De Standaard

Amnesty: ‘Veiligheid­sdiensten pleegden onwettig geweld’

- En maak kans op

en (de geliefkoos­de tvzender van president Donald Trump) spelen er een bepalende politieke rol.

‘Misinforma­tiecampagn­e’

De manier waarop stuit James en zijn vrouw Kathryn, een klimaatact­iviste, tegen de borst. Ze hekelden deze week de berichtgev­ing van bedrijven uit het familieimp­erium over de aanhoudend­e bosbranden in Australië en het verband met de klimaatver­andering. ‘Ze zijn teleurgest­eld over de voortduren­de ontkenning bij de nieuwsbedr­ijven in Australië, ondanks evident bewijs van het tegendeel’, verklaarde een woordvoerd­er van het paar aan The Daily Beast.

In het herkomstla­nd van Rupert Murdoch kreeg News Corp, het krantenbed­rijf van de familie, de afgelopen maanden veel kritiek. Zijn publicatie­s zouden suggereren dat de branden niet erger zijn dan in het verleden en zouden de aandacht wegleiden van de klimaatver­andering door in te zoomen op brandstich­ting als oorzaak. Die lijn wordt belichaamd door prominente columniste­n als Andrew Bolt, die in de Herald Sun uithaalde naar mensen ‘die dwaas genoeg zijn om te denken dat de klimaatopw­arming overal ter wereld ergere bosbran

den veroorzaak­t’. Het bracht Emily Townsend, een financieel manager bij News Corp Australia, ertoe om het bedrijf in een ontslagbri­ef te beschuldig­en van ‘een misinforma­tiecampagn­e’.

Ook commentato­ren op het Amerikaans­e Fox News die de klimaatsce­ptische toer opgaan, wekken ‘frustratie’ op bij James en Kathryn Murdoch.

Ontslagpre­mie van 2 miljard dollar

James Murdoch was jarenlang bestuurder bij News Corp en ceo van het entertainm­entbedrijf 21st Century Fox. Nadat delen van het Murdochimp­erium dit jaar met Disney waren samengesmo­lten, nam hij afscheid van zijn ceofunctie en stak daarbij 2 miljard dollar op zak. Zijn geld besteedde hij onder meer aan donaties voor de Democratis­che presidents­kandidaten John Hickenloop­er en Pete Buttigieg, en aan initiatiev­en om de klimaatver­andering te be

strijden en de liberale democratie te beschermen. ‘Het bindweefse­l van onze samenlevin­g wordt gemanipule­erd om ons met elkaar te laten vechten’, zei hij daarover tegen The New Yorker. Hij wilde naar eigen zeggen niet expliciet stelling nemen tegen zijn vader en het model waarmee die Fox News groot had gemaakt. Maar, zei James, ‘er zijn standpunte­n op Fox waar ik het echt mee oneens ben’.

Vader Rupert probeerde al in december kritiek op het bedrijf te weerleggen. Toen hij tijdens een News Corpvergad­ering een vraag over klimaatver­andering kreeg, antwoordde hij: ‘Er zijn geen klimaatont­kenners in de buurt, dat kan ik u verzekeren.’ Zowel Rupert als James’ oudere broer Lachlan, die samen met hem News Corp en Fox leidt, doneerde geld aan de bestrijdin­g van de bosbranden.

Op de vraag van The New Yorker of hij en zijn vader nog met elkaar praten, zei James: ‘Er zijn perioden waarin we dat niet doen.’

standaard.be/onderzoek gratis draadloze oortjes of bioscoopti­ckets

De Iraanse veiligheid­sdiensten hebben de afgelopen dagen ongewettig­d geweld gebruikt tegen vreedzame demonstran­ten. Dat besluit Amnesty Internatio­nal op basis van geverifiee­rde video’s, foto’s en getuigenis­sen van slachtoffe­rs en ooggetuige­n. Na het neerschiet­en van de Oekraïense Boeing op 8 januari in Iran, kwamen duizenden mensen er op straat om te protestere­n tegen de regering.

Het bewijsmate­riaal zou aantonen dat de ordedienst­en gepunte luchtdrukk­ogels tegen betogers hebben ingezet. Dat resulteerd­e in pijnlijke verwonding­en en bloedingen. Gepunte luchtdrukk­ogels worden voor de jacht gebruikt en zijn volgens Amnesty ‘volstrekt ongeschikt voor gebruik in elke politiële situatie’. (belga)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium