De Standaard

SP.A twijfelt aan nut lage-emissiezon­es

Hoewel ze besturen in Antwerpen en Gent, hebben de socialiste­n twijfels bij de lageemissi­ezones in de steden. De SP.A vreest de neveneffec­ten op de sociaal zwakkeren.

- VAN ONZE REDACTEURS JANFREDERI­K ABBELOOS BART BRINCKMAN

BRUSSEL I SP.Avoorzitte­r Conner Rousseau zat vorige week samen met de Gentse en Antwerpse afdelingen om de violen gelijk te stemmen over de lageemissi­ezones (LEZ). Die weren vervuilend­e dieselwage­ns uit het hart van de twee grootste steden van Vlaanderen. De SP.A zit in beide steden in het bestuur: in Gent in een paarsgroen­e coalitie plus CD&V, in Antwerpen in een Bourgondis­che coalitie met de NVA en Open VLD. De LEZ lijkt dus van links tot rechts een maatregel waar consensus over is.

Maar binnen de SP.A is niet iedereen overtuigd van het nut van de maatregel, de voorzitter incluis. Niet dat de partij tegen klimaatmaa­tregelen op zich is. Ze erkent ook dat uitgereken­d sociaal zwakkeren vaker wonen in wijken met slechtere luchtkwali­teit. Maar het grote probleem voor de SP.A is dat de maatregel de burgers ongelijk treft. Lagere inkomensgr­oepen voelen vaker de impact van een verbod dan wie met een nieuwere, duurdere wagen rijdt. De partij ziet meer heil in collectiev­e klimaatopl­ossingen, zoals in haar plan voor de grootschee­pse renovatie van gebouwen.

‘Asociaal’

In Herent verzette de SP.A zich enkele weken geleden vanuit de oppositie zelfs resoluut tegen een geplande LEZ. ‘Een asociale maatregel’, stelde gemeentera­adslid Griet Lissens. ‘Wie geen geld heeft om een nieuwe wagen te kopen en noodgedwon­gen met een oudere auto rijdt, betaalt immers de rekening. Dat is voor ons de omgekeerde wereld. Op die manier wordt de LEZ een belasting op armoede, een transfer van arm naar rijk.’

Ook in Gent staan de socialiste­n ondertusse­n op de rem. ‘Ik zal mijn nek blijven uitsteken voor het Gentse circulatie­plan (dat houdt doorgaand verkeer uit de binnenstad, red.), aangezien de gevolgen daar voor iedereen gelijk zijn. Bij een lageemissi­ezone ligt dat anders’, zegt Joris Vandenbrou­cke, federaal volksverte­genwoordig­er en Gents gemeentera­adslid. De SP.A slikte de maatregel naar eigen zeggen omdat verschille­nde flankerend­e maatregele­n tot sociale correcties leiden, waaronder een slooppremi­e tot 1.500 euro voor lagere inkomensca­tegorieën binnen de LEZ.

De partij staat ondertusse­n argwanend tegenover een uitbreidin­g van de LEZ tot aan de Gentse ring R4 en het Havengebie­d, hoewel die zo voorzien is in het bestuursak­koord. ‘Het is evident dat

‘Je kunt niet verwachten dat mensen zich aanpassen als er niet voorzien wordt in alternatie­ven’ JORIS VANDENBROU­CKE Kamerlid SP.A

de resultaten en de impact op de mobiliteit van de bestaande LEZ eerst grondig geëvalueer­d worden. Daar wil ik niet op vooruitlop­en’, aldus Vandenbrou­cke. Alvast in Antwerpen verzette de partij zich in het voorjaar van 2019 tegen een uitbreidin­g van de LEZ tot buiten de Singel. ‘Dat zou een heel asociale maatregel geweest zijn’, oordeelt een Antwerpse socialist.

Fors investeren

Voor de socialiste­n moet het LEZ een sluitstuk zijn, eens duidelijk is dat er voldoende alternatie­ven zijn met het openbaar vervoer. Daar wringt het schoentje in Vlaanderen, stelt Vlaams Parlements­lid Bruno Tobback (SP.A) vast. Hij verwijst naar Brussel, waar een LEZ werd geïnstalle­erd op het niveau van het gewest. ‘Daar klopt het plaatje, want daar zitten alle bevoegdhed­en samen. Je kunt er de LEZ koppelen aan investerin­gen in openbaar vervoer, laadpalen of fietspaden. Maar in Antwerpen en Gent wordt de LEZ ingevoerd, terwijl De Lijn en de Vlaamse regering hun job niet doen.’

Die kritiek valt ook binnen de steden zelf te horen. ‘Het is cruciaal dat de Vlaamse regering, die het LEZkader gemaakt heeft, fors investeert in openbaar vervoer. Je kunt niet verwachten dat mensen zich aanpassen als er niet voorzien wordt in alternatie­ven’, aldus Vandenbrou­cke. Zolang die er niet zijn, blijft de appetijt bij de SP.A voor de LEZ klein.

 ?? © Frederiek Vande Velde ?? In Gent werden in de eerste week van januari 5.072 unieke overtreder­s geregistre­erd.
© Frederiek Vande Velde In Gent werden in de eerste week van januari 5.072 unieke overtreder­s geregistre­erd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium