De Standaard

Beter een goede buur

Film Leugens en bedrog zijn het DNA van deze Franse whodunit vol menselijke drama’s.

- RUBEN AERTS

In een Frans bergachtig gebied duikt de ochtend na een sneeuwstor­m de auto op van een vermiste vrouw uit de omgeving. Bij de bewoners van enkele nabijgeleg­en boerderije­n valt op het eerste gezicht weinig verhaal te halen. Zij hebben hun eigen leven vol beslommeri­ngen.

Seules les bêtes steekt van wal als een ruraal drama van nukkige zwijgers en echtgenote­s die meer liefde verdienen. ‘Bedrieg me zoveel je wilt, maar kom achteraf niet uithuilen’, tiert een boer die achter zijn computer leeft. Hoe houdt dit verband met de jongeman op het Afrikaanse continent, die in de openingssc­ène rondfietst met een blatende geit op zijn rug?

Het is meer dan een intrigeren­de whodunit die de DuitsFrans­e Dominik Moll (Harry, un ami qui vous veut du bien) uitzet. De betrokkene­n zijn geen opzichtige verdachten, maar mensen met herkenbare gebreken en een eigen verhaal. Ieder van hen houdt iets achter, wat zijn stempel drukt op hoe ze hun omgeving interprete­ren. Dat leren we uit de opdeling in vijf aparte segmenten. Telkens kijken we door andere ogen naar wat zich afspeelt.

Moll kan rekenen op een sterke cast van routiniers als Denis Ménochet (Inglouriou­s basterds) en Valeria Bruni Tedeschi (La pazza gioia). Het scenario schreef hij met zijn vaste coscenaris­t Gilles Marchand.

Het totaalplaa­tje is een puzzel waarvan de stukken langzaam op hun plaats vallen. Schuld en boete tonen zich in wisselende schakering­en. De filmmaker laat er geen twijfel over bestaan: ook wie bedriegt, kan bedrogen uitkomen.

 ?? © rr ?? Iedereen houdt iets achter.
© rr Iedereen houdt iets achter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium