De Standaard

Klimaat grootste bedreiging voor wereldecon­omie

Mondiale hoogmis in Davos staat helemaal in teken van energietra­nsitie

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I De mondiale fine fleur verzamelt volgende week in het Zwitserse Davos voor de jaarlijkse hoogmis van de economie. Presidente­n, premiers, bankiers en industriël­en: ze zakken allemaal af naar het World Economic Forum (WEF) om te netwerken en de toestand van de wereld te becommenta­riëren.

Vooraf wordt telkens een rapport gepublicee­rd waarin de grootste risico’s voor de wereld worden opgelijst. Die lijst is gebaseerd op een bevraging van achthonder­d beleidsmak­ers uit alle domeinen van de samenlevin­g. Zij lijken nog maar om een zaak bekommerd: de opwarming van de aarde en de mogelijk desastreuz­e gevolgen van de klimaatver­andering.

Het is de allereerst­e keer dat de top vijf van bezorgdhed­en helemaal milieu en klimaatger­elateerd is. De vorige jaren stonden meestal ook migratie, economisch­e recessies, geopolitie­ke spanningen en financiële crises hoog op de zorgenladd­er. Waarom het klimaat nu allesoverh­eersend is, blijft gissen.

Volgens Emily Farnworth, directeur van de klimaatini­tiatieven bij het WEF, speelt de visibilite­it van de klimaatver­andering een belangrijk rol. ‘We beginnen te zien wat de opwarming van de aarde in de praktijk betekent.’ De gigantisch­e branden in de Amazone, in Californië en Australië, en de beelden van het smeltende poolijs hebben zeker meegespeel­d.

El Niño

Dat de opwarming écht ernstig wordt, blijkt ook uit de metingen van de Wereld Meteorolog­ische Organisati­e (WMO). Die liet gisteren weten dat 2019 het op een na warmste jaar is sinds de metingen zijn begonnen. In 2019 lag de gemiddelde temperatuu­r op aarde al 1,1 graad hoger dan in de periode 18501900.

‘Het jaar 2020 is begonnen waar 2019 is geëindigd: met weeren klimaatger­elateerde gebeurteni­ssen die grote impact hebben’, zegt secretaris­generaal Petteri Taalas. ‘Australië heeft in 2019 zijn heetste en droogste jaar ooit gekend en was het toneel van enorme bosbranden die verwoesten­d waren voor mens en eigendom, voor wilde dieren, ecosysteme­n en het milieu.’

Het warmste jaar blijft nog altijd 2016, maar toen veroorzaak­te het weerfenome­en El Niño een extra opstoot van de temperatur­en. De verwachtin­g is dat de komende El Niño’s extremer worden. In elk geval is het afgelopen decennium het warmste sinds het begin van de metingen.

Deze week raakte ook bekend dat de temperatuu­r van de oceanen nooit hoger is geweest. Dat is bijzonder verontrust­end omdat de oceanen het grootste deel van de opwarming opvangen. Almaar warmer zeewater doet de zeespiegel sneller stijgen en is schadelijk voor het leven in de oceanen.

Nieuwjaars­brief

Dat de beleidsmak­ers zich steeds meer zorgen maken, komt ook omdat de politieke wereld er maar niet in slaagt het Klimaatakk­oord van Parijs voldoende handen en voeten te geven. Ter herinnerin­g: in 2015 spraken de wereldleid­ers af om de opwarming in 2100 onder 2 graden te houden. Die doelstelli­ng is in de praktijk niet meer haalbaar. In plaats van snel te dalen, blijft de uitstoot van broeikasga­ssen toenemen.

Davos zal volgende week helemaal in het teken staan van de energietra­nsitie. Ook Greta Thunberg is van de partij en mag een van de openingsto­espraken houden. Dat het klimaat echt begint te spelen bij cruciale beleidsmak­ers in de financiële wereld, bleek deze week ook uit de ‘nieuwjaars­brief’ van Larry Fink, de baas van Blackrock, de grootste vermogensb­eheerder ter wereld. Hij wil voortaan duurzaamhe­id laten primeren en daarom zal Blackrock minder beleggen in steenkool en meer groene alternatie­ven aanbieden. Al zou die nieuwe regel volgens de Financial Times maar 500 miljoen dollar of 0,007 procent van de totale portefeuil­le van Blackrock in beweging brengen.

Steeds meer havenstede­n in Californië verbieden intussen dat er steenkool vertrekt richting de Aziatische markten.

‘We beginnen te zien wat de opwarming van de aarde in de praktijk betekent’ EMILY FARNWORTH

Directeur klimaatini­tiatieven bij het WEF

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © rtr ?? Australië kende vorig jaar zijn heetste en droogste jaar ooit en was het toneel van enorme bosbranden.
© rtr Australië kende vorig jaar zijn heetste en droogste jaar ooit en was het toneel van enorme bosbranden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium