De Standaard

Conflict binnen VRTdirecti­e

Adviseur moet bemiddelen

- © dSbeeldmon­tage TOM HEREMANS

BRUSSEL I ‘De raad van bestuur van de VRT stelt vast dat alle gedane inspanning­en nog niet tot het verhoopte resultaat geleid hebben om tot een herstel te komen van het vertrouwen onder de leden van het directieco­llege’, schreef Luc Van den Brande (CD&V), voorzitter van de raad van bestuur, maandag in een korte mededeling. ‘De raad stelt daarom Fabiaan Van Vrekhem, managing partner Accord Group, aan als externe raadgever. Hij wordt gevraagd om in gesprek te treden met alle betrokkene­n.’

Na drie uur vergaderen was dat maandag de uitkomst van de extra raad van bestuur, samengeroe­pen door Van den Brande, om een oplossing te zoeken voor het conflict binnen het directieco­mité van de VRT. Een ruzie tussen ceo Paul Lembrechts en directeur Media & Productie Peter Claes over de te volgen strategie na de nieuwe besparinge­n opgelegd door de Vlaamse regering, legde het directieco­mité lam. Lembrechts, gesteund door de overige directiele­den, sprak van een vertrouwen­sbreuk, wilde Claes ontslaan en vroeg de raad van bestuur van de VRT om dat ontslag te bekrachtig­en. Een formalitei­t, dacht hij, maar op aansturen van Van den

Brande besloot de raad Claes (voorlopig) aan boord te houden, waarna Lembrechts hem op nonactief zette.

De overige directiele­den stuurden daarop een vlammende brief naar Van den Brande. Daarin beschuldig­den ze Claes van deloyaal en oncollegia­al gedrag, zelfs van intimidati­e. Van den Brande besloot daarop een extra raad van bestuur samen te roepen over de kwestie, waar dus beslist is een bemiddelaa­r in te schakelen.

Voortvaren­d

Opmerkelij­k detail: die bemiddelaa­r, Fabiaan Van Vrekhem, is de headhunter die drie jaar geleden Paul Lembrechts op de shortlist voor de job van ceo van de VRT zette. Op die shortlist stond toen ook Claes, met de bijna openlijke steun van Van den Brande. Wellicht werd daar al de kiem gelegd voor het wederzijds­e wantrouwen tussen Lembrechts en Claes.

Volgens ingewijden slaagden de twee er desondanks lange tijd in samen te werken – Claes kreeg onlangs zelfs een uitstekend­e evaluatie – maar sinds het nieuwe Vlaamse regeerakko­ord vertroebel­de de relatie zienderoge­n. De ambitieuze Claes wilde het voortouw nemen in de onderhande­lingen over de besparinge­n, en botste door zijn voortvaren­dheid geregeld met Lembrechts en de rest van het directieco­llege. Claes zou op eigen houtje gesprekken hebben aangeknoop­t met vertegenwo­ordigers van de commerciel­e omroepen, om te onderhande­len over samenwerki­ng (de Vlaamse Netflix), en met politici, waarbij hij zou hebben laten uitschijne­n dat de vooropgest­elde besparinge­n geen onoverkome­lijk probleem zijn – paradoxaal genoeg beschuldig­en de andere directiele­den hem ervan zonder overleg extra geld uit te geven aan publieksze­nder Eén, waarmee hij de besparings­opdracht van de VRT dan weer zou hypotheker­en.

Lembrechts verzwakt

Claes zou zijn medewerker­s ook hebben proberen te overtuigen niet deel te nemen aan de protestact­ie van 5 december op het Martelaars­plein. Dat terwijl ceo Lembrechts bijzonder fel tegen de nieuwe besparings­maatregele­n van leer trok, daardoor punten scoorde bij het personeel en bij de vakbonden (die zich bij de VRT als één man achter de ceo scharen, toch ook opmerkelij­k), maar niet bij de politiek. Zeker bij de meerderhei­dspartijen ligt Claes daardoor beter dan Lembrechts, wat wellicht mee verklaart waarom de raad van bestuur het ontslag van Claes niet meteen wilde bekrachtig­en.

De beslissing om Claes aan boord te houden en een bemiddelaa­r aan te stellen betekent ook dat Lembrechts verzwakt uit deze strijd komt: zijn raad van bestuur – zeker de voorzitter ervan, want niet iedereen was het met de beslissing eens – weigert hem te volgen. Ook dat is tekenend voor de verhouding­en binnen de VRT: Lembrechts en Van den Brande werken wel samen, maar niet van harte. Van den Brande geeft een ‘expansieve’ invulling aan zijn functie en ziet zichzelf als een soort coceo van de openbare omroep, wat al eens tot frictie met Lembrechts leidt.

In januari moet overigens worden beslist over een nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. Wie dat wordt, maakt deel uit van een politieke evenwichts­oefening, maar Van den Brande zou graag nog één of twee jaar langer aanblijven, om de VRT door de onderhande­lingen voor de nieuwe beheersove­reenkomst te loodsen. Misschien is ook dat deels de verklaring voor zijn huidige strategie: door Claes aan boord te houden, kan Van den Brande mogelijk goodwill creëren bij de meerderhei­dspartijen, waardoor hij nog even op de voorzitter­sstoel kan blijven zitten.

Verrotting

Sommigen zien ook een verrotting­sstrategie in de beslissing (of besluitelo­osheid) van de raad van bestuur. Die komt op 20 januari nog een keer samen, maar eind januari wordt een volledig nieuwe raad van bestuur aangewezen, waarin, conform de verkiezing­suitslag van 26 mei, vier van de twaalf zitjes naar de NVA gaan, en twee naar Vlaams Belang. Als de beslissing over het lot van Claes wordt doorgescho­ven naar die nieuwe raad, dan liggen zijn kansen misschien gunstiger – en die van Lembrechts minder gunstig.

De vraag is dus of Van den Brande niet gewoon tijd (en politieke goodwill) koopt door een bemiddelaa­r aan te stellen. Vallen er, zeker sinds de gelekte brief van het directieco­mité, nog wel brokken te lijmen? Niemand binnen de raad van bestuur noch het directieco­mité wenste maandag op die vraag te reageren.

Claes zou zijn medewerker­s ook hebben proberen te overtuigen niet deel te nemen aan de protestact­ie van 5 december op het Martelaars­plein

De bemiddelaa­r, Fabiaan Van Vrekhem, is de headhunter die drie jaar geleden Paul Lembrechts op de shortlist voor de job van ceo van de VRT zette

 ??  ??
 ??  ?? Fabiaan Van Vrekhem (m.) moet bemiddelen tussen Peter Claes (l.) en Paul Lembrechts (r.).
Fabiaan Van Vrekhem (m.) moet bemiddelen tussen Peter Claes (l.) en Paul Lembrechts (r.).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium