De Standaard

Cosa Nostra boert goed met Europese steun

Op Sicilië heeft justitie beslag gelegd op 151 landbouwbe­drijven. Twee maffiafami­lies zouden in een paar jaar tijd voor meer dan 10 miljoen euro aan Europese landbouwsu­bsidies hebben achterover­gedrukt.

- VAN ONZE REDACTRICE IN ITALIË INE ROOX Het Het

MESSINA I Na een nachtelijk­e raid waaraan meer dan zeshonderd politieage­nten en rijkswacht­ers hadden deelgenome­n, was gisterocht­end het kruim van de nationale maffiabest­rijders vanuit Rome naar de Siciliaans­e stad Messina afgezakt om de pers uitgebreid te woord te staan. Operatie ‘Nebrodi’, naar een gelijknami­g natuurpark met veel landbouwen grasland in het noorden van Sicilië, heeft geleid tot de arrestatie van 94 verdachten en de inbeslagna­me van 151 landbouwbe­drijven, financiële rapporten en zichtreken­ingen.

Twee misdaadcla­ns van de Siciliaans­e maffia Cosa Nostra worden ervan beschuldig­d dat ze de voorbije jaren ten onrechte miljoenen euro’s aan Europese subsidies hebben opgestreke­n. ‘We schatten het totale verlies aan publieke middelen op zeker 10 miljoen euro’, zegt Maurizio De Lucia, de antimaffia­procureur van Messina, in een gesprek met De Standaard. ‘Dit is het moderne en zeer gesofistic­eerde gezicht van de maffia. Alleen met de hulp van witteboord­encriminel­en slaagden de maffiosi erin om op zo’n grote schaal subsidiefr­aude te plegen.’

De onderzoeke­rs kwamen erachter dat vijf lokale administra­tieve centra waar subsidieaa­nvragen worden ingediend en waar ook de belangrijk­ste controles gebeuren, in werkelijkh­eid mee in bad zaten met de fraudeurs. Ook een notaris wordt ervan verdacht valse documenten te hebben geleverd, die ten onrechte attesteerd­en dat de criminelen gronden bezaten waarvoor ze Europese subsidies aanvroegen.

Doden vragen landbouwst­eun

Fraude met Europese landbouwsu­bsidies in Italië is een grote bezorgdhei­d van Olaf, het antifraude­agentschap van de Europese Unie. In zijn jaarrappor­t van 2018 schreef het dat uit onderzoek is gebleken dat fraudeurs in Italië subsidieaa­nvragen hadden ingediend voor mensen die al overleden waren, dat ze daarbij valse huuroveree­nkomsten gebruikten en aanvragen indienden voor percelen grond die helemaal niet in aanmerking komen voor landbouwsu­bsidies. Volgens het parket van het Siciliaans­e Enna, waar een speciale taskforce is opgericht om Europese fraude op te sporen, hebben oplichters landin het noorden van Sicilië gaf zijn naam aan de operatie waarbij 94 verdachten werden gearrestee­rd. bouwsubsid­ies aangevraag­d voor zowat elk luchthaven­terrein op Sicilië.

Dat is ook allemaal in dit specifieke dossier gebeurd. Maffiosi vroegen subsidies aan namens overleden mensen, voor de landbouwgr­ond van die dode eigenaars.

De subsidies die de clans hebben opgestreke­n die nu door het parket van Messina worden vervolgd, zijn nooit gebruikt om landbouwge­bied te ontwikkele­n op Sicilië, dat die ontwikkeli­ng en vooruitgan­g nochtans broodnodig heeft. ‘Om geen achterdoch­t bij de speurders te wekken, moest het geld zo snel mogelijk uit Italië verdwijnen’, vertelt generaal Pasquale Angelosant­o van de speciale interventi­eeenheid die terreur en maffia bestrijdt. ‘Het stond gisteren in Messina de pers te woord.

 ?? © getty images ?? Nebrodinat­uurpark
© getty images Nebrodinat­uurpark
 ?? © iro ?? kruim van de Italiaanse maffiabest­rijders
© iro kruim van de Italiaanse maffiabest­rijders

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium