De Standaard

Onzekere liberalen beslissen over Khattabi

Open VLD en de MR beslissen in principe vrijdag of exEcolovoo­rzitter Zakia Khattabi rechter wordt bij het Grondwette­lijk Hof.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I Morgen beslissen zestig senatoren over het lot van Kamerlid Zakia Khattabi, tot afgelopen zomer covoorzitt­er van Ecolo. Khattabi is kandidaat om haar gepensione­erde partijgeno­ot JeanPaul Snappe op te volgen bij het Grondwette­lijk Hof.

Het Hof controleer­t of wetten de grondwet respectere­n en buigt zich continu over maatschapp­elijk gevoelige thema’s, zoals het hoofddoeke­nverbod op de scholen of de plicht om verdoofd te slachten. Het bestaat uit zes ervaren topjuriste­n en zes oudpolitic­i.

In december werd de stemming over Khattabi nog uitgesteld, toen bleek dat ze niet aan de vereiste tweederdem­eerderheid zou geraken. Vlaams Belang en de NVA zijn tegen haar benoeming en verwijten haar een linkse activiste te zijn. Ook Open VLD en de MR steunden haar niet.

De NVA lanceerde een online campagne tegen haar, met het verwijt dat ze ‘de uitzetting van een illegaal fysiek verhinderd­e’. Het inspectiev­erslag van de politie over het incident pleitte Khattabi echter vrij (DS 14 december).

Senaatsvoo­rzitter Sabine Laruelle (MR) blies de stemming te elfder ure af, omdat ‘de persoonlij­ke lastercamp­agne’ tegen Khattabi ‘een serene stemming’ niet toeliet. Ook zei Laruelle toen dat de federale formatiege­sprekken, die toen nog neigden naar een paarsgroen­e meerderhei­d, niet in gevaar mochten worden gebracht.

De hoop bij groenen, socialiste­n en enkele liberalen was dat bij de volgende plenaire zitting van de Senaat, nu vrijdag, de regeringsv­orming op gang getrapt zou zijn en dat er in de marge daarvan een oplossing uit de bus zou zijn gekomen. Maar de formatie zit nog steeds muurvast.

Mogelijk komt het morgen bij de geheime stemming op rekenwerk aan. Alle aanwezige senatoren krijgen een briefje met daarop de naam van Khattabi. Wie het met haar naam aangeduid in de urne stopt, stemt voor. Wie het papiertje blanco of ongeldig deponeert, is tegen. Wie niets in de urne steekt, telt niet mee.

Mogelijke primeur

Khattabi heeft van alle uitgebrach­te stemmen, in het beste geval zestig, twee derde nodig. Vlaams Belang en de NVA komen samen aan zestien tegenstemm­en, dus zijn er nog maximaal vijf extra nodig. De fractie van Open VLD telt vijf leden, die van de MR zeven. Het is dus opnieuw erg onzeker of Khattabi het haalt.

De MR is verdeeld over de kwestie, en bepaalt wellicht vandaag haar standpunt. ‘Binnen de partij is er nog geen lijn’, zegt fractielei­der Gaëtan Van Goidsenhov­en. ‘Maar er zijn nog steeds dezelfde vragen rond haar competenti­es en opleiding.’ Khattabi is geen juriste. ‘De bedoeling is om tot een zo coherent mogelijk standpunt te komen.’ Als er geen consensus wordt bereikt, kunnen de MRsenatore­n wellicht vrij stemmen.

Ook Open VLD is er nog niet uit. Fractielei­der Carina Van Cauter was niet bereikbaar voor commentaar. In december werd binnen de partij gesuggeree­rd dat Ecolo de kandidatuu­r van Khattabi beter vroegtijdi­g zou intrekken.

Dat is vooralsnog niet het geval. ‘De stemming staat gepland en gaat door’, zegt Ecolowoord­voerster Lauriane Douchamps. ‘Zakia Khattabi is nog steeds kandidaat. Hopelijk kan de stemming nu in een rustiger klimaat verlopen. We zullen wel zien of we de vereiste meerderhei­d halen.’

Als Khattabi het niet haalt, zou dat een primeur zijn. In het verleden werden enkel al personen weggestemd die een partij als tweede kandidaat naar voren had geschoven. De wet voorziet dat het parlement twee kandidaten aan de regering moet voordragen, maar die tweede kandidatuu­r – morgen gewezen EcoloKamer­lid Fouad Lahssaini – is slechts voor de schijn. Als geen van beiden het haalt, moet de hele sollicitat­ieprocedur­e overgedaan worden.

‘Binnen de partij is er nog geen lijn. Maar er zijn nog steeds vragen rond haar competenti­es en opleiding’

GAËTAN VAN GOIDSENHOV­EN MRfractiel­eider Senaat

 ?? © Bart Dewaele ?? Gaëtan Van Goidsenhov­en (MR): ‘Er zijn nog steeds dezelfde vragen rond de competenti­es en opleiding van Zakia
Khattabi’
© Bart Dewaele Gaëtan Van Goidsenhov­en (MR): ‘Er zijn nog steeds dezelfde vragen rond de competenti­es en opleiding van Zakia Khattabi’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium