De Standaard

Red de vleermuis, zet het licht op rood

Vleermuize­n hebben, net als de insecten waar ze verlekkerd op zijn, te lijden onder overvloedi­g kunstmatig licht. In een red light district voelen ze zich beter.

- TOM YSEBAERT

Midden januari, hartje winter. Zonder verlichtin­g komen we de korte dagen niet door. Maar voor het dierlijke nachtleven zijn onze buitenlamp­en een serieuze stoorzende­r. Al het kunstlicht stuurt bijvoorbee­ld hun zomerwinte­rritme in de war. Daarom trekken natuurbesc­hermers ten strijde tegen wat ze ‘lichtvervu­iling’ noemen. Bij de alarmerend­e neergang van de insectenpo­pulatie wereldwijd speelt overmatig licht een belangrijk­e en tot nu onderschat­te rol, melden onderzoeke­rs van de universite­it van Washington in een recente publicatie.

Het nadelige lichteffec­t treft veel dieren. Neem nu insecten. Die worden aangetrokk­en door licht. Dat kan hun bewegingsp­atroon en hun voortplant­ing ontregelen, maar vooral: als ze rond een lichtstraa­l zwermen, vormen ze een makkelijke prooi voor predatoren – vleermuize­n bijvoorbee­ld. Die zijn eigenlijk lichtschuw. ‘Maar zo’n zwerm rond een lantaarnpa­al is een aanlokkeli­jke voedselvoo­rraad’, zegt Ralf Gyselings, onderzoeke­r bij het Instituut voor Natuur en Bosonderzo­ek (Inbo). Een vleermuis die zich in zo’n zee van licht en lekkers waagt, is op zijn beurt het mikpunt van andere roofdieren. Valken, uilen, zelfs meeuwen. ‘De traag vliegende vleermuize­n zullen verlichte plekken daarom vermijden. Hun snellere en wendbare collega’s nemen dat risico wel’, zegt Gyselings.

Gemiste insectenpi­ek

Deze vliegende zoogdieren ondervinde­n nog andere hinder van overvloedi­g licht. Het vormt barrières op de vliegroute­s in hun jachtgebie­d. Ze wachten met uitvliegen tot het donker is. Is er te veel verlichtin­g in de buurt, dan dreigen ze de piek in insecten in de vroege avond te missen. Gyselings: ‘Te veel verlichtin­g maakt de nachten, waarin ze hun voedsel zoeken, korter. En minder voedsel hypothekee­rt het grootbreng­en van de jongen en op termijn de hele kolonie.’

Voor wie het zich afvraagt: vleermuize­n vangen hun prooien via het uitsturen van geluidsgol­ven (echolocati­e) maar ze hebben ook goede ogen, die aangepast zijn aan een lage lichtinten­siteit.

Mezen minder ontrouw

Ook dieren die overdag actief zijn, kunnen ‘lichtgeraa­kt’ zijn. Door het vele licht raakt het oriëntatie­vermogen van vogels die ’s nachts trekken in de war. Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) ontdekte dat koolmezen er minder door slapen, rusteloos worden en zelfs zodanig moe dat ze – tegen hun natuur in – minder vreemdging­en. ‘Het belangrijk­ste effect dat we hebben vastgestel­d was dat koolmezen in het koude voorjaar van 2013 vijf dagen vroeger eieren legden’, vertelt Kamiel Spoelstra van het NIOO. ‘Door het kunstlicht leken de dagen langer te worden, het signaal om te gaan broeden. Als hun jongen dan geboren worden voor er insecten rondvliege­n waarmee ze die voeden, hebben ze een probleem.’

Een van de wetenschap­pelijke bevindinge­n rond overbelich­ting is dat dieren meer last hebben van licht dat zich aan de blauwe kant van het spectrum bevindt. Licht aan de rode kant van het spectrum ligt hen stukken beter. ‘Dat komt omdat ze rood licht minder goed zien’, zegt Spoelstra. ‘De ogen van nachtdiere­n zijn erop gebouwd om vooral blauwig licht te zien. Dat licht is er als zij actief zijn in de schemering.’

Met die kennis kun je aan de slag. Gyselings schreef mee aan een advies voor het Antwerpse provincieb­estuur. Daarin staan aanbevelin­gen om wegen en fietspaden vleermuisv­riendelijk­er te verlichten (zie ook hiernaast): vermijd licht indien mogelijk; verlicht maar gedurende een deel van de nacht; vermijd licht dat van te hoog schijnt (om de boomkruine­n te ontzien) of zich te veel verspreidt (strooilich­t); gebruik een aangepast kleurenspe­ctrum, bij voorkeur amber of rood. Ook het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer hanteert dergelijke richtlijne­n.

‘Te veel verlichtin­g verkort de nacht waarin insecten voedsel zoeken. Dat hypothekee­rt het grootbreng­en van jongen'

RALF GYSELINGS

Onderzoeke­r Instituut voor Natuur en Bosonderzo­ek (Inbo)

 ??  ?? Vleermuize­n zijn lichtschuw, op sommige plaatsen in Leuven staan daarom dimlichten. © Sebastian Steveniers
Vleermuize­n zijn lichtschuw, op sommige plaatsen in Leuven staan daarom dimlichten. © Sebastian Steveniers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium