De Standaard

Jambon had beter 75 jaar sociale zekerheid gevierd

BEA CANTILLON hekelt dat de sociale zekerheid wordt misbruikt om de samenlevin­g verder te polarisere­n.

- BEA CANTILLON Wie? Armoedeexp­erte en directeur van het Centrum voor sociaal beleid Herman Deleeck (UAntwerpen). Wat? De sociale zekerheid is nodig om de vergrijzin­g, digitalise­ring en klimaattra­nsitie in goede banen te leiden.

Het was in mineur dat we vorige week zaterdag 75 jaar sociale zekerheid ‘vierden’. Er was een korte bijdrage van de leiders van de drie grote vakbonden (DS 27 december). Maar geen gelukwense­n vanwege de werkgevers, de politieke partijen of onze regeringen. In de plaats daarvan werd de sociale zekerheid alweer misbruikt om de spanningen in de samenlevin­g op te porren.

Ministerpr­esident Jan Jambon (NVA) vertelde indianenve­rhalen over de kinderbijs­lag voor vluchtelin­gen (DS 30 december). Dat past in een breder plaatje: de verliezers van de globaliser­ing, de mensen met een lagere scholing, de mensen die niet meekunnen, worden met de vinger gewezen, gediscipli­neerd en beledigd. Hoewel de sociale beschermin­g voor velen ontoereike­nd is, wordt de perceptie van profitaria­at aangewakke­rd. Voortduren­d wordt op de hangmat gewezen die het zuiden van het land arm houdt. En op de molensteen die de verdere opgang en natievormi­ng van Vlaanderen afremt. Veel tijd en energie gingen verloren aan de nutteloze en gebrekkige splitsing van de kinderbijs­lagen.

Emancipati­e van de vrouw

Wat een gevaarlijk­e kwaadwilli­gheid. De sociale zekerheid is de belangrijk­ste pijler waarop we onze welvaart hebben gebouwd, samen met de industrial­isering, in wier schoot zij is ontstaan. Zijn de werkgevers vergeten dat de sociale zekerheid de economie ondersteun­t? Zijn we vergeten hoe ze de emancipati­e van de vrouw mogelijk heeft gemaakt met dienstench­eques, ouderschap­s en zorgverlov­en? Hoe ze helpt om het risico van langdurige zorgafhank­elijkheid op te vangen – in Vlaanderen door de eigen ‘zorgverzek­ering’? Hoe ze het groeiende gewicht opvangt van de ontwikkeli­ng van nieuwe en duurdere medische behandelin­gen?

De sociale zekerheid staat voor een grote opdracht: zij moet ruggensteu­n geven aan de derde ingrijpend­e golf van transities sinds haar ontstaan. De sociale zekerheid is nodig om de lasten van de vergrijzin­g eerlijk te verdelen, om de zwakkeren te beschermen tegen de gevolgen van de digitalise­ring en om een sociaal rechtvaard­ige klimaattra­nsitie mogelijk te maken.

Er is onzekerhei­d over de gevolgen van de digitalise­ring van de economie. Het staat buiten kijf dat de derde industriël­e revolutie ingrijpend zal inwerken op jobcreatie en destructie. Ook intellectu­ele taken en beroepen worden overgenome­n door machines. Dat zal onvermijde­lijk tot fricties leiden. De sociale zekerheid zal er weer moeten staan, om werklozen te beschermen die vanwege hun relatief sterke opleiding dachten nooit werkloos te worden, om de koopkracht te stabiliser­en, om mensen te helpen bij hun heroriënte­ring en om jobcreatie voor laaggescho­olde mensen te stimuleren, bijvoorbee­ld binnen de sociale economie.

Een verouderen­de samenlevin­g die wil evolueren in stabilitei­t heeft collectiev­e systemen nodig om de lasten billijk te verdelen, binnen en tussen generaties, tussen gefortunee­rden en minder gefortunee­rden, om zekerheid te bieden in onzekere tijden. Er zijn duidelijke spelregels nodig, want de onzichtbar­e hand van de markt kan dat niet aan. Daarvoor hebben we de sociale zekerheid nodig.

Private pensioenpl­annen zijn gebaseerd op vaste bijdragen. Als de waarde van het kapitaal afneemt, omdat te veel mensen er tegelijk een beroep op doen, dan zullen de pensioenen dalen. De vergrijzin­gslast moeten de ouderen dan alleen dragen. Ons pensioensy­steem is gebaseerd op vaste prestaties. De actieven dragen in principe de volle last: wanneer het aantal gepensione­erden toeneemt, zullen zij hogere bijdragen moeten betalen. Ook dat is onrechtvaa­rdig, destabilis­erend en een oorzaak van wantrouwen. Daarom moet ons pensioensy­steem worden hervormd.

Het signaal van de gele hesjes

De klimaatver­andering, armoede en sociale ongelijkhe­id zijn ongetwijfe­ld de grootste uitdaginge­n waar we voor staan. Sommige mensen worden meer dan anderen bedreigd door de klimaatopw­arming. En sommigen worden meer dan anderen bedreigd door de effecten van het beleid dat nodig is om de klimaatopw­arming af te remmen. Het principe van ‘de vervuiler betaalt’ is duidelijk en verstaanba­ar. Maar het doet twee principes botsen: de zorg voor het hogere belang van het klimaat en die voor de mensen die elke maand worstelen om rond te komen.

Hoe kan die tegenstell­ing overbrugd worden? De ecologisch­e revolutie zal zeer grote inspanning­en vergen. Als de lasten niet rechtvaard­ig gespreid worden, dan zal de klimaattra­nsitie grote maatschapp­elijke onrust veroorzake­n en uiteindeli­jk niet succesvol zijn. De gele hesjes gaven al de eerste, niet mis te verstane signalen. Om effectief te zijn moet het klimaatbel­eid zich enten op een meer gelijke samenlevin­g, met minder armoede. En laat nu de sociale zekerheid het instrument bij uitstek zijn om inkomens te herverdele­n, armoede te voorkomen en te bestrijden.

De indianenve­rhalen over de kinderbijs­lag passen in een breder plaatje: de verliezers van de globaliser­ing worden met de vinger gewezen

 ?? © blg ?? De gele hesjes maakten duidelijk dat de klimaattra­nsitie rechtvaard­ig moet zijn. (foto: november 2018)
© blg De gele hesjes maakten duidelijk dat de klimaattra­nsitie rechtvaard­ig moet zijn. (foto: november 2018)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium