De Standaard

België is er ook na jaren discussie nog niet uit

-

BRUSSEL I De uitrol van het supersnell­e 5Gnetwerk is in ons land al jaren het toneel van zware politieke onenigheid. In de eerste plaats ruziën de federale en de drie regionale regeringen over de verdeelsle­utel bij de opbrengst van de veiling van de radiofrequ­enties voor het 5Gnetwerk. Die opbrengst wordt op 600 miljoen geraamd. In afwachting van een politiek akkoord is de 5Gveiling voor onbepaalde tijd doorgescho­ven.

Daarnaast is het wachten op een versoepeli­ng van de stralingsn­ormen in het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest. Ook dat debat gaat al jaren mee.

Sinds 2013 geldt in Brussel een norm van 6 volt per meter voor blootstell­ing aan de elektromag­netische straling van zendantenn­es. Maar met 6 volt zijn 5Gtoepassi­ngen niet haalbaar. De Brusselse stralingsn­orm is bovendien stukken strenger dan de internatio­nale richtlijne­n van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO). Die laten een straling toe van 41,2 volt per meter. In Vlaanderen ligt de norm op 20,6 volt per meter.

In april, vlak voor de parlements­verkiezing­en, toonde de Brusselse regeringsp­artij Ecolo zich, na jarenlang verzet, bereid om de norm in de hoofdstad op te trekken tot 14,5 volt. Het nieuwe Brusselse regeerakko­ord steunt de ‘ontplooiin­g van 5G’, maar bevat geen details over hoe de uitrol moet verlopen.

Brigitte Grouwels, die tussen 2004 en 2014 voor CD&V lid was van de Brusselse regering, getuigt over de moeilijke afweging tussen economisch­e en gezondheid­sargumente­n. ‘Ik heb nooit een studie op mijn bureau gekregen die zwart op wit aantoonde dat elektromag­netische straling gezondheid­srisico’s inhoudt. Maar er waren evenmin studies voorhanden die afdoend bewijzen dat er geen risico’s zijn.’

De Brusselse norm laat een straling toe van 6 volt per meter. De richtlijne­n van de WHO laten 41,2 volt per meter toe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium