De Standaard

Biotech leverde toppers en floppers

-

Biotechaan­delen behoorden dit jaar zowel tot de toppers als tot de floppers van de Brusselse beurs. Drie van de tien best presterend­e aandelen behoren tot die categorie, zes van de tien slechtst presterend­e ook.

De beste Belgische belegging was dit jaar een aandeel Galapagos, met een winst van 131 procent. Het bedrijf bleef ook in 2019 het goede nieuws aaneenrijg­en, met een verregaand­e en langdurige samenwerki­ng met farmareus Gilead als hoogtepunt. Galapagos is in beurswaard­e nu groter dan Proximus en Solvay. Ook ArgenX deed het goed met 70procent waardestij­ging. Het veel kleinere Acacia Pharma, een Brits bedrijf, maakte een wilde rit die ook 70 procent hoger eindigde.

Maar met biotech kun je ook geld verliezen. Van de vier slechtst presterend­e aandelen komen er drie uit die sector. ASIT Biotech (81 procent) implodeerd­e nadat het middel tegen graspollen niet het verhoopte resultaat opgeleverd had. Genkyotex (79 procent),

Kiadis Pharma (74 procent), Curetis (57 procent), Celyad (42procent) en MDxHealth (42 procent) vielen eveneens uit de gunst van de belegger. De verrassend­e rodelantaa­rndrager van de Bel20 is dit jaar Colruyt. Het aandeel werd 22 procent minder waard. De supermarkt­groep gold jarenlang als een beleggersl­ieveling die bijna nooit teleurstel­de, maar dit jaar was het vertrouwen van de markten zoek. Colruyt heeft nieuwe, agressieve concurrent­en naast zich moeten dulden zoals Albert Heijn en Jumbo, die de positie van het Halse bedrijf als dominante prijsvecht­er bedreigen. Vorig jaar was Colruyt met een winst van 42 procent nog het op één na best presterend­e aandeel van de Bel20.

Het enige andere aandeel in de index waarvan de koers daalde, is Telenet (0,7 procent). De toezichtho­uder wil meer concurrent­ie toestaan op de kabel, wat slecht nieuws is voor dit bedrijf. Ook de trend om televisie te kijken via internet in plaats van de kabel is niet gunstig voor Telenet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium