De Standaard

‘Papa’ Sanader, ex-premier van Kroatië, krijgt zes jaar cel

Sanader is veroordeel­d voor het aannemen van steekpenni­ngen van het Hongaarse energiebed­rijf MOL. Ook MOLtopman en Orbanvertr­ouweling Zsolt Hernadi krijgt twee jaar cel.

- VAN ONZE REDACTEUR ROELAND TERMOTE

Ivo Sanader, de langstzitt­ende expremier van Kroatië voor de nationalis­tischconse­rvatieve regeringsp­artij HDZ, werd maandag bij verstek veroordeel­d tot een gevangenis­straf van zes jaar. Een Kroatische rechtbank achtte de 66jarige Sanader schuldig aan het aannemen van 10 miljoen euro aan steekpenni­ngen in 2008, om de Hongaarse energiereu­s MOL een dominante positie te bezorgen in het Kroatische nationale olie en gasbedrijf INA. Ook MOLtopman Zsolt Hernadi, een vertrouwel­ing van de Hongaarse premier Viktor Orban, werd maandag bij verstek veroordeel­d tot twee jaar cel.

Sanader – bijnaam ‘caca’, ‘papa’ in het dialect van zijn thuisstad Split

– volgde de in

1999 overleden oorlogspre­sident en vader van de natie Franjo Tudjman op als boegbeeld van de HDZpartij. Hij werd premier in 2003 en stond bekend om zijn voorliefde voor goed gesneden maatpakken en dure horloges. Zijn veroordeli­ng, waartegen nog beroep mogelijk is, is de nieuwste episode in een tien jaar durende saga waarin Sanader belandde nadat hij in 2009 onverwacht ontslag had genomen als regeringsl­eider. Hij werd niet alleen beschuldig­d van omkoping door MOL, maar ook van betrokkenh­eid in een reeks andere fraudezake­n.

Die gingen onder meer over het aannemen van smeergeld van een Oostenrijk­se bank waarbij de staat leningen was aangegaan, en over de verkoop van een gebouw door een partijlid aan een ministerie, voor een te hoge prijs. Sanader ontkende steeds alle aantijging­en en deed de MOLrechtsz­aak af als een politiek proces.

In 2014 werd hij in die zaak al eens veroordeel­d tot 8,5 jaar cel. In 2015 vernietigd­e het Grondwette­lijk Hof het vonnis wegens proceduref­outen. Een jaar later vond een VNarbitrag­ecommissie dat er niet voldoende bewijs was geweest voor corruptie. Een rechtbank in Zagreb oordeelde daar gisteren anders over, maar verlichtte de straf, omdat Sanader inmiddels in slechte gezondheid verkeert.

Net als Sanader houdt ook MOLchef Hernadi zijn onschuld staande. Zijn bedrijf, waarin de Hongaarse staat de grootste aandeelhou­der is, verklaarde dat de Hongaarse autoriteit­en Hernadi al onschuldig bevonden hadden en dat hij het ‘volle vertrouwen’ behoudt. Hongarije weigerde tot nu toe een Europees aanhouding­sbevel tegen Hernadi uit te voeren. Dat is nog steeds actief, zei rechtbankv­oorzitter Ivan Turudic maandag: ‘Hongarije zou navenant moeten handelen.’

Ook over het bestuur van INA, voor bijna 50 procent in handen van MOL en 45 procent in handen van de Kroatische staat, bestaat al lang onenigheid tussen het Hongaarse bedrijf en de Kroaten.

Sanader stond bekend om zijn voorliefde voor goed gesneden maatpakken en dure horloges. Na zijn aftreden werd hij beschuldig­d van betrokkenh­eid in een reeks fraudezake­n

 ?? © afp ?? Ivo Sanader.
© afp Ivo Sanader.
 ?? © afp ?? Zsolt Hernadi.
© afp Zsolt Hernadi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium