De Standaard

Oude kunst kan mijn rug op

Jonge, vermogende verzamelaa­rs kopen vooral hedendaags­e kunst. Sotheby’s probeert hen al een tijdje warm te maken voor oude kunst, ditmaal met een hip modelabel voor streetwear.

- GEERT SELS ‘Zeenimf’ van Ginevra Cantofoli, op schilderij en op Tshirt.

Prille ceo’s van geslaagde startups, durvers uit de beleggings­wereld, sterren uit de showbizz ... Een interessan­t segment van vermogende dertigers verzamelt kunst. Dat is de veilinghui­zen niet ontgaan. Tot hun grote spijt is hen ook niet ontgaan dat zij zich met veel enthousias­me op de hedendaags­e kunst gooien. Die neemt een steeds groter deel van de kunstmarkt in.

Het veilinghui­s Sotheby’s probeert al een poos om die jonge verzamelaa­rs ook voor oude kunst te interesser­en. Het legt daarbij een grote vindingrij­kheid aan de dag. Zo kwam het vorig jaar op het idee om de drummer van de indierockb­and The Strokes te koppelen aan een notoire handelaar in oude kunst. De link? Hun naam. Beiden heten Fabrizio Moretti. Bij de drummer is dat weliswaar Fab, maar de man heeft een kunstoplei­ding achter de kiezen, dus dat hielp om al snel dikke vriendjes te worden. Ze maakten samen een tentoonste­lling voor Sotheby’s waarin ze twintig oude meesters in dialoog lieten gaan met interactie­ve installati­es.

Begin vorig jaar schoof het veilinghui­s Victoria Beckham naar voren als campagnele­idster. Dat was een verrassing, want verzamelde zij samen met haar echtgenoot niet vooral hedendaags­e kunst van Banksy en Tracey Emin? Inderdaad, maar net voordien had ze zich toevallig bij een bezoek aan The Frick Collection bekeerd tot de oude kunst. Om dat nieuwe geloof uit te dragen, exposeerde ze in haar flagshipst­ore in Londen klassieke kunst van Rubens en Cranach.

Dezer dagen pakt Sotheby’s uit met een nieuw initiatief. Het gaat in zee met het Duitse modemerk Highsnobie­ty dat zich toelegt op streetwear. Dat komt nu met een limited edition van Tshirts, sweatshirt­s en hoodies, waar op de rugzijde een kunstwerk van een oude meester staat afgedrukt.

Het modelabel biedt zijn kledingstu­kken maar drie weken aan. Zo blijft het spannend en exclusief. Goedkoop zijn ze niet: de hoodies kosten bijvoorbee­ld 125 euro per stuk. Het schilderij zelf wordt nadien op een veiling aangeboden.

 ??  ??
 ?? © Sotheby’s ??
© Sotheby’s

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium