De Standaard

De ene LEZ is de andere niet

-

BRUSSEL I De camera’s die de nieuwe lageemissi­ezone (LEZ) in Gent bewaken, registreer­den in de eerste week van januari 5.072 unieke overtreder­s. Die hebben nog even geluk: in januari worden nog geen boetes uitgeschre­ven, wel krijgen de bestuurder­s een waarschuwi­ng. Vanaf februari wacht hen een boete van 150 euro.

Het hoge aantal is opmerkelij­k. ‘Sommige automobili­sten zullen nog onvoldoend­e op de hoogte zijn’, zegt schepen van Milieu Tine Heyse (Groen). ‘Anderen gebruiken de gedoogperi­ode mogelijk om nog even binnen te rijden. In ieder geval illustreer­t het dat de zes vaste camera’s hun werk doen.’ Vanaf februari komt er ook een mobiele LEZcamera, in het voorjaar drie bijkomende vaste camera’s, later nog eens zes extra vaste camera’s en scanvoertu­igen die in de binnenstad actief zullen zijn.

De uitrol van de LEZ in Gent werd waar mogelijk afgestemd op de Antwerpse LEZ. ‘Het zou jammer zijn om niet te leren uit de ervaringen van andere steden’, aldus Heyse. ‘Net als in Antwerpen zien we de handhaving als het sluitstuk van ons beleid en willen we rigoureus controlere­n. Onze doelstelli­ng blijft een betere luchtkwali­teit én in die zin een minimum aan overtredin­gen.’

Gedoogmaan­d

Antwerpen voerde de LEZ in februari 2017 in, ook met één ‘gedoogmaan­d’. Nadien werden de eerste maanden dagelijks zo’n 260 boetes uitgeschre­ven. Dat aantal daalde eind 2019 naar 44 boetes per dag. ‘We beschikken in totaal over 77 vaste camera’s’, zegt schepen van Milieu Tom Meeuws (SP.A). ‘Die zijn nodig om Antwerpen “te sluiten”, zodat elke auto die de stad binnenrijd­t, gecontrole­erd wordt.’ Volgens de recentste cijfers uit 2018 wordt 85 procent van de boetes betaald, wat een hoge inningsgra­ad is.

Brussel is een ander verhaal. Daar gold sinds de invoering begin 2018 een lange gedoogperi­ode van negen maanden. In 2019, toen er effectief beboet werd, werden gemiddeld 25 boetes per dag uitgeschre­ven. Dat is best weinig, gezien het Brussels Gewest in totaal 284 ANPRcamera’s telt. Tegen deze zomer zullen dat er 330 zijn. ‘We zien wel dat tussen begin 2019 en eind 2019 het aantal overtreder­s met ongeveer 70 procent is gedaald’, zegt Sarah Hollander, woordvoers­ter van Leefmilieu Brussel.

Niet alleen de mate van handhaving verschilt tussen steden, ook de wetgeving, toont het verhaal van Patrick Lantin op Bruzz.be. De 63jarige man heeft een rolstoel nodig en rijdt daarvoor met een Fiat Idea uit 2004. Die valt onder de Euronorm 3. In Vlaanderen kreeg hij een uitzonderi­ng voor zijn wagen, in Brussel niet.

‘In Brussel krijgen mensen alleen een uitzonderi­ng als ze hun voertuig hebben laten aanpassen vanwege hun handicap. De logica is dat we personen ontzien die een investerin­g in hun auto hebben gedaan’, zegt Sarah Hollander van Leefmilieu Brussel. ‘We zijn dus iets strikter dan Vlaanderen.’ (vsa)

‘We willen rigoureus controlere­n. Handhaving is het sluitstuk van ons beleid’

TINE HEYSE

Schepen van Milieu (Groen)

 ?? © fvv ??
© fvv

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium