De Standaard

Goud op weg naar beste jaar sinds 2010

-

Als de beurzen het slecht doen, maakt goud furore en vice versa, luidt een beursklass­ieker. Dat gaat dit jaar niet op: hoewel de aandelenbe­urzen er flink op vooruitgin­gen, is ook de goudprijs op weg naar zijn beste jaarpresta­tie sinds 2010.

Goud noteert met 1.500 dollar per ounce (31,1 gram) ruim 18 procent hoger dan begin dit jaar. Houden we rekening met de lichte daling van de euro tegenover de dollar, dan loopt de winst (uitgedrukt in euro) zelfs op tot 21 procent.

Volgens Koen De Leus, de hoofdecono­om van BNP Paribas Fortis, zit de versoepeli­ng van de monetaire politiek van de centrale banken daar voor veel tussen. ‘De lage rente maakt obligaties minder interessan­t. Tegelijk weten beleggers dat ze hun risico’s moeten spreiden en dat ze dus niet al hun geld in aandelen kunnen blijven stoppen. Dan komt goud in beeld, ook al brengt het geen dividend op. In deze tijden van negatieve rente kun je zelfs van een opportunit­eitswinst spreken. Bovendien hebben tal van centrale banken flink wat goud aangekocht. Die zaken samen verklaren de piek van de goudprijs.’ Investerin­gsbanken als ABN Amro, Goldman Sachs en de Commerzban­k zien de goudprijs in 2020 probleemlo­os doorstomen tot 1.600 dollar per ounce. RBC Wealth Management is voorzichti­ger en schuift een prijsvork van 1.480 tot 1.530 dollar naar voren. ‘Niemand heeft een glazen bol’, zegt Koen De Leus, ‘maar gold is here to stay, ook als veilige haven. Er komen flink wat onzekerhed­en op ons af: de Brexit, de presidents­verkiezing­en in de VS en de impact die dat zal hebben op de handelsoor­log met China … Beleggers anticipere­n daar nu al op, wat de recente prijsopsto­ot van goud mee verklaart.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium