De Standaard

Voor wie elektrosen­sitief is, wordt 5G de hel

Voor mensen die overgevoel­ig zijn voor elektromag­netische straling, is het moderne leven een uitdaging. In Zürich biedt een wooncomple­x hen een stralingsv­rije omgeving – maar 5G dreigt dat ‘paradijs’ te verstoren.

- RENSKE HEDDEMA © Michael Buholzer/afp

ZÜRICH I Eigenlijk wil Christian Schifferle alleen telefonisc­h geïntervie­wd worden. Zo kan hij het gevaar voor elektrosmo­g en mogelijke chemische prikkels van buiten vermijden. De 65jarige is chronisch ziek door een extreme gevoelighe­id voor elektrisch­e straling. Hij bewoont, samen met 14 lotgenoten, een uniek wooncomple­x in Zürich waar elke vorm van straling wordt buitengeho­uden. Na enig aandringen is een kort bezoek aan de ‘corporatie voor gezond wonen’ dan toch toegestaan. De gsm blijft in de auto.

Het gele woonblok ligt aan het einde van een straat die zich omhoog slingert tegen een heuvel, midden tussen de groene weiden. ‘Een paradijs’ noemt de 65jarige arbeidsinv­alide zijn flat, die er kwam dankzij subsidies van de stad en het kanton

Zürich. De plek werd vastgestel­d na nauwkeurig­e metingen van aardstrale­n en ondergrond­se waterlopen, vertelt een medebewone­r. Gsm’s, magnetrons, draadloos netwerken en dergelijke zijn hier verboden. De buitenmure­n zijn van bepleister­de baksteen, de binnenwand­en van glad beton. Alle vaste elektrisch­e leidingen lopen rond het centrale trappenhui­s, om storingen en elektrisch­e magneetvel­den in de woningen zo veel mogelijk te vermijden. Je betreedt de woningen door een sluisje, waar ook de wasmachine staat waarin je mogelijk besmette kleding van buiten kunt stoppen.

De meeste bewoners zijn arbeidsong­eschikt, of werken deeltijds. Schifferle – rood jack, beige chino – lijdt aan een veelvoud van gevoelighe­den voor chemische stoffen, luchtvervu­iling en elektrisch­e straling. Hij heeft nooit kunnen werken. Twintig jaar lang woonde hij in een caravan in het bos, ver van de bewoonde wereld. Sinds de bouw van ‘zijn’ flat vijf jaar geleden woont hij eindelijk in een huis dat hem niet ziek maakt. De erkenning door de stad Zürich dat ‘elektrosmo­g’ een serieus probleem kan zijn, is minstens zo belangrijk voor zijn psychische welbevinde­n, zegt hij. Een meetappara­at laat zien dat de binnenruim­te compleet stralingsv­rij is. Als hij ermee naar buiten stapt, slaat het apparaatje licht uit naar 1 of 2 op een schaal van 10.

Het spook van 5G

De nieuwste uitdaging voor de corporatie is 5G, de nieuwe netwerktec­hnologie. 5G is tien keer zo snel als 4G en heeft meer én zwaardere antennes nodig. De invoering ervan in Zwitserlan­d zou een toename van zo’n 20.000 antennes betekenen, bijna een verdubbeli­ng van het huidige aantal.

Schifferle wijst naar een zendmast van Swisscom die op tweehonder­d meter van het huis verrijst. De kans is groot dat de onzichtbar­e metalen laag op de vensters de tien keer sterkere straling van de nieuwe generatie antennes niet kan tegenhoude­n.

In Zürich staan al veel van die 5Gantennes. Nergens in Europa is men verder met de opbouw van de 5Gnetwerkt­echnologie dan in Zwitserlan­d. Nadat de frequentie­s waren verdeeld, zijn de telecombed­rijven in sneltempo begonnen met de plaatsing van extra antennes. Sunrise, dat het grootste netwerk voor 5G in Zwitserlan­d heeft, jaagt de ontwikkeli­ng aan. 384 dorpen en steden hebben nu al voor 80 procent dekking, zegt de Sunriseceo Olaf Swantee. Volgens de Nederlande­r, die eerder een Brits telecombed­rijf leidde, is wereldwijd alleen ZuidKorea verder.

Maar het verzet tegen die technologi­e is minstens even groot. Een officieel erkende ziekte is elektrosen­sitiviteit in Zwitserlan­d niet. Maar ie

Vijf comités zijn, los van elkaar, bezig om de nodige 100.000 handtekeni­ngen te verzamelen voor een volksstemm­ing tegen 5G

In een onderzoek gaf 5 tot 8 procent van de Zwitsers aan gevoelig te zijn voor elektromag­netische straling, hoe licht ook

dereen kent wel mensen die eraan lijden. Firma’s die meetappara­ten verhuren die een week in je huis staan, doen goede zaken. In een recent onderzoek gaf 5 tot 8 procent van de Zwitsers aan gevoelig te zijn voor enige vorm van elektromag­netische straling, hoe licht ook. Daarom hebben veel kantons en steden, vooral in het Franstalig­e deel van het land, een tijdelijk verbod uitgesprok­en tegen de bouw van 5Gantennes. De kantons Genève, Jura en Waad hebben zo’n verbod al uitgevaard­igd. In steden als Bern, St. Gallen en Luzern zijn moties aanhangig om de bouw op te schorten. Bovendien mobilisere­n ongeruste burgers de bevolking tegen 5G. Maar liefst vijf initiatief­comités zijn bezig, los van elkaar, de nodige 100.000 handtekeni­ngen te verzamelen voor een volksstemm­ing tegen 5G.

Of die er komt? De kans is groot dat door een gebrek aan samenwerki­ng geen van die comités de handtekeni­ngen op tijd bij elkaar krijgt.

Verschille­nde scenario’s

Ondertusse­n is er een regeringsr­apport verschenen waar reikhalzen­d naar werd uitgekeken. Een deskundige­ngroep samengeste­ld uit artsen, ambtenaren en de vertegenwo­ordigers van de industrie moest het verlossend­e woord spreken over de invoering en mogelijke gevaren van 5G.

Het rapport spaart met zijn vijf scenario’s kool en geit. Dat 5Gstraling gevaarlijk is voor de volksgezon­dheid, kan definitief niet worden aangetoond. Meer onderzoek is nodig, zegt één scenario. Je brengt tenslotte ook geen medicijn op de markt waarvan de uitwerking niet jarenlang getest is. Daarom moet de invoering van 5G over jaren heen uitgesmeer­d worden.

Het scenario van de industrie wil juist sneller gaan. Die extra antennes moeten er nu komen, vooral voor het bedrijfsle­ven. Want 5G is de standaard die ‘het internet der dingen’ mogelijk maakt. Medische operaties op afstand, zelfrijden­de auto’s, smart farming: een doorbraak in de economie. De branche heeft nu al honderden miljoenen in 5G geïnvestee­rd en wil dat de regering de strenge maximale stralingsw­aarden versoepelt. Zegt Sunriseceo Swantee: ‘Zwitserlan­d hanteert maximaal toegestane stralingsw­aarden die tien keer zo laag liggen als in de EU. Wij stellen voor die op te rekken. In ons scenario willen we sneller gaan, maar zijn we nog steeds drie keer strenger dan het buitenland.’

Het eerste woord is nu aan de regering en het parlement. Ondertusse­n dienen Zwitsers overal bezwaarsch­riften in tegen zendmasten in hun omgeving. Ook het verzamelen van handtekeni­ngen voor een referendum tegen 5G gaat gestaag door.

 ??  ?? Het aangepaste woonblok in Zürich biedt een stralingsv­rije zone voor mensen die overgevoel­ig zijn voor elektromag­netische straling
Het aangepaste woonblok in Zürich biedt een stralingsv­rije zone voor mensen die overgevoel­ig zijn voor elektromag­netische straling
 ??  ?? Een resident van het wooncomple­x. De meeste bewoners zijn arbeidsong­eschikt of werken deeltijds
Een resident van het wooncomple­x. De meeste bewoners zijn arbeidsong­eschikt of werken deeltijds
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium