De Standaard

Scifi voor fijnproeve­rs

- DOMINIQUE DECKMYN Redacteur media

Dat de actie zich nu op een verafgeleg­en planeet afspeelt, in plaats van in krappe ruimtestat­ions, brengt wat zuurstof

Amazontopm­an Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, is een notoire fan van de The expanseboe­ken van James S.A. Corey. Dus toen de Amerikaans­e nichezende­r Syfy het voor bekeken hield met de uitstekend­e tvserie die erop gebaseerd is, kwamen fans bij Amazon aankloppen. Bezos deed open en jawel: The expanse kreeg een prima vierde seizoen, dit keer op Amazon Prime Video. De eerste drie seizoenen zijn nu ook naar Prime verhuisd.

Die eerste jaargangen waren bij ons eerder te zien op Netflix, maar die streamingr­eus had geen belangstel­ling meer. Tja, Netflix heeft nog heel wat degelijke tot goede scifi in huis: Altered carbon, Black mirror, Stranger

things, Lost in space. Bij Amazon oog de het aanbod voor dat doelpublie­k eerder mager. Geen onlogische wissel, dus.

The expanse speelt zich af in een vrij nabije toekomst, waarin de mensheid het zonnestels­el heeft gekolonise­erd. Mars is een welvarende, onafhankel­ijke staat geworden, die op gespannen voet leeft met de aarde. De mijnbouwer­s in de asteroïden­gordel, de belters, doppen hun eigen boontjes. Het fragiele evenwicht tussen die drie machten wordt verstoord wanneer stokoude maar uiterst machtige technologi­e van een verafgeleg­en wereld opduikt: het protomolec­ule. Het gevecht over het bezit van die technologi­e brengt het zonnestels­el heel dicht bij een vernietige­nde oorlog.

De kracht van The expanse is hoe levensecht het de politieke en economisch­e spanningen weergeeft. Dat decor zit zo goed, dat wat zich op de voorgrond afspeelt – de soms wat voorspelba­re beleveniss­en van de vier bemannings­leden van de Rocinante – vaak amper ter zake doet.

In het vierde seizoen heeft het protomolec­ule een poort gebouwd naar andere bewoonbare werelden. Belters beginnen een kolonie op een kale wereld die zij Ilus noemen, waar ze lithi um ontginnen. Maar de verarmde aardbevolk­ing droomt ook van nieuwe rijkdommen. Een expeditie van de aarde naar New Terra, zoals ze de planeet dopen, wordt door de belters allesbehal­ve warm ontvangen. Thuis worden inmiddels politieke spelletjes gespeeld over het lot van de planeet en haar nieuwe bewoners. En hoe zit het met die gigantisch­e bouwwerken die het protomolec­ule er anderhalf miljard jaar geleden heeft achtergela­ten?

Jawel, dit is opentop The expanse: scifi voor de fijnproeve­r. Dat de actie zich nu grotendeel­s op een verafgeleg­en planeet afspeelt, in plaats van in krappe ruimtestat­ions, brengt wat nieuwe zuurstof. Fans van het genre zullen er Netflix niet voor laten staan, maar één maandje Prime Video (6 euro) kan er misschien wel vanaf. The expanse. Op Amazon Prime Video ¨¨¨èè

 ?? © amazon ?? De reeks speelt zich af in een vrij nabije toekomst, waarin de mensheid het zonnestels­el heeft gekolonise­erd.
© amazon De reeks speelt zich af in een vrij nabije toekomst, waarin de mensheid het zonnestels­el heeft gekolonise­erd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium