De Standaard

Trump vrijspreke­n wordt dan toch niet zo vanzelfspr­ekend

Nancy Pelosi presenteer­de gisteren aan haar senaatscol­lega Mitch McConnell plechtig de articles of impeachmen­t. Het procesTrum­p kan beginnen.

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER

BRUSSEL I De voorzitter­s van beide kamers van het Congres waren al geen vrienden en dat zal gisteravon­d niet gebeterd zijn. Toen stak de Democrate Nancy Pelosi via de centrale rotonde het Capitool over van haar Huis van Afgevaardi­gden naar de Senaat van de Republikei­n Mitch McConnell. Ze had een langverwac­ht ‘cadeautje’ bij zich: de in een plechtige procedure bekrachtig­de articles of impeachmen­t tegen Donald Trump, die op 19 december door het Huis van machtsmisb­ruik werd beschuldig­d.

Kort daarvoor had Pelosi haar zeven impeachmen­t managers voorgestel­d: dat team zal de volgende weken de afzetting van de president bepleiten. Zoals verwacht zijn de sleutelrol­len voor Adam Schiff en Jerry Nadler, die de hoorzittin­gen in het Huis leidden.

Het proces kan nu snel van start gaan, misschien zelfs vandaag al. Ook dat gebeurt met enig ceremoniee­l. De Senaat moet opperrecht­er John G. Roberts formeel bij het Hooggerech­tshof ophalen om het proces te leiden. Vervolgens moeten de honderd senatoren een eed afleggen, waarin ze beloven als onpartijdi­ge juryleden over de schuld van Trump te oordelen.

De Republikei­nse senatoren kunnen hun recht van de sterkste laten gelden. Maar dan zouden ze erg zichtbaar met hun broek op hun enkels staan

Ernstige spelregels?

Iedereen weet dat dit onzin is. McConnell, een ongegeneer­de machtspoli­ticus, gaat er prat op dat hij dagelijks met Trump overlegt over hun strategie, en hij eist van iedere Republikei­n pure partijtrou­w. Aangezien de Republikei­nen de meerderhei­d vormen in de Senaat, is de kans haast nihil dat Trump afgezet wordt. Maar hoe bruin durven de Republikei­nen het te bakken bij het verzaken aan een taak die de grondwet hen oplegt?

Trump wil dat de zaak binnen de kortste keren onontvanke­lijk wordt verklaard. Maar dat lijkt niet te zullen gebeuren, want die ontvankeli­jkheidsvra­ag wordt met een gewone meerderhei­d beslist. Een handvol Republikei­nen die toch de schijn van een eerlijk proces willen wekken, volstaat – samen met de Democratis­che senatoren – om tóch een proces te houden. En die enkele Republikei­nse senatoren zijn er.

Een snelle afwijzing lijkt dus van de baan. We zijn vertrokken voor een proces dat wellicht weken zal duren. De vraag is hoe ernstig de spelregels zullen zijn. Bij het proces tegen Bill Clinton in 1998 stelden beide partijen gezamenlij­k de regels op. Vandaag wil McConnell gewoon zijn zin doen.

Pelosi drong wekenlang aan op de garantie dat er straks getuigen kunnen worden gedagvaard. ‘Anders zou dit proces een zinloze farce zijn’, vond ze. Maar McConnell zwichtte niet. Pas wanneer het proces al bezig is met uiteenzett­ingen van de advocaten, wil hij de knoop over getuigen doorhakken. stelde het team voor dat de afzetting van Trump zal bepleiten. Sleutelrol­len zijn er voor

Dat botweg weigeren werd gisteren nog een stuk moeilijker. Want er is nieuwe informatie die op de schuld van Trump wijst. Lev Parnas, de adjunct van Trumps rechterhan­d Rudy Giuliani, heeft onder druk tientallen bladzijden met notities en sms’jes vrijgegeve­n. Die bevestigen nogmaals dat Giuliani onoorbare afspraken maakte met een corrupte Oekraïense procureur om kwalijke geruchten over de zoon van Trumps rivaal Joe Biden te verspreide­n. En dat Giuliani dit in constant overleg met Trump deed. Het zijn allemaal extra redenen om sleutelfig­uren zoals de exveilighe­idsadviseu­r John Bolton als getuige op te roepen.

De Republikei­nen kunnen hun recht van de sterkste laten gelden, maar voor het publiek wordt het dan wel erg zichtbaar hoe diep ze hun broek laten zakken voor Trump. De kans groeit dus dat er getuigenve­rhoren komen, tot afgrijzen van de president. De Republikei­nen zullen in dat geval óók getuigen oproepen, zoals Hunter Biden, of zelfs vader Joe om de perceptie te vergroten dat ook die boter op het hoofd heeft. Misschien duurt het proces, zoals dat van Clinton, wel vier of vijf weken. In een verkiezing­sjaar. (l.) en (r.).

 ?? © epaefe ?? Nancy Pelosi
Jerry Nadler
Adam Schiff
© epaefe Nancy Pelosi Jerry Nadler Adam Schiff

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium