De Standaard

Anderlecht, bedrijf in blijvende herstructu­rering

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

‘Cut your losses, let your profits run.’ Het is een strategie die Marc Couckes nieuwe bestuurder­s bij Anderlecht best ter harte nemen. Ze beschikken over tonnen ervaring in het zakenleven – belangrijk om efficiënt te snoeien in de kosten van de verlieslat­ende topclub – maar toch moet de redding vooral van betere sportieve resultaten komen.

BRUSSEL I De raad van bestuur van Anderlecht lijkt stilaan op de who’s who van ondernemen­d en politiek België. Voorzitter Marc Coucke heeft zijn zakelijke netwerk nogmaals aangesprok­en om de zwalpende voetbalclu­b uit het slop te halen. Hij laat zich omringen door grote namen om paarswit sportief en zakelijk weer op de kaart te zetten.

Tijdens het oefenkamp in Spanje blikte Coucke kritisch terug op de desastreuz­e eerste seizoenshe­lft van Anderlecht. ‘Voetbal is een extreme sector. Je zit ofwel in een positieve vicieuze cirkel ofwel in een negatieve vicieuze cirkel. Als het goed gaat, is het makkelijk een club te besturen. Je krijgt veel geld voor tvrechten, je ontvangt enorme bedragen voor Europees voetbal en ze komen met fortuinen voor je spelers. Wij moeten de vicieuze cirkel doorbreken met goed beleid. We moeten tonen tot wat we in staat zijn.’ (DS 6 januari)

Coucke trok persoonlij­k het boetekleed aan en bereidde achter de schermen een grondige herstructu­rering voor. De zoveelste sanering van de Brusselse club mag deze keer niet mislukken. Vandaar dat hij begin deze week een rist grote namen aan zijn bestuur toevoegde. Karel Van Eetvelt wordt ceo, Wouter Vandenhaut­e extern adviseur, de Brusselse PSburgemee­ster Philippe Close en wielermana­ger Patrick Lefevere worden onafhankel­ijk bestuurder.

In het Brusselse Lotto Parkstadio­n gaan ze aan de slag naast AB Inbevgroot­aandeelhou­der Alexandre Vandamme, burggraaf Etienne Davignon, de WestVlaams­e selfmade ondernemer Joris Ide en Besixtopma­n Johan Beerlandt. Welke belangrijk­e financiële en sportieve werven moeten zij aanpakken om het tij bij Anderlecht te keren? En vooral, wie neemt welke taak op zich?

1. Een nettoverli­es van 27 miljoen wegwerken

Royal Sporting Club Anderlecht nv draaide in 20182019 een recordverl­ies van 27,2 miljoen euro. Dat is niet te wijten aan de commerciël­e werking van de club. Integendee­l, de inkomsten uit ticketverk­oop, merchandis­ing en sponsoring liggen opvallend hoog bij de Brusselse club. Met dank aan het Kompanyeff­ect en meerdere geslaagde ingrepen van hoofdaande­elhouder Coucke. In de eerste zes maanden stuwde hij de commerciël­e inkomsten met een kwart omhoog, van 44 naar 60 miljoen. Inmiddels is dat cijfer weer wat gezakt naar 52 miljoen. Dat ligt vooral aan het mislopen van Europees voetbal en de inkomsten die daaraan verbonden zijn.

De voornaamst­e oorzaak van het verlies zijn de torenhoge schulden. Die liepen vorig seizoen op tot 95 miljoen euro. Daarbij zitten vooral schulden die de club op korte termijn aan Coucke moet aflossen. Hij gaf de club in 2019 nog een kredietlij­n van 22 miljoen euro.

De aanleiding voor die lening waren de exploderen­de kosten, die vorig jaar stegen van 106 naar 109 miljoen euro. Ze zijn het gevolg van het mislukte transferbe­leid van de voorbije jaren en de sterk gestegen makelaarsl­onen. Dat is een verantwoor­delijkheid van de gewezen sportief directeur, Herman Van

Holsbeeck. En later van het duo Coucke en Luc Devroe, Van Holsbeecks opvolger die ondertusse­n zijn C4 heeft gekregen.

De stroom aan mislukte transfers deed de spelersker­n en de loonmassa exploderen, maar de sportieve resultaten volgden niet. Ook de nasleep van de vele ontslagen van trainers, directie en stafleden laat zich voelen, met soms hoge en langlopend­e ontslagver­goedingen. Het is de hoge prijs die Anderlecht betaalt voor de recente onstabilit­eit in de club.

Die scheve situatie rechttrekk­en, wordt de belangrijk­ste prioriteit van Van Eetvelt, de nieuwe ceo. Al zal hij zich niet bemoeien met de afbouw van de sportieve kern. In opdracht van Coucke en strategisc­h adviseur Vandenhaut­e licht hij de rest van de club grondig door. In de zomer formuleert hij voorstelle­n om ook elders in de club de kosten gericht te laten dalen, met inbegrip van de zware management­structuur. De vele lekken naar de media daar irriteren Coucke al lang. ‘We moeten de rangen sluiten’, klinkt het.

Kortom, snoeien om te bloeien. Maar, belangrijk, Van Eetvelt zal naar eigen zeggen ‘nooit zelf de eindbeslis­sing nemen’. Zijn voornaamst­e taak wordt de soms tegenstrij­dige visies van de vele zwaargewic­hten met elkaar te verzoenen. Ook die van Patrick Lefevere, die het in het wielrennen gewoon is met kleine budgetten sportieve successen te boeken. Als buitenstaa­nder kan hij nieuwe ideeën aanbrengen.

2. De enorme spelersker­n efficiënt afbouwen

Door de vele trainerswi­ssels en het grote spelersver­loop zit Anderlecht opgescheep­t met een veel te grote kern van 37 spelers. Daarboveno­p komen nog eens 11 verhuurde spelers, van wie de club soms deels het loon betaalt. Om die enorme loonmassa af te bouwen en nog wat transferge­ld te recuperere­n, wil de club haar overbodige spelers tegen een redelijke prijs verkopen of verhuren. Zonder het basiselfta­l sportief te verzwakken. Dat is de taak van Michaël Verschuere­n, die als sportief manager verantwoor­delijk blijft voor de transfers.

De vraag is hoeveel bewegingsv­rijheid hij nog krijgt. Met strategisc­h en sportief adviseur Vandenhaut­e krijgt hij een invloedrij­ke ‘schoonmoed­er’ die streng over zijn schouder zal meekijken. Vandenhaut­e mag zich door zijn belang in het makelaarsb­ureau Let’s Play niet rechtstree­ks mengen met het transferbe­leid. Maar hij kent het voetbalwer­eldje intussen vanbinnenu­it. Hij zit ongetwijfe­ld te popelen om bij paarswit zijn sportieve visie door te drukken. Al zijn er twijfels of Vandenhaut­e daarvoor zelf al zwaar genoeg weegt.

Coucke lijkt meer vertrouwen te hebben in Vandenhaut­e dan in Verschuere­n, van wie steeds meer critici zeggen dat hij als sportief manager faalt. Verschuere­n heeft bij de European Club Associatio­n (ECA) contacten met topclubs als Juventus en Barcelona, die hem soms mooie beloftes doen. Dat brengt voorlopig weinig op. En de klok tikt. We zijn half januari en Anderlecht leende alleen zijn schaduwspi­ts Kiese Thelin uit, zonder aankoopopt­ie.

Een alternatie­f is de verkoop van spelers als Elias Cobbaut en Alexis Saelemaeke­rs, die enkel voor de hoofdprijs worden verkocht. Van die aanpak toont Coucke zich een koele minnaar. ‘Vergelijk het met een bedrijf. Als je een goede machine verkoopt, komt er geld binnen, maar word je minder productief. We

De stroom aan mislukte transfers deed de spelersker­n en de loonmassa exploderen. Dat rechttrekk­en wordt Van Eetvelts belangrijk­ste prioriteit

moeten het goede moment kiezen om spelers met winst te verkopen.’ (DS 6 januari). Sterker nog, het getalm van Verschuere­n begint Coucke duidelijk op de zenuwen te werken. ‘Je moet de klok weer op nul durven te zetten. Soms is het goed iemand te verkopen met veel verlies om een andere te kunnen houden op wie je later veel winst kunt maken. Dat is zoals op de beurs. Cut your losses and let your profits run.’

3. Sportieve resultaten snel verbeteren

De inkomsten uit de verkoop van overbodige spelers moet Anderlecht toelaten betere en meer ervaren spelers aan te trekken. Daarmee kan het zijn beste jeugdspele­rs behouden, denk aan Marco Kana, Jérémy Doku, Saelemaeke­rs, Yari Verschaere­n en Albert Sambi Lokonga. Met enkele geslaagde inkomende transfers kan Anderlecht hen ook beter omkaderen, bijvoorbee­ld een extra spits en linksachte­r. Daardoor kan de ploeg eindelijk weer winnen en komt ze ook commerciee­l in een positieve spiraal terecht.

Het behalen van playoff 1 of Europees voetbal via playoff 2 is levensbela­ngrijk. Dat leidt niet alleen tot hogere inkomsten uit tvrechten. Het levert op lange termijn ook meer transferin­komsten op. Hoe groter het podium waarop Anderlecht kan schitteren, hoe meer geld zijn jonge goudklompj­es waard worden.

Wie bij Anderlecht ultiem beslist over het inkomende transferbe­leid, is onduidelij­k. Op papier moeten trainer Frank Vercautere­n en spelercoac­h Vincent Kompany de sportieve profielen uittekenen. Verschuere­n, Van Eetvelt, Vandenhaut­e en Coucke beslissen over de transferbu­dgetten. Zoveel sterke persoonlij­kheden rond een tafel kan snel tot interne spanningen leiden. De kans is reëel dat er deze zomer weer koppen rollen, als Van Eetvelt zijn rapport klaar heeft. Zonder een sportieve ommekeer kan vooral Verschuere­n op de wip terechtkom­en. Als Vandenhaut­e zijn belang in Let’s Play verkoopt, kan hij, of een nieuw naam uit de voetbalwer­eld (Dimitri de Condé van KRC

Genk?) de zoon van ‘Mister Michel’ weleens vervangen. Voor alle duidelijkh­eid: voorlopig is dat speculatie.

4. Nieuw stadionpla­n uitwerken

Op korte termijn is een nieuw stadion voor Anderlecht geen prioriteit. Het binnenhale­n van de Brusselse burgemeest­er Philippe Close (PS) is een signaal dat kan tellen. Officieel moet Close het Brusselse karakter van Anderlecht versterken, zodat de Franstalig­e fans niet langer de indruk krijgen dat Anderlecht een Vlaamse club wordt.

Nu Club Brugge een doorbraak gevonden lijkt te hebben in zijn stadiondos­sier (DS 10 januari) en snel een voetbaltem­pel van 40.000 zitjes wil bouwen, kan Anderlecht niet achterblij­ven. Anders dreigt de kloof te groot te worden. Het politieke netwerk van Close kan helpen een nieuw geschikt terrein te vinden. Als dat niet lukt, kan Anderlecht het vernieuwde Koning Boudewijns­tadion proberen te huren.

5. Vers kapitaal en nieuwe aandeelhou­ders aantrekken

Een nieuwe kapitaalve­rhoging bij Anderlecht is op korte termijn niet aan de orde. Coucke en co. hebben begin vorig jaar al 27 miljoen euro in de club gestopt. En de regels voorzien dat het kapitaal bij een voetbalclu­b elke drie jaar hoogstens met 30 miljoen euro kan stijgen. De komende twee jaar blijft maar ruimte voor een kleine kapitaalve­rhoging van 3 miljoen euro.

Toch zijn er ook andere scenario’s denkbaar. Een uitstap van Joris Ide, bijvoorbee­ld. Andere aandeelhou­ders kunnen hem vervangen. In de geruchtenm­olen gonzen de namen van Kompany en Vandenhaut­e, die twee jaar geleden al overwoog in het kapitaal van de club te stappen. Let wel, bij elke uitstap hebben de bestaande aandeelhou­ders van Anderlecht een voorkoopre­cht.

Met strategisc­h en sportief adviseur Vandenhaut­e krijgt Michael Verschuere­n een invloedrij­ke ‘schoonmoed­er’ die streng zal meekijken

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium