De Standaard

Rechter moet zich buigen over beperking zorgbudget

Mensen met een fysieke beperking die dag en nacht zorg nodig hebben, moeten fors inleveren op hun zorgbudget. Daartegen dienen 140 onder hen een klacht in.

- VAN ONZE REDACTRICE VEERLE BEEL

BRUSSEL I ‘Hallucinan­t is het’, zegt Veerle Ternier (45). Ze werkt al meer dan twintig jaar als IT’er en is nooit een dag ziek of werkloos geweest. Maar over een paar jaar zal ze zich gedwongen zien om haar job op te zeggen en in een woonzorgce­ntrum in te trekken. Want Ternier heeft een zware fysieke handicap, waardoor ze bij alle dagelijkse handelinge­n assistenti­e nodig heeft.

Tot nog toe kon ze die ondersteun­ing inkopen met haar zorgbudget. Ze legde dat samen met veertien lotgenoten, die elk in hun eigen appartemen­t wonen. Vroeger subsidieer­de het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (Vaph) dergelijke projecten onder de noemer Zelfstandi­g Wonen.

Officieel bestaan die projecten niet meer: sinds de invoering van de persoonsvo­lgende budgetten in 2017 wordt het geld niet langer aan de voorzienin­gen gegeven, maar aan de gebruikers.

Omdat de zorgbudget­ten bijgestuur­d worden – sommige mensen met een handicap krijgen meer, ten koste van anderen, die voortaan minder krijgen – komt de woonvorm van Ternier in het gedrang. Haar budget slinkt met 40 procent, dat van haar medebewone­rs ook.

‘Wij legden onze budgetten samen en konden daarmee nachtperma­nentie inschakele­n. Met 40 procent minder is dat niet meer houdbaar. We hebben dan simpelweg niet genoeg geld meer om deze hulp in stand te houden’, zegt ook Dorien Meulenijze­r (SP.A), die voorzitter van de ge

DORIEN MEULENIJZE­R (SP.A)

Voorzitter gemeentera­ad in Leuven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium