De Standaard

Wie is hier de leider?

-

E r is al wat inkt gevloeid over de ontstaansg­eschiedeni­s van Kamp Waes. Tom Waes zegt elke zondag zelf in de intro – we parafraser­en nu even – dat zijn vrienden bij de Special Forces hem gevraagd hebben het programma te maken omdat ze geen rekruten vinden (je hoeft maar een halve aflevering te bekijken om te weten hoe dat komt). Waes heeft daarom zelf een groepje mogelijke kandidaten geselectee­rd om de opleiding te volgen. Dat is natuurlijk klinkklare onzin: je kunt niet zomaar bij de Special Forces gaan, je moet eerst alle andere echelons en opleidinge­n van het Belgische leger doorsparte­len. Maar goed: een tvprogramm­a moet je pitchen, en als pitch kan dit duidelijk tellen, want Kamp Waes heeft deze week alweer een kijkcijfer­record gebroken.

In ieder geval creëert die pitch van Waes de indruk dat Defensie het initiatief nam voor dit programma, om de popularite­it van het Belgische leger op te krikken (je hoeft maar een halve aflevering te bekijken om te weten waarom dat nodig is). Achter de schermen bij de VRT

Seizoen één is nog niet gedaan of de operator begint al een coachingbe­drijf

wordt dat tegengespr­oken: het idee zou van Waes en productieh­uis De mensen komen, Defensie liet zich maar moeizaam overtuigen en bleef ook tijdens de opnames moeilijk doen (je hoeft maar een halve aflevering naar die Fly te kijken om te weten dat dat wellicht klopt).

De vraag blijft: wie wordt beter van dit programma, de Special Forces, Tom Waes, de VRT of de kijker? Het correcte antwoord is: Stijn. Stijn is de operator die samen met de al genoemde Fly de burgerbend­e van Waes door de onmenselij­ke Special Forcesople­iding jaagt. Het eerste seizoen van Kamp Waes is nog niet afgelopen of die Stijn heeft zijn pas verworven bekendheid al te gelde gemaakt: hij begint een eigen coachingbe­drijf genaamd MissionMe, waarmee hij mensen leiderscha­p en mentale en fysieke weerbaarhe­id wil bijbrengen. ‘Gebaseerd op beproefde technieken van de Special Forces’, zo verkoopt hij zijn winkeltje online. Zou dat geen inbreuk op het auteursrec­ht zijn?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium