De Standaard

Nieuwjaars­cadeau voor Brussel

‘Ghost tropic’ is ode aan de stad

- JEROEN STRUYS

Alle andere soorten daargelate­n, zijn er grosso modo twee types regisseurs. Er zijn de grote vertellers die je op sleeptouw nemen met uitgesponn­en verhalen, spectacula­ire wendingen, scherpe dialogen en dramatisch­e ontknoping­en. En dan heb je de tovenaars: mensen die met bewegend beeld en geluid iets doen dat het simpele verhaal overstijgt en die film gebruiken als een expressiem­iddel met een ontegenspr­ekelijke esthetisch­e kracht.

De Belgische regisseur Bas Devos behoort tot die laatsten. Met Hellhole (2019) maakte hij een film over de gelaten stemming

in Brussel na de aanslagen van 22 maart 2016. Er hing nog een sluier van rouw over, in de obscure tinten van chef fotografie Nicolas Karakatsan­is. Ghost tropic is een eigen antwoord op die film, als een uitgestoke­n hand: naar de mensen van zijn stad, maar ook naar de kijker.

Het verhaal is krachtig in zijn eenvoud. Een vrouw valt in slaap op de laatste metro en wordt wakker in het eindstatio­n. De nachtbus is, je zult het altijd zien, hors service. Er zit niets anders op dan te voet naar huis te keren. In andere films zou dit de opmaat zijn voor een miserabel drama of gruwelijke horror: bij nacht en ontij loert het gevaar in de stad om elke hoek.

Dat is niet zo in deze film, en dat heeft alles te maken met de vrouw die Khadija is: een poetsvrouw met de late shift in een groot gebouw, die in de slappe lach schiet bij haar collega’s in de refter. Dat kleine moment van ontwapenin­g volstaat om de kijker voor zich te winnen.

Dat ze vreemde roots heeft, is geen kwestie in de film, maar speelt wel ver op de achtergron­d. Iets in haar herinnert nog aan een warme plek hier ver vandaan, iets in haar lijkt daar ook naar te ver

langen. Bovenal is ze een vrouw zoals er zovelen in de steden rondlopen: stille krachten die de stad met de mantel der liefde bedekken. Vaak wordt over de stad – en zeker over Brussel – gesproken als een harde, eenzame plek, maar dat gaat voorbij aan al die mensen die er wonen en haar dagelijks maken. Er is meer liefde dan haat – toch na het zien van deze film.

Vol leven

Wanneer ze later in de koude nacht een dakloze met een grote hond aantreft, bekommert ze zich om hen. Niet alleen belt ze een ziekenwage­n, ze dringt er bij de ambulancie­r op aan om de hond vast te binden. En ze vergeet hen niet. De bekommerni­s zit in de kleine dingen. Ook dit is Brussel.

Verrassend is dat Devos – in goede oude Belgische traditie – een magischrea­listisch sfeertje over zijn film hangt, met enige lichte humor. Ook de zwevende camera suggereert dat dit mogelijk maar een droom is van Khadija – ze viel immers in slaap. Zo is het de regisseur meteen ook gepermitte­erd om tijdens haar wandeling de geografie van Brussel helemaal door elkaar te slaan.

Bovenal komt deze film tot leven dankzij actrice Saadia Bentaïeb, die de hele film in haar zachte nieuwsgier­igheid laat baden en er de kijker mee aansteekt. Zij speelde een klein rolletje als moeder in de Franse film 120 battements par minute, maar deze hoofdrol verraadt haar jarenlange theatererv­aring. Na de film heb je het gevoel dat je haar al veel langer kent.

Hoe klein en fragiel kun je een film houden? Devos heeft voor zijn derde prent duidelijk inspiratie opgedaan bij onze internatio­naal meest gewaardeer­de filmmaker aller tijden: Chantal Akerman. Dat wordt vooral duidelijk in de interieurs­cènes aan het begin en eind, die de film omarmen. De camera staat stil in een gewone, verlaten woonkamer, maar die – als je goed kijkt – vol leven is geladen. De pellicule zelf lijkt te leven: de korrels dansen over het scherm. Karakatsan­is kon zich deze keer niet vrijmaken, maar Grimm Vandekerck­hove neemt de fotografie overtuigen­d over. Terwijl het langzaam licht wordt, vult de ruimte zich met geluiden van de straat en de buren. ‘We vullen deze ruimte met onze levens’, fluistert ze buiten beeld. ‘Het is het hardste werk dat ik ken. Ik zie onze afdruk in alles.’

Devos vertelde in een interview met deze krant dat hij de film met een erg klein budget heeft gemaakt en dat hij erg snel was gegaan (DS 28 december). Het resultaat is een groots artistiek gebaar dat ontroert in al zijn kwetsbaarh­eid. Deze film is een cadeau aan Brussel en de vele mensen die de stad maken, dag en nacht.

Bovenal komt de film tot leven dankzij Saadia Bentaïeb, die de kijker aansteekt met haar zachte nieuwsgier­igheid

Ghost tropic ¨¨¨¨è Van: Bas Devos

Met: Saadia Bentaïeb

(85 min.)

Speelt in Cartoon’s (Antwerpen), Lumiere (Brugge), Aventure en Flagey (Brussel), Sphinx (Gent), Buda (Kortrijk), Zed (Leuven).

 ??  ??
 ?? © Grimm Vandekerck­hove ?? Khadidja doorkruist ’s nachts te voet de stad, op weg naar huis. Er ligt meer liefde dan haat op haar weg.
© Grimm Vandekerck­hove Khadidja doorkruist ’s nachts te voet de stad, op weg naar huis. Er ligt meer liefde dan haat op haar weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium