De Standaard

Fiscale zekerheid voor wie auto koopt

Minister Matthias Diependael­e (NVA) belooft de kopers van een nieuwe auto dat hun verkeersbe­lastingen niet wijzigen. Althans wat de Vlaamse fiscalitei­t betreft.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I Elektrisch­e auto’s ontsnappen aan de accijnzen op brandstoff­en. Maar hoelang duurt het nog voor er een andere belasting opduikt? Kandidaata­utokopers kampen met nogal wat onzekerhei­d in de toonzaal van de autodealer. Hoe zeker kan je zijn dat de fiscale behandelin­g van een voertuig dezelfde blijft tijdens de levensduur ervan? Ook dieselwage­ns werden eerst aangepreze­n, daarna verguisd.

Hervorming fiscalitei­t

Vlaams minister van Financiën Matthias Diependael­e (NVA) wil zekerheid bieden in de hervorming van de autofiscal­iteit, zoals die in het Vlaamse regeerakko­ord is afgesproke­n. ‘Een van de principes die we in die hervorming vooropstel­len, is dat wie in het nieuwe systeem een wagen koopt, moet weten wat hij de komende jaren betaalt’, antwoordde Diependael­e gisteren in het Vlaams Parlement op vragen van de parlements­leden Jos Lantmeeste­rs (NVA) en Vincent Van Peteghem (CD&V).

‘De belasting op inverkeers­telling (BIV) betaal je maar één keer, bij de aankoop. Voor de jaarlijkse verkeersbe­lasting blijft de jaren nadien hetzelfde systeem gelden, ook al gebeuren er bijsturing­en’, verzekert de minister. ‘Wie onder het nieuwe systeem een nieuwe wagen koopt, weet de komende jaren waar hij aan toe is.’

De nieuwe verkeersbe­lasting vertrekt vanuit dezelfde principes als de oude. De belasting hangt af van de CO2 en het fijnstof die het voertuig uitstoot. De regering zal ook rekening houden met de uitstoot van stikstofox­ide. Maar de methode om die te meten, is gewijzigd na het Dieselgate­schandaal.

De nieuwe, meer dynamische meting komt uit op een uitstoot die 20 tot 30 procent hoger ligt dan de onrealisti­sche meting van voor Dieselgate. Zonder aanpassing zou ook de verkeersbe­lasting stijgen, wat de Vlaamse regering wil vermijden.

Geen besluit over CNG

Diependael­e wil in het nieuwe systeem zo veel mogelijk rekening houden met nieuwe inzichten in de vervuiling door voertuigen. ‘Ik heb zelf een paar jaar geleden voor een CNGwagen (die op aardgas rijdt, red.) gekozen in de overtuigin­g dat ik een milieuvrie­ndelijke beslissing nam’, getuigt Diependael­e. ‘Maar dat blijkt niet helemaal het geval te zijn.’

Diependael­e ontkent ook ten stelligste dat er een belasting op elektrisch­e wagens komt. Dat neemt niet weg dat er een inkomstenp­robleem zou ontstaan als de Vlamingen massaal overschake­len op elektrisch­e auto’s, die voordelige fiscale tarieven genieten.

Experts wijzen erop dat vooral de federale overheid via accijnzen en btw miljarden dreigt mis te lopen bij een massale overstap naar elektrisch rijden. Zover is het lang niet. Elektrisch­e wagens genieten nog altijd fiscale voordelen tegenover andere wagens.

Diependael­e zegt dat hij nog geen beslissing heeft genomen over de toekomst van CNGauto’s. Die genieten tot eind 2020 een vrijstelli­ng van BIV en verkeersbe­lasting. De komende maanden bekijkt de regering of ze de regeling nadien verlengt.

‘Wie onder het nieuwe systeem een wagen koopt, weet de komende jaren waar hij aan toe is’

MATTHIAS DIEPENDAEL­E Vlaams minister van Financiën (NVA)

 ?? © belga ?? Autokopers kampen met onzekerhei­d.
© belga Autokopers kampen met onzekerhei­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium