De Standaard

2019 WAS HET BESTE BEURSJAAR SINDS 2009

De Brusselse beurs heeft haar beste jaar in een decennium achter de rug.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

De belangrijk­ste Brusselse index, de Bel20, is in een jaar tijd zo’n 22,4 procent meer waard geworden. Dat cijfer geeft de winst aan die tot en met gisteren is gerealisee­rd. Ook vandaag wordt er nog gehandeld, maar veel verschil zal dat niet meer maken. Wie op de laatste dag van 2018 voor 1.000 euro aandelen kocht van de twintig bedrijven in de index, en die gisteren opnieuw verkocht, kan 224 euro winst op zak steken. Inclusief dividenden kwam de winst zelfs op 26,6 procent uit. De Belgian All Shares index, die alle Belgische aandelen bevat, dikte inclusief dividenden met 20,6 procent aan.

Mooie koersstijg­ingen, die bovendien niemand zag aankomen. De vooruitzic­hten voor het beursjaar 2019 waren niet bepaald veelbelove­nd. ‘Vandaag zijn er geen zonnige verwachtin­gen. De economiste­n twijfelen alleen nog tussen een groeivertr­aging, een recessie en een depressie’, schreef deze krant op de laatste dag van 2018.

Opkikker

Het werd dus het eerste, een groeivertr­aging. Zelfs die kon de beurzen wereldwijd geen vrees aanjagen. Het geleidelij­k wegebben van de recessievr­ees heeft het beurssenti­ment een forse opkikker gegeven. Daar kwam nog de dooi in de internatio­nale handelsrel­aties bij, en het beursvrien­delijke beleid van de centrale banken. Die hielden de rente laag, wat de economie rugwind gaf en aandelen een relatief voordeel bezorgde ten opzichte van andere beleggings­vormen. Beleggers hebben zich de cocktail van beursvrien­delijke ingrediënt­en goed laten smaken. In de Verenigde Staten bereikten de beurzen zelfs herhaaldel­ijk het hoogste punt aller tijden.

Daar is de Brusselse beurs nog niet aan toe, maar het beursrende­ment van 2019 was wel het hoogste in tien jaar. We moeten terug naar 2009 om nog hogere koersspron­gen te vinden – toen steeg de Bel20 met 31,6 procent. Dat was toen een herstelral­ly, nadat de financiële crisis de beurskoers­en het jaar voordien had gehalveerd.

Toch zijn er twee voetnoten te plaatsen bij de ogenschijn­lijk mooie prestatie van de Bel20. Ten eerste staat 2019, net als 2009, in het teken van het herstel van eerder aangericht­e schade. Vorig jaar, in 2018, zette de Bel20 immers de slechtste prestatie in vele jaren neer. De Brusselse beurs verloor toen 18,5 procent van haar waarde. Dat verlies is dit jaar bijna goedgemaak­t, maar nog niet helemaal. De beurs sloot gisteren een fractie lager dan eind 2017. Het rendement over twee jaar is dus minder dan nul. Een spaarboekj­e was in die periode een betere belegging.

Ten tweede is de prestatie van de Bel20 in internatio­naal opzicht middelmati­g. De beurzen van de ons omringende landen deden het bijna allemaal beter. De CAC40 in Parijs won 26 procent, de Dax in Frankfurt 25 procent en de AEX in Amsterdam 24 procent. In Londen presteerde de FTSE 100index wel aanmerkeli­jk zwakker, met 13 procent. Een gevolg van de Brexit. De belangrijk­ste Ameri

kaanse index, de S&P 500, won 29 procent.

Verrassend is dat de beurs van Athene wereldwijd het best presteerde, met een koersopsto­ot van 49,7 procent. Griekenlan­d was bij beleggers in trek omdat het land het dieptepunt achter zich heeft gelaten. Het Europese hulpprogra­mma werd beëindigd, de groei trekt aan en de begrotings­beloften worden nageleefd. Ook de aandelenma­rkten van Rusland en Argentinië behoorden tot de uitblinker­s. De slechtste beurs ter wereld was die van Beiroet: de economisch­e ineenstort­ing van Libanon deed de lokale index 19,6procent verliezen.

Obligaties

Het afgelopen jaar was trouwens niet alleen voor aandelen gunstig. Belgische obligaties deden het eveneens uitzonderl­ijk goed. Fondsen die in Belgische obligaties beleggen, haalden een jaarrendem­ent van zo’n 7,7 procent. Dat was het gevolg van de gestaag dalende rente op Belgische staatsobli­gaties. Gedurende een groot deel van de zomer en de herfst was de Belgische rente zelfs lager dan 0 procent. Begin vorige maand keerde de rente terug naar positief territoriu­m.

Ook goud was het afgelopen jaar een goede belegging. In dollar steeg het edelmetaal met 18 procent in waarde. (zie hier

naast) Ook vastgoed werd ook meer waard: 3,9 procent in de twaalf maanden voor september.

Toch een voetnoot: 2019 stond in het teken van het herstel van eerder aangericht­e schade.

In 2018 zette de Bel20 immers de slechtste prestatie in vele jaren neer

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium