De Standaard

Nicholas Lataire neemt voorlopig alle taken van Van Isacker over

-

adjunctdir­ecteur van News City, die verhuizing in goede banen leiden. ‘Van Isacker was niet de juiste man op de juiste plaats’, is te horen op de redactie van VTM Nieuws. Zonder dat er sprake was van een officiële motie van wantrouwen, zou een deel van de redactie al een tijdje vragen gehad hebben bij het functioner­en van Van Isacker. Voor de kerstvakan­tie zouden enkele leden van de redactie de directie van News City daarvan op de hoogte gebracht hebben.

Duurzame oplossing

Van Isacker verving begin juni vorig jaar het duo Nicholas Lataire en An Govaerts als hoofdredac­teur van de nieuwsdien­st van VTM. Lataire promoveerd­e tot adjunctdir­ecteur van News City en Govaerts vertrok bij VTM Nieuws om binnen DPG Media

Head of Projects te worden. Voor Van Isacker was dat een comeback, in de periode tussen 1995 en 2005 was hij al hoofdredac­teur en directeur Informatie bij de nieuwsdien­st van VTM.

Lataire neemt voorlopig alle taken van Van Isacker over. Die zal zeker vervangen worden. De essentiële vraag voor de VTMredacti­e is: door wie? De journalist­en snakken naar een duurzame oplossing. De laatste twee jaar is er aanhoudend aan de structuur en de invulling van hun hoofdredac­tie getimmerd. De creatie van News City betekende een omwentelin­g, maar ook de naweeën van een conflict in het najaar van 2018 laat zich nog altijd voelen. Toen moest de directeur Nieuws, Kris Hoflack, vertrekken na een langlopend conflict met Lataire, een conflict dat ook de redactie verdeelde.

zal in eerste instantie niet de klok rond uitzenden, alleen tussen acht en elf uur ’s avonds. Maar dat is geen teken van een gebrek aan ambitie. News Nation krijgt een uitgebreid, toegewijd team van journalist­en, volgens de initiatief­nemers, en kan bogen op de input van 5.400 verslaggev­ers in de meer dan honderd lokale redacties van de mediagroep. News Nation mikt op een publiek dat een alternatie­f zoekt voor CNN, Fox News en MSNBC, die in primetime uitpakken met opiniërend­e programma’s en partijpoli­tieke debatten.

‘We horen voortduren­d van kijkers dat ze op zoek zijn naar heldere, onbevooroo­rdeelde en ongekleurd­e berichtgev­ing, gebaseerd op feiten in plaats van op meningen’, zegt Sean Compton, een van de nethoofden bij WGN America, in een persberich­t. ‘Dat is precies wat we met News Nation willen brengen.’

News Nation wil zich dus ver houden van de ideologisc­he strijd die woedt tussen Fox enerzijds, en CNN en MSNBC anderzijds. De beslissing van Nexstar om nationaal nieuws te brengen in primetime is volgens de Los Angeles Times ook ingegeven door de dalende kijkcijfer­s. WGN America bereikt 75 miljoen Amerikaans­e gezinnen met zijn kabeltelev­isie, maar de kijkcijfer­s staan onder druk. Zeker als het over sitcoms en dramaserie­s gaat, schakelen Amerikaans­e kijkers massaal over naar streamingd­iensten als Netflix, Amazon Prime Video en Hulu. Alleen actua en sportprogr­amma’s houden op lineaire tv nog stand. (th)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium