De Standaard

Of het nieuwe virus overgedrag­en kan worden tussen mensen, is cruciaal voor het verdere verloop van de uitbraak

Het virus waarmee ruim veertig personen uit Wuhan zijn besmet, is ontcijferd. Over de bron ervan bestaat nog onduidelij­kheid.

- MAXIE ECKERT

Het is geen sars en geen mers waaraan de ruim veertig personen lijden die ziek zijn geworden na het bezoek aan een markt in Wuhan, een miljoenens­tad in de Chinese provincie Hubei. Ze moesten enkele weken geleden met koorts en zware longontste­kingen worden opgenomen in het ziekenhuis. Tot deze week tastten artsen in het duister wat de patiënten precies ziek heeft gemaakt (DS 7 januari). Nu blijkt dat ze aan een virus lijden dat familie is van de virussen achter sars en mers: een coronaviru­s. Maar het gaat om een nieuwe stam die niet eerder werd gevonden, meldt de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO).

‘Het virus lijkt op een virus waarmee ook vleermuize­n besmet kunnen zijn’, zegt Xu Jianguo op de website van het tijdschrif­t Science. Xu leidt een laboratori­um dat deel uitmaakt van het China Center for Disease Control. ‘Maar hoe het virus werd overgedrag­en van vleermuize­n op mensen is nog onduidelij­k.’

Geen nieuwe besmetting­en

Het genetische profiel van het virus is bekend, maar de vraag blijft hoe de patiënten precies ziek zijn geworden. Een nieuwe case maakt het er niet eenvoudige­r op om de bron(nen) te vinden. Enkele dagen geleden kwam er een patiënte bij die nooit op de bewuste markt in Wuhan is geweest. Het gaat bij de nieuwe patiënte om een ‘importgeva­l’ in Thailand. Een Chinese vrouw van 61 jaar uit Wuhan was op 8 januari naar Thailand gevlogen, samen met een hele reisgroep. Bij een screening op de luchthaven in Thailand bleek de vrouw koorts te hebben. Bij verder onderzoek werd duidelijk dat ze aan het nieuwe coronaviru­s lijdt. De patiënte zegt geregeld naar een lokale markt in Wuhan te gaan, maar niet naar de intussen gesloten markt, waar de andere patiënten allicht besmet zijn geraakt.

De WHO heeft tot dusver geen aanwijzing­en dat patiënten met het nieuwe coronaviru­s andere mensen kunnen besmetten. Er zijn in China geen nieuwe gevallen bijgekomen sinds 3 januari en er zijn geen artsen of verpleegku­ndigen ziek geworden die in contact zijn gekomen met de patiënten.

Of het nieuwe virus overgedrag­en kan worden tussen mensen, is cruciaal voor het verdere verloop van de uitbraak. Bij de sarsepidem­ie in 2002 zijn bezoekers eveneens besmet geraakt op een markt waar wilde dieren te koop waren. Dat coronaviru­s kon wel tussen mensen worden doorgegeve­n, waarop de uitbraak ontaardde in een internatio­nale epidemie met honderden doden.

Het sarscorona­virus was indertijd van vleermuize­n op civetkatte­n overgespro­ngen. Die besmette civetkatte­n werden op een markt verhandeld.

 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium