De Standaard

Hemel klaart op voor Musk

Sinds eind oktober lijken de problemen bij Tesla onder controle. Door de enthousias­te reactie van de beurs komt de eerste schijf van een monsterbon­us voor Elon Musk dichtbij.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN DECOCK

BRUSSEL I Goed drie maanden geleden leek het compleet onmogelijk. Niemand dacht dat Teslatopma­n Elon Musk de voorwaarde­n zou vervullen om een eerste schijf van zijn omvangrijk­e bonus op te strijken. Nu Tesla bijna 100 miljard dollar waard is, en de omzet en winstdoele­n over 2019 gehaald zijn, kan hij de eerste 350 miljoen dollar van het pakket ontvangen (zie inzet). Als alle doelstelli­ngen in 2028 gehaald worden, ontvangt Musk meer dan 50 miljard dollar aan bonussen. Samen met zijn belang van 18,3% in Tesla en ruimtevaar­tbedrijf SpaceX zou hem dat dan wellicht de rijkste man van de wereld maken.

Elon Musk heeft er nochtans niet de fijnste twee jaar in zijn carrière opzitten. De topman van Tesla sukkelde van de ene controvers­e in de andere en zijn bedrijf bleef de operatione­le problemen opstapelen. De moeizame opstart van de productie van Model 3, een elektrisch­e middenklas­sewagen, was de belangrijk­ste kopzorg.

De snelle assemblage­lijn voor Model 3 in Tesla’s hoofdfabri­ek in Fremont leek maar niet op snelheid te komen. Die lijn was volgens Musk achteraf bekeken te sterk geautomati­seerd en bevatte te veel kinderziek­tes? waardoor het vooropgest­eld aantal van 5.000 exemplaren van Model 3 niet gehaald werd. Het bedrijf liep door die vertraging inkomsten mis, terwijl het wel in hoog tempo cash bleef verbranden. Daardoor moest Tesla in 2019 nog eens bijtanken op de kapitaalma­rkt. Er werd volop gespeculee­rd dat Tesla in de financiële problemen zou raken. De kwartaalci­jfers over het eerste en tweede kwartaal in 2019 konden beleggers evenmin overtuigen.

Thaise voetballer­tjes

De controvers­e over Musk zelf nam eveneens toe. In de zomer van 2018 ging hij uit de bocht door zich ongevraagd te moeien met de redding van Thaise voetballer­tjes die vastzaten in een grot. Musk voerde eveneens een gevecht met de Amerikaans­e beursautor­iteit SEC. Steen des aanstoots was zijn Twitterged­rag met onverwacht beursgevoe­lige informatie.

Zo kondigde hij in augustus 2018 aan dat hij Tesla voor 420 dollar per aandeel van de beurs zou halen en dat hij de nodige kapitaalkr­achtige partijen had die hem daarbij zouden helpen. Dat bleek niet het geval. Als straf voor die miscommuni­catie moest Musk van de SEC een boete van 20 miljoen dollar betalen, het voorzitter­schap van Tesla afstaan en koersgevoe­lige tweets laten controlere­n door advocaten.

Maar sinds eind oktober 2019 klaart de hemel voor Musk op. Tesla meldde toen een onverwacht­e winst in het derde kwartaal.

Productie en verkoop lagen op schema, de kosten waren onder controle.

Van Model 3 rollen er nu wekelijks 5.700 exemplaren van de band. Bovendien werd een extra fabriek voor Model 3 nabij Shanghai in minder dan een jaar opgeleverd. Musk hakte recent ook de knoop door over de vestiging van een assemblage­fabriek in Europa. Ze komt er nabij Berlijn.

Model Y, een verhoogde versie van Model 3, zou dit jaar sneller dan verwacht in productie gaan. Net zoals de SemiTruck, de vrachtwage­n van Tesla. Bovendien lanceerde Musk de futuristis­che Cybertruck, waarvan al 250.000 exemplaren besteld zijn.

Eerste mens op Mars

Het positieve operatione­le en commerciel­e nieuws uit het Teslakamp komt op een moment dat de overschake­ling naar elektrisch rijden door veel overheden als een belangrijk­e oplossing in het klimaatdeb­at naar voren wordt geschoven. Bovendien kampen traditione­le autobouwer­s met tal van problemen in de shift naar elektrisch­e wagens en hebben enkele zuiver elektrisch­e spelers de handdoek in de ring geworpen.

Met het andere grote bedrijf van Musk, het nietbeursg­enoteerde SpaceX, lijkt het eveneens goed te gaan. SpaceX is nu marktleide­r voor de lancering van satelliete­n. En in 2020 zet Musk ook een belangrijk­e stap richting ultieme droom, de eerste mens op Mars zetten. Zaterdag is er een belangrijk­e testvlucht voor een onbemande Crew Dragonvluc­ht. Als die goed afloopt, gaat SpaceX later dit jaar voor het eerst mensen de ruimte insturen, richting het Internatio­naal Ruimtestat­ion.

 ?? © epaefe ?? In februari 2018 lanceerde SpaceX een Falcon Heavyraket met een rode Tesla Roadster als testlading.
© epaefe In februari 2018 lanceerde SpaceX een Falcon Heavyraket met een rode Tesla Roadster als testlading.
 ?? © photo news ?? De SemiTruck, de vrachtwage­n van Tesla, zou dit jaar sneller dan verwacht in productie gaan.
© photo news De SemiTruck, de vrachtwage­n van Tesla, zou dit jaar sneller dan verwacht in productie gaan.
 ?? © photo news ?? Van de futuristis­che Cybertruck zijn al 250.000 exemplaren besteld.
© photo news Van de futuristis­che Cybertruck zijn al 250.000 exemplaren besteld.
 ?? © Tobias Schwarz/afp ?? Elon Musk zou in 2028 de rijkste man ter wereld kunnen zijn.
© Tobias Schwarz/afp Elon Musk zou in 2028 de rijkste man ter wereld kunnen zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium