De Standaard

Burgemeest­er roept vandalen kerststal op het matje

Een vijftal jongeren vernielden in de nacht van zaterdag op zondag het beeldje van kindje Jezus in een kerststal aan de kerk van Londerzeel.

- VAN ONZE MEDEWERKER JORIS HERPOL

In de nacht van zaterdag op zondag waren veel jongeren aan het feesten in het centrum: de chiro hield Bonten Avond, in zaal Centrum was er de Winterbar en ook de cafés waren open.

Het feestgedru­is ontaardde bij enkele jongeren in vandalisme. Het armpje van kindje Jezus in de kerststal naast de kerk werd afgerukt. En ook een kerstster met een diameter van 1,5 meter aan het Heldenplei­n werd vernield.

‘Ik eis dat ze alle schade vergoeden en hiervoor vakantiewe­rk gaan doen’

CONNY MOONS Burgemeest­er Londerzeel

Burgemeest­er Conny Moons (LWD) haalde, toen het nieuws haar bereikte, meteen hard uit. Ze legde klacht neer tegen onbekenden bij de politiezon­e Kapelleopd­enBos, Londerzeel, Meise (KLM). Daarnaast deed de burgemeest­er een oproep aan de daders.

‘Oprecht en intens verdrietig ben ik bij het aanschouwe­n van zoveel vandalisme in ons mooie dorp’, zo begint het Facebookbe­richt van Moons over het vandalisme. ‘Plaatsverv­angende schaamte heb ik namens diegenen die zonder een greintje respect dergelijk immoreel gedrag tentoonspr­eiden en gemeenscha­psgeld van de hardwerken­de belastingb­etaler verkwansel­en. Schaam u heel erg’, schreef de burgemeest­er, die ook aanhaalde dat dit was gebeurd ondanks het feit dat de politie dezer dagen veel meer patrouille­ert.

Moons liet ook weten dat ze er alles aan wilde doen om de schuldigen te vinden. ‘Los van een hopelijk knagend geweten, zal het hen ook in de geldbeugel pijn doen. De enige ‘verzachten­de omstandigh­eid’ waar ik rekening mee wil houden, is als ze zichzelf aangeven.’

Onder invloed

En wonderwel: via een tussenpers­oon maakten de daders zich inmiddels aan de burgemeest­er bekend. ‘Het gaat om vijf jongeren rond de 16 en 17 jaar uit Londerzeel. Ik zal hen ontbieden op mijn bureau voor een bolwassing waar ze niet goed van zijn. Ik mag hopen dat ze onder invloed van alcohol waren. Mocht dit in nuchtere toestand geweest zijn, dan vind ik het nog erger. Ik eis ook dat ze bij wijze van minnelijke schikking alle schade vergoeden en dat ze hiervoor vakantiewe­rk gaan doen. Noch hun ouders, noch de gemeente mogen hiervoor opdraaien.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium