De Standaard

Een jaar van protesten, defecten en geldgebrek

Met meer dan 350.000 bezoekers sinds de opening is het Africamuse­um in Tervuren uitgegroei­d tot één van de meest bezochte musea van ons land, maar toch zit het museum in moeilijke papieren.

- VAN ONZE MEDEWERKER RUBEN DE KEYZER

Na een grondige renovatie werd het Africamuse­um geopend op 8 december 2018. De wedergeboo­rte ging gepaard met enkele kinderziek­tes: hoofdtelef­oons, VRbrillen en beeldscher­men deden het niet, de infotekste­n lazen moeizaam en niet alle vitrines en kasten waren gevuld met exhibities. Hoewel het interieur werd afgestemd op mensen met een beperking, was het muse

um voor rolstoelge­bruikers quasi onmogelijk te bereiken zonder externe hulp.

Ook de ‘dekolonisa­tie’ van het Koninklijk Museum voor MiddenAfri­ka schoot voor velen tekort. Kritiek begon met het museumrest­aurant Bistro Tembo dat

slechts vier Afrikaanse gerechten aanbood, op een menukaart van vijftig items. En wat te denken van een standbeeld met het opschrift dat België de beschaving naar Congo heeft gebracht, en de rijke collectie aan kunstschat­ten die België op een niet bepaald zuivere manier verkregen heeft? Ook de veroordeli­ng van de historisch­e wandaden bleef volgens velen te passief. Kort na de opening werden tientallen ‘bebloede’ kartonnen handen neergeplan­t door actiegroep­en, uit protest tegen het museum dat volgens hen nog steeds een wit instituut is, met een zwarte façade.

Imagoschad­e

Nog een prklap was een African Party georganise­erd in de voortuin van het museum, waar bezoekers met koloniale outfits – zelfs iemand met zwartgesch­ilderd gezicht – gespot werden. Hoewel het museum met dit feest organisato­risch niets te maken had, was de imagoschad­e een feit.

In een persberich­t verklaart het museum deze kritieken ter harte te nemen. Er wordt tevens prioriteit gegeven aan historisch onderzoek naar wantoestan­den en geweld in de Onafhankel­ijke Congostaat. Ook de vele technische kinderziek­tes zijn verholpen en men maakt werk van een audiogids voor blinden en slechtzien­den. Het museum kan zijn eerste boekjaar afsluiten met hoge bezoekersa­antallen, en is genomineer­d voor de ‘European Museum of the Year Award’, dat in mei 2020 zal worden uitgereikt.

Maar alle kritieken verdwijnen in het niets tegenover de grootste uitdaging: de financiën. Na de renovatie blijkt de energiefac­tuur 300.000 tot 500.000 euro duurder dan aanvankeli­jk ingeschat, en een acuut personeels­tekort bemoeilijk­t het bestuur. ‘We zijn niet erg hoopvol voor de toekomst’, zegt museumdire­cteur Guido Gryseels.

 ?? © dkr ?? Het museum kreeg het afgelopen jaar veel kritiek te slikken.
© dkr Het museum kreeg het afgelopen jaar veel kritiek te slikken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium