De Standaard

WIE DURFT HET MOEDERHUIS TE SLUITEN?

- LIEVEN SIOEN

In de maternitei­t van het Rembertzie­kenhuis van Torhout, een onderdeel van het AZ Delta Roeselare-Torhout-Menen, werden vorig jaar 467 kinderen geboren. Dat is volgens een nieuw rapport van het Kenniscent­rum voor de Gezondheid­szorg (KCE) onvoldoend­e om van relatief efficiënte zorg te kunnen spreken. Daarvoor zouden er elk jaar 557 bevallinge­n plaats moeten vinden. En dus, nog volgens het KCE, kunnen de maternitei­t van SintRember­t en zestien andere gesloten worden zonder dat de kwaliteit of de toegankeli­jkheid van de zorg in het gedrang komt. Vier andere maternitei­ten die ook niet aan het quotum van 557 bevallinge­n komen, zoals in Veurne, kunnen volgens het KCE wel behouden worden omdat elke vrouw binnen de 30 minuten met de auto een maternitei­t moet kunnen bereiken. Van Torhout is het 20 minuten naar Roeselare, vanuit een buurgemeen­te kan het tot 30 minuten rijden worden naar Oostende, Brugge of Roeselare. Dat blijft medisch verantwoor­d, maar voor een vrouw met weeën is het zenuwslope­nd lang.

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block heeft de studie van het KCE positief onthaald. Het betreft hier geen besparing, maar efficiënti­ewinst, waarbij de uitgespaar­de middelen elders in de gezondheid­szorg kunnen worden ingezet. Naarmate de behandelin­g van complexe aandoening­en steeds beter en dus ook duurder wordt, is rationalis­eren noodzakeli­jk om de zorg betaalbaar te houden.

Eerder deed De Block de oefening met kankerbeha­ndelingen om de overleving­skansen van patiënten te verhogen. Een aantal behandelin­gen kan alleen nog in gespeciali­seerde centra. Bij de patiënt stootte die hervorming niet op weerstand. Voor een levensredd­ende behandelin­g is die bereid zich ver te verplaatse­n. Maar is die dat ook voor een medisch routineuze maar emotioneel zo intieme handeling als een bevalling? Welke ziekenhuis­afdeling is zo in de gemeenscha­p ingebed als die waar sinds generaties het leven wordt voorgezet? De sluiting van de maternitei­t in Torhout, of Tielt, Deinze en elders, zou daar inslaan als een bom.

Rationeel houdt de studie van het Kenniscent­rum steek. De gezondheid­szorg als geheel wordt er beter van, medisch wordt geen enkele aanstaande moeder er slechter van. Maar botste de noodzakeli­jke hervorming van het ziekenhuis­landschap tot nu vooral op de belangen van artsen en inrichtend­e machten, dan zou die nu weleens kunnen botsen op de emoties van patiënten. Minister De Block en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke, bevoegd voor erkenninge­n, mogen vele telefoontj­es van lokale politici verwachten.

De sluiting van de maternitei­t in Torhout, Tielt, Menen of Deinze zou daar inslaan als een bom

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium