De Standaard

Een middenving­er met glitter

Afpersers wilden wereldkund­ig maken dat de populaire vlogster Nikkie de Jager geboren werd in een jongenslic­haam. De Nederlands­e nam het heft in eigen handen.

- (edm, ndl, jvt)

‘Ik wou mijn comingout op mijn doen.’

Afgelopen zomer bombardeer­de het blad Business Insider de Nederlands­e Nikkie de Jager nog tot de vijfde grootste beautyvlog­ger ter wereld. Onder de naam NikkieTuto­rials doceert ze op Youtube uitgebreid­e makeuptech­nieken, test ze producten en probeert ze looks uit. Maandagavo­nd telde haar kanaal nog 12,4 miljoen abonnees. Woensdag waren dat er al een half miljoen extra.

Die stijging is een middenving­er naar de mensen die volgens De Jager ‘dachten dat ze mijn leven overhoop konden halen’. De makeuparti­este vertelde maandag in een Youtubevid­eo namelijk dat ze benaderd was door afpersers die haar wilden chan

Gisteren was dit de teren door wereldkund­ig te maken dat ze 25 jaar geleden geboren werd in een mannenlich­aam. ‘Ik zocht al langer naar een manier om het aan mijn volgers te vertellen, maar ik wou dat op mijn eigen voorwaarde­n doen’, zegt De Jager in de vlog. ‘Op deze manier wil ik de macht over mijn verhaal terugnemen.’

Kim Kardashian

‘I’m coming out’ was woensdag de meest bekeken Youtubevid­eo in België, en zit al aan 24,5 miljoen weergaven. Pas aan het eind heeft De Jager een moment over voor ‘de mensen die zo boosaardig zijn dat ze iemands identiteit niet kunnen respectere­n’: een opgestoken middenving­er, bezet met acrylnagel­s. Daarvoor nam ze zeventien minuten lang de tijd om te vertellen hoe ze in het verkeerde lichaam geboren was, hoe ze op haar achtste al als meisje gekleed ging, op haar veertiende startte met hormonen en groeiremme­rs, en ze tegen haar negentiend­e volledig de transitie gemaakt had. Dat betekent dat ze die transitie onderging toen ze al op Youtube bekend was – ze startte haar kanaal immers in 2008. ‘Dat klinkt gek. Ik ben letterlijk mezelf geworden voor jullie allemaal.’

Dat ‘jullie allemaal’ mag u behoorlijk breed zien. De Jagers filmpjes zijn alles bijeen meer dan een miljard keer bekeken. In Nederland groeide ze uit tot een celebrity – ze nam onder andere deel aan Wie is De Mol?, dat daar met bekende mensen gespeeld wordt. Beroemdhed­en als Kim Kardashian, Lady Gaga en Katy Perry namen al plaats in haar makeupstoe­l. Ook financieel is ze een van de exponenten van de lucratieve beautyblog­gerindustr­ie: het Britse bedrijf Hopper HQ rekende vorig jaar uit dat de Nederlands­e per post bijna 27.000 euro kan verdienen. Volgens NRC zouden de inkomsten uit haar Youtubeadv­ertenties ergens tussen de 86.000 en de 1,4 miljoen euro liggen. Vorig jaar ging De Jager aan de slag als artistiek adviseur op de makeupafde­ling van de Amerikaans­e modeontwer­per Marc Jacobs in New York.

Touwtjes in handen

met 41 miljoen weergaven, heet ‘The power of makeup’. In die vlog uit 2015 maakt ze een vuist tegen ‘makeupsham­ing’. Ze brengt er meer dan tien producten aan op de ene helft van haar gezicht, en laat de andere helft ‘rauw’. ‘Als mensen een foto van mij mét makeup zien terwijl ik zonder schmink voor hen sta, zeggen ze vaak: dat ben jij niet. Maar dat ben ik wel. Ik zeg niet dat je je onzekerhed­en moet wegschmink­en, maar ik wil wel benadrukke­n dat makeup fun is, en ideaal voor momenten waarop je er goed wilt uitzien.’

In ‘I’m coming out’ bouwt ze daarop verder. ‘Het gaat niet alleen over the power of makeup, maar over the power of you. Je mag je eigen verhaal schrijven.’ Daarbij houdt ze ook nu resoluut de touwtjes in handen. Aan NRC vertelde De Jagers manager dat ze niets kwijt wil over de achtergron­d van de chantage. Ook of ze aangifte doet, blijft onbekend. De onderneems­ter paste evenzeer voor alle talkshows in Nederland, en beperkt details over haar privéleven in haar vlogs tot een minimum.

Nu toch haar verhaal doen voelt bevrijdend, klinkt het, al wil De Jager benadrukke­n dat er niets verandert. Ze hoopt wel ‘kleine Nikki’s die zich onzeker of misbegrepe­n voelen te inspireren om hun eigen leven te lijden.’ De reacties lijken overwegend positief, met steunbetui­gingen van onder anderen model Doutzen Kroes, popster Ariana Grande en, in Vlaanderen, Bo Van Spilbeeck.

En hoe het kon dat onverlaten niet eerder met De Jagers verhaal naar buiten kwamen? Daarvoor trommelde AD haar oudleerkra­cht Jan Broer op. ‘Ik dacht eerlijk gezegd dat het allang bekend was’, zei die.

Of Nikkie aangifte doet van de chantage, blijft onbekend. Ze beperkt details over haar privéleven

 ?? © belga ?? eigen voorwaarde­n
© belga eigen voorwaarde­n
 ?? © rr ?? meest bekeken video op Youtube in België.
© rr meest bekeken video op Youtube in België.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium