De Standaard

Linkse Spaanse coalitiere­gering staat in de steigers

De Spaanse premier Pedro Sánchez, leider van de socialisti­sche partij PSOE, rekent op de steun van ERC, de linkse separatist­ische Catalanen.

- CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I Pedro Sánchez heeft niet voor niets de bijnaam: de comeback kid. Dezer dagen probeert hij voor de derde keer in anderhalf jaar een regering op de been te brengen die voldoende lang in het zadel kan zitten om haar stempel op het beleid te drukken. Zijn twee vorige pogingen, waarin hij met ministers van zijn socialisti­sche partij een minderheid­sregering had samengeste­ld, zijn voortijdig gestrand. Dit keer is Sánchez wél bereid om een coalitiere­gering te vormen.

Maandagmid­dag stelde hij samen met Pablo Iglesias, de leider van Podemos, een regeerakko­ord voor. Onder de titel: ‘Een progressie­ve coalitie: een nieuw akkoord voor Spanje’ willen de toekomstig­e regeringsp­artners een vrij links programma uitvoeren dat verdergaat dan wat de PSOE (Partido Socialista Obreros Español) in haar verkiezing­sprogramma had beloofd. Ze voorzien een verhoging van de vennootsch­apsbelasti­ng en een hogere aanslagvoe­t voor de hoge inkomsten en ze willen het minimumloo­n verhogen. De flexibilis­ering van de arbeidsmar­kt en de aanpassing van het pensioenst­elsel, die de conservati­eve premier Mariano Rajoy in 20122013 had ingevoerd om de crisis te bestrijden, worden voor een deel ongedaan gemaakt. De toekomstig­e regeringsp­artners willen via dialoog ook een oplossing voor de heikele kwestie Catalonië.

Ambitieus

Voor alle duidelijkh­eid: dit is een regeerakko­ord van twee ambitieuze partijen die op dit moment geen meerderhei­d in het parlement hebben. Na de parlements­verkiezing­en van 10 november hebben de PSOE en Podemos samen maar 155 van de 350 zetels veroverd. Sindsdien heeft Sánchez, als leider van de grootste partij in het land, met alle politieke families gepraat om te peilen in hoeverre hij op hun steun in het parlement kan rekenen als hij daar voor zijn nieuwe regering het vertrouwen vraagt.

Hoewel hij waarschijn­lijk liever een deal had gesloten met de belangrijk­ste nationale partijen, met name de Partido Popular of Ciudadanos, is Sánchez noodgedwon­gen uitgeweken naar de kleinere, regionale partijen die ook in het nationale parlement zetelen. Hij probeerde hen te overtuigen dat ze bij de vertrouwen­sstemming ofwel ‘ja’ moeten stemmen ofwel zich moeten onthouden. Bij onthouding­en daalt het aantal jastemmen dat Sánchez nodig heeft om een meerderhei­d te halen. De laatste dagen werd bekend dat twee Baskische partijen de nieuwe regering een kans willen geven, maar daarmee kan Sánchez nog niet aan de slag. Hij heeft de jastem of de onthouding nodig van de dertien parlements­leden van ERC. Esquerra Republican­a de Catalunya is de separatist­ische, linkse, Catalaanse partij wier leider Oriol Junqueras dertien jaar celstraf heeft gekregen voor zijn rol in de aanloop naar het onwettige Catalaanse onafhankel­ijkheidsre­ferendum in 2017.

Omdat Sánchez op de dertien ERCverkoze­nen in het parlement moet kunnen rekenen, kan de partij haar eisen stellen aan de toekomstig­e regering. Natuurlijk wil zij dat het ‘probleem Catalonië’ wordt opgelost, maar verder eist zij ook dat Junqueras zijn rol als Europees Parlements­lid kan opnemen. ERC voelt zich gesteund door een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Dat stelde dat de Spaanse overheid zwaar in de fout was gegaan toen ze verbood dat Junqueras – die toen nog in voorhechte­nis zat – uit de gevangenis mocht komen om zijn mandaat in het Europees Parlement op te nemen. Volgens het Europees Hof genoot Junqueras als pas verkozen Europees Parlements­lid immuniteit en was er dus geen enkele reden waarom hij niet naar Brussel mocht komen.

Met die uitspraak in de hand vragen de ERConderha­ndelaars garanties aan Sánchez dat Junqueras toch zijn mandaat als Europees Parlements­lid mag opnemen. En inderdaad: maandag heeft de Abogado del Estado, vrij vertaald als de advocaat van de regering, aan het Hooggerech­tshof gevraagd dat hij als Europees Parlements­lid kan zetelen.

In ruil voor steun eist ERC dat Oriol Junqueras zijn rol als Europees Parlements­lid kan opnemen

Nog even in spanning

‘We zijn overtuigd dat de Spaanse justitie het arrest van het Europees Hof zal volgen’, zei ERCwoordvo­erster Marta Vilalta maandagavo­nd na een bijeenkoms­t van de partijtop. Daar werd ook beslist om het land nog even in spanning te houden en donderdagn­amiddag de 280 leden van de partijraad samen te roepen. Zij zullen definitief beslissen of de linkse Catalanen Sanchez mee in het zadel helpen.

 ?? © epaefe ?? In zijn zoektocht naar politieke steun bij de kleinere, regionale partijen voor zijn nieuwe regering, kreeg Pedro Sánchez (l.) maandag ook officieelg­roen licht van Andoni Artuzar, de voorzitter van de Baskische Nationalis­tische Partij PNV.
© epaefe In zijn zoektocht naar politieke steun bij de kleinere, regionale partijen voor zijn nieuwe regering, kreeg Pedro Sánchez (l.) maandag ook officieelg­roen licht van Andoni Artuzar, de voorzitter van de Baskische Nationalis­tische Partij PNV.
 ?? © afp ?? Oriol Junqueras.
© afp Oriol Junqueras.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium