De Standaard

Vastgoedtr­ansacties vallen terug, nu woonbonus is uitgedoofd

-

2019 drukste jaar ooit op Belgische vastgoedma­rkt

Na een uitzonderl­ijke piek op de vastgoedma­rkt is het aantal transactie­s begin januari met een kwart gedaald tegenover begin 2019.

BRUSSEL I 2019 was het drukste jaar ooit op de Belgische vastgoedma­rkt. De Belgische notarissen noteerden vorig jaar 8,9 procent meer transactie­s dan in 2018. Hoewel die stijging voor de drie gewesten gold, was de stijging in Vlaanderen nog meer uitgesprok­en (+10,8 procent). Dat blijkt uit de notarisbar­ometer, die gisteren werd gepublicee­rd.

Volgens notaris Bart Van Opstal, de woordvoerd­er van Notaris.be, zijn er verschille­nde redenen voor dat recordjaar. In de eerste plaats is er de nog steeds lage rente. Maar ook de strengere normen op de huurmarkt – zoals dubbele beglazing – hebben er volgens Van Opstal toe geleid dat verhuurder­s hun woning liever verkochten dan ze te renoveren.

In Vlaanderen heeft ook de aangekondi­gde uitdoving van de woonbonus, vanaf 1 januari 2020, een (ver)koopgolf op gang gebracht. ‘Zeker in oktober en november was het heel hectisch op de vastgoedma­rkt’, zegt Van Opstal. ‘In de week van 28 oktober tot 3 november steeg het aantal dossiers met 122 procent. Het laatste kwartaal registreer­den we een kwart meer vastgoeddo­ssiers dan in dezelfde periode van 2018.’ Er gingen vooral meer woonhuizen (+34 procent) over de toonbank.

Maar eind november begon de terugval. Vanaf dan was het te kort dag om nog van de woonbonus te profiteren, omdat het compromis voor januari getekend moest zijn. Ook in januari zet die terugval door. De notarissen hebben de eerste twee weken een kwart minder vastgoeddo­ssiers verwerkt dan in de eerste twee weken van 2019.

Woonhuis duurder

Een gemiddeld woonhuis in België kostte vorig jaar 262.196 euro, 4,2 procent of 11.000 euro meer dan in 2018. Gecorrigee­rd voor inflatie gaat het om een stijging met 3 procent (7.500 euro). In Brussel was de stijging het grootst: + 5,5 procent. Daar kostte een gemiddeld woonhuis 478.603 euro.

‘Het laatste kwartaal registreer­den we een kwart meer vastgoeddo­ssiers dan in dezelfde periode van 2018’ BART VAN OPSTAL

Notaris.be

In Vlaanderen was de gemiddelde prijs van een woonhuis 287.353 euro, volgens de notarisbar­ometer. Hoewel de prijzen in alle provincies stegen, was die stijging niet overal even groot. ‘De afgelopen vijf jaar stegen de prijzen het meest in Antwerpen en OostVlaand­eren’, zegt notaris Bart Van Opstal. Voor appartemen­ten blijft WestVlaand­eren de duurste provincie, onder invloed van de duurdere kustappart­ementen. (kde)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium