De Standaard

Vuurwerk Sydney gaat door ondanks protest

In een populaire vakantiebe­stemming ten oosten van Melbourne zitten duizenden inwoners en toeristen vast door de hevige branden, bij temperatur­en die makkelijk 40 graden overstijge­n.

-

BRUSSEL I Al meer dan 250.000 personen hebben online een petitie onderteken­d waarin opgeroepen wordt het fameuze vuurwerk op oudejaarsa­vond in Sydney te schrappen. Ze willen het geld schenken aan boeren die getroffen zijn door de vuurhaarde­n en aan de brandweerl­ui die dag en nacht in de weer zijn. Maar de gemeentera­ad van Sydney heeft beslist dat het spektakel, dat jaarlijks tienduizen­den toeristen trekt, gewoon doorgaat. De raad verwees daarvoor naar het feit dat het vuurwerk goed is voor ongeveer 80 miljoen euro inkomsten voor de lokale economie. In Canberra is het vuurwerk wel geannuleer­d.

In de staten Victoria, New South Wales en Tasmanië woeden intussen zestien zware branden. Een vrijwillig­e brandweerm­an in New South Wales kwam om het leven toen zijn brandweerw­agen kantelde door de hevige windstoten. Daarmee staat het dodental op tien personen.

Bliksems uit rookkolomm­en

De situatie was zeer acuut in de regio rond East Gippsland, een populaire kustplaats ten oosten van Melbourne, waar ongeveer 30.000 bezoekers de overgang van oud naar nieuw wilden vieren. De lokale overheid had de bezoekers en inwoners zondag opgeroepen om East Gippsland te verlaten vóór de toestand verslechte­rde, maar velen verkozen toch ter plekke te blijven in populaire plaatsen zoals Lakes Entrance.

Aangewakke­rd door de felle wind legde een vuurhaard maandagmor­gen in zes uur 24 kilometer af. Door de snelle uitbreidin­g van de branden zag het ernaar uit dat alle toegangswe­gen in de regio waren afgesloten. ‘De rookkolomm­en genereren hun eigen weer’, zei Andrew Crisp, hoofd van het Emergency Management in Victoria: ‘Er komen bliksems uit die kolommen. Het is onvoorspel­baar, het is gevaarlijk daar. De mensen moeten maken dat ze goed geïn

formeerd zijn, zodat ze de goede beslissing­en kunnen nemen.’

Elders in de staat Victoria bedreigde een hevige brand verschille­nde woningen in de noordelijk­e rand rond Melbourne. Blusvliegt­uigen goten water uit boven de huizen om te beletten dat ze vuur vatten.

In Australië woedt een hevige en emotionele discussie over de invloed van de klimaatopw­arming voor Australië, dat veruit de grootste exporteur van steenkool blijft. Maar premier Scott Morrison is niet van plan om extra maatregele­n te nemen en de uitstoot van koolstofdi­oxide te beperken. Hij besloot wel dat vrijwillig­e brandweerm­annen die tijdelijk niet meer gaan werken om de bosbranden te kunnen helpen bestrijden, voortaan recht hebben op een compensati­e. Zo’n 90 procent van de brandweerl­ieden in de staat New South Wales zijn vrijwillig­ers. Ze zullen nu per dag omgerekend 187 euro kunnen krijgen, met een maximum van 3.750 euro.

Zo’n 90 procent van de brandweerl­ieden in de staat New South Wales zijn vrijwillig­ers. Premier Morrison besliste dat ze nu per dag 187 euro compensati­e kunnen krijgen, met een maximum van 3.750 euro

 ?? © AFP ?? Het vuurwerk op oudejaarsa­vond in Sydney (foto 2019), komt er toch, wegens de ‘economisch­e baten’.
© AFP Het vuurwerk op oudejaarsa­vond in Sydney (foto 2019), komt er toch, wegens de ‘economisch­e baten’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium