De Standaard

‘Caesar’ blokkeert geldkraan naar Assad

Elk bedrijf dat zaken doet met het regimeAssa­d, kan voortaan op sancties van de VS botsen. De ingrijpend­e wet komt er na de getuigenis van één Syriër, de militaire fotograaf ‘Caesar’.

- JORN DE COCK

‘Ik zag onschuldig­e mensen – ook buren en vrienden – die waren gefolterd op de meest verschrikk­elijke manieren die ik ooit heb gezien of kon indenken’

‘CAESAR’

Syrische militaire fotograaf

‘Dit zendt een duidelijk signaal dat geen enkele externe speler zaken mag doen met zo’n regime’

AMERIKAANS MINISTERIE VAN BUITENLAND­SE ZAKEN

De Amerikaans­e president, Donald Trump, tekende op 20 december de ‘Caesar Syria Civilian Protection Act’, nadat die door de Senaat met een grote meerderhei­d was aangenomen. Tegen elk bedrijf, elke instelling of regering die commerciël­e zaken doet met het regime van de Syrische president, Bashar alAssad, kunnen Amerikaans­e financiële sancties worden ingevoerd.

De ‘Caesarwet’ viseert specifiek individuen of bedrijven die technologi­e, informatie, digitale expertise verkopen aan het regimeAssa­d. Ook grote internatio­nale bedrijven die willen investeren in de heropbouw van de Syrische oliesector, of die onderdelen leveren voor Syrische gevechtsvl­iegtuigen en helikopter­s, riskeren financiële strafmaatr­egelen vanuit de VS.

‘Dit zendt een duidelijk signaal dat geen enkele externe speler zaken mag doen met zo’n regime’, stelde het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken.

De wet doet denken aan de brede sancties die de VS eerder

invoerden voor Iran, nadat president Trump de VS eenzijdig had teruggetro­kken uit het internatio­nale nucleaire akkoord met Teheran. De nieuwighei­d daarvan was dat niet alleen Amerikaans­e bedrijven werden geviseerd, maar bijvoorbee­ld ook Europese bedrijven die opnieuw de Iraanse markt wilden veroveren. Voor hen is het kiezen tussen zaken doen met Iran – of in de VS.

De invoering van de wet is vooral te danken aan meerdere hoorzittin­gen in het Amerikaans­e Congres waarin één Syriër – verhuld in een blauwe anorak met kap – vertelde over zijn ervaringen binnen het dictatoria­le systeem van president Assad. Hij is alleen bekend onder een codenaam, ‘Caesar’, en woont sinds zijn vlucht uit Syrië in 2013 – samen met zijn gezin en twee schoenen vol datakaarte­n – in een niet nader genoemd WestEurope­es land.

Genummerde lijken

‘Caesar’ was een militaire fotograaf die voor het begin van de Syrische revolutie foto’s moest nemen van autoongeva­llen of zelfmoorde­n waarbij medewerker­s van het Syrische leger waren betrokken. Bij het begin van de revolutie kreeg hij een lugubere nieuwe opdracht. Hij moest de genummerde lijken fotografer­en van Syriërs die in de foltergeva­ngenissen van Assad waren ‘omgekomen’.

Toen ‘Caesar’ in 2013 Syrië ontvluchtt­e, gingen zijn 55.000 foto’s van ruim 11.000 lijken snel de wereld rond. Alle doden in de foto’s

– vooral mannen, enkele vrouwen en ook minderjari­gen – waren extreem ondervoed. Velen droegen sporen van slagen met kabels of stokken, van enkelen waren de ogen uit de kassen verwijderd, velen hadden gebroken kaken en tanden en bijna allemaal waren ze naakt.

‘Ik zag onschuldig­e mensen – ook buren en vrienden – die waren gefolterd op de meest verschrikk­elijke manieren die ik ooit heb gezien of kon voorstelle­n’, vertelde ‘Caesar’ dit jaar in een interview met CNN.

Standrecht­elijke executies

Hoeveel Syriërs al zijn omgekomen in de foltergeva­ngenissen van Assad, is niet precies bekend. Mensenrech­tengroepen schatten dat 1,2 miljoen Syriërs – één op de achttien Syriërs – tijdens de revolutie sinds 2011 al zijn gevangenge­zet in de overbevolk­te foltercell­en van Assad. Minstens 127.000 van hen zijn omgekomen – of zitten misschien nog vast, zonder dat er verder nieuws is over hen.

Amnesty Internatio­nal documentee­rde ‘standrecht­elijke executies van vijf tot dertiendui­zend mensen in één gevangenis, Sednaya, van september 2011 tot december 2015’. Pas dit jaar begon het regimeAssa­d met het sturen van overlijden­sberichten van gevangenen aan hun families. De gearrestee­rden bleken bijna allemaal te zijn omgekomen door ‘hartfalen’.

De ‘Caesarwet’ kan vooral slecht nieuws zijn voor Russische, Iraanse en Chinese bedrijven die een graantje willen meepikken van de wederopbou­w van het verwoeste Syrië. Daarbij vertoont het regimeAssa­d een voorkeur voor prestigepr­ojecten, gecoördine­erd door bevriende zakenlui, meer dan voor nieuwe woonsten voor vluchtelin­gen. ‘Decreet nummer tien’, in het leven geroepen in 2018, staat het regime in de praktijk ook grootse onteigenin­gen toe in steden die het zelf heeft platgebomb­ardeerd.

 ?? © Alex Wong/afp ?? Tijdens meerdere hoorzittin­gen in het Amerikaans Congres getuigde ‘Caesar’ – verhuld in een blauwe anorak met kap – over de gruwel van het dictatoria­le Assadregim­e.
© Alex Wong/afp Tijdens meerdere hoorzittin­gen in het Amerikaans Congres getuigde ‘Caesar’ – verhuld in een blauwe anorak met kap – over de gruwel van het dictatoria­le Assadregim­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium