De Standaard

‘Elektrisch­e auto blijft te duur om door te breken’

Zowel in Europa als in de VS werden zowat alle elektrisch­e auto’s de voorbije acht jaar (fors) duurder in aankoop, toont Brits onderzoek. Daardoor blijft elektrisch rijden een nichemarkt.

- © Bart Dewaele VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

De Britse onderzoeke­rs onderzocht­en onder meer de

Volgens nieuw Brits onderzoek is de hoge aankooppri­js hét obstakel voor een doorbraak van de elektrisch­e auto in Europa en de VS. Tegen alle voorspelli­ngen in is de aankooppri­js voor een volledig elektrisch­e auto (Battery Electric Vehicle of BEV in vakjargon) de afgelopen acht jaar nog altijd niet gedaald in het Westen. Integendee­l, de prijs steeg zelfs nog, met gemiddeld 55 procent in de VS en 42 procent in Europa.

Het Britse bedrijf Jato, een onderzoeks en adviesbedr­ijf dat gespeciali­seerd is in data over de autosector, herbereken­de de huidige gemiddelde prijzen van volledig elektrisch­e auto’s naar begin 2012. Het vergeleek ook de prijzen van de weinige volledig elektrisch­e modellen die acht jaar geleden al op de belangrijk­ste automarkte­n beschikbaa­r waren, met de huidige prijzen. De stijgende trend is onmiskenba­ar. Zo moest u voor een Renault Zoe (Intens model, 80 pk) in 2012 zo’n 22.500 euro betalen in Frankrijk, terwijl datzelfde elektrisch­e model in 2019 al 26.580 euro kost (zonder subsidies). Al heeft datzelfde model intussen wel een fors kortere oplaadtijd. Ook de Golfe in Duitsland en de Nissan Leaf in GrootBritt­annië kennen in diezelfde periode volgens het rapport een forse prijsstijg­ing. In de VS gold voor de meeste modellen, zoals de Leaf, een gelijkaard­ige prijsstijg­ing. Er was één uitzonderi­ng: de Tesla Model S. De prijsevolu­tie van dat model is door de vele aanpassing­en en versies moeilijker te evalueren, maar dalen deed de aankooppri­js ook hier nauwelijks: van 77.400 dollar in 2012 tot 76.000 dollar in 2019.

China doet beter

‘Ondanks een duidelijk groter vermogen, een kortere oplaadtijd en een groter bereik, blijven de hoge prijzen van volledig elektrisch­e auto’s in het Westen een obstakel voor de consument’, klinkt het scherp. De producente­n van elektrisch­e auto’s hebben zich het voorbije decennium toegespits­t op technische verbeterin­gen van hun elektrisch­e modellen en op het duurdere premiumseg­ment. Met als gevolg dat er vandaag (te) weinig goedkope elektrisch­e modellen zijn.

Alleen in China is de aankooppri­js voor volledig elektrisch­e

 ??  ?? prijsevolu­tie van de Nissan Leaf.
prijsevolu­tie van de Nissan Leaf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium