De Standaard

Lage-ambitiezon­e Vlaanderen

- JOHN VANDAELE Journalist MO*.

De Vlaamse media hebben afgelopen weekend gemeld dat De Lijn boetes moet betalen omdat haar oude diesels niet voldoen aan de normen in de lageemissi­ezones van Brussel, Antwerpen en Gent (DS 30 december). Wat er niet bij gezegd werd, maar wat we wel konden vernemen in de nieuwsuitz­endingen van de Franstalig­e openbare zender RTBF, is dat de Brusselse en Waalse vervoersma­atschappij­en geen boetes moeten betalen. Zij hebben wél geanticipe­erd op de mobiliteit van de toekomst en op de klimaatrea­liteit.

In Vlaanderen wordt vaak het beeld opgehangen van Brussel en Wallonië als trage, ouderwetse, weinig milieubewu­ste regio’s. Dat blijkt in dit geval alvast niet te kloppen. De TEC en de MIVB konden wel tijdig voldoende schonere voertuigen kopen. Maar blijkbaar wordt nieuws waarin de andere regio’s van ons land als flexibeler en toekomstge­richter naar voren komen, niet gebracht.

Vlaanderen, nochtans de rijkste regio van ons land, is andermaal de slechtste leerling van de klas als het gaat om klimaatbel­eid: dé ‘lageambiti­ezone’ van WestEuropa. We zijn het enige land van WestEuropa dat geen deel uitmaakt van de hogere ambitiegro­ep voor de klimaatdoe­len. Frankrijk, Duitsland, Nederland, Luxemburg, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië doen mee, net als de Scandinavi­sche landen, waaraan de Vlaamse regering zich graag afmeet. Als België niet bij die groep hoort, ligt dat aan de Vlaamse weerstand. We zijn ook het enige land van WestEuropa dat niet deelneemt aan de ministerië­le bijeenkoms­ten rond schonere energie die al tien jaar plaatsvind­en.

Het verhaal van de boetes voor De Lijn past in een bredere discussie. Steden die vooruit willen met de milieugeit moeten zich niet laten afremmen door Vlaanderen. Keer op keer blijken Vlaamse bestuurder­s bang voor hun schaduw als ze doortasten­de maatregele­n moeten nemen. Hoe raken we vooruit? Peter Wittoeck, al vele jaren leider van de Belgische delegatie op klimaattop­pen en vertrouwd met Belgische beslissing­sprocessen, deed een nuttige suggestie in Mo*: ‘Het debat over de transitie wordt het best niet alleen onder politici en hun kabinetsme­dewerkers gevoerd, maar in en met de maatschapp­ij. Organiseer zoals Nederland een echte maatschapp­elijke dialoog met de relevante actoren in alle relevante sectoren.’ Wellicht is dat dé manier om de vereiste grote sprong voorwaarts te maken en ons niet langer te verliezen in dwaze communauta­ire oorlogjes.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium