De Standaard

Wat als de verzekeraa­r uw polis opzegt?

Verzekerin­gspolissen zijn jaarlijks opzegbaar. Veel klanten maken daar gebruik van om van maatschapp­ij te veranderen. Maar ook de verzekeraa­rs kunnen een contract stopzetten.

- JOHAN RASKING

‘Tot onze spijt moeten wij u meedelen dat onze maatschapp­ij heeft beslist om uw contract op te zeggen ingevolge de schadelast.’ Aldus de onverwacht­e boodschap die een lezer van De Standaard eind december in een aangeteken­de brief te horen kreeg van zijn verzekeraa­r, AG Insurance.

In een tweede, begeleiden­de brief heet het zelfs onomwonden dat ‘dit contract een ongewoon hoog aantal schadegeva­llen telt’. En dat de opzeg van de bewuste brandverze­keringspol­is zal gebeuren ‘overeenkom­stig de algemene voorwaarde­n’.

‘Kan dit zomaar?’, vroeg de betrokkene aan onze redactie. ‘We hadden drie schadegeva­llen in anderhalf jaar tijd, maar daarvoor was er jarenlang geen sprake van schadeclai­ms.’

Ja, dat kan, luidt het eensgezind­e antwoord van Wauthier Robyns, woordvoerd­er van Assuralia, de federatie van verzekeraa­rs, en van Laurent de Barsy, de ombudsman voor de verzekerin­gssector.

‘Een verzekerin­gscontract wordt afgesloten tussen twee partijen, klant en maatschapp­ij, en beide partijen hebben het wettelijke recht om aan dat contract een einde te maken. Net als een particulie­re klant moet de verzekerin­gsmaatscha­ppij hierbij een aantal procedurer­egels volgen. Zoals de uitdrukkel­ijke vermelding van de mogelijkhe­id tot opzeg in de Algemene Voorwaarde­n van het contract.’

Bij wijze van voorbeeld: in de AV van de brandverze­keringspol­is van AG Insurance staan de voorwaarde­n van ‘opzegging door de maatschapp­ij’ opgesomd in artikel 15.

Wanneer kan een verzekeraa­r een polis opzeggen?

In principe is elke polis jaarlijks opzegbaar, op de vervaldag. Net als de klant moet een verzekerin­gsmaatscha­ppij de opzeg in een aangeteken­de brief aankondige­n, uiterlijk drie maanden voor de vervaldag. De opzegtermi­jn van drie maanden moet de betrokkene de kans geven om een andere verzekeraa­r te vinden.

Belangrijk: het bericht van opzeg ontslaat de verzekeraa­r niet van de plicht om een lopende schadeclai­m correct af te handelen.

Maar een verzekerin­gsbedrijf kan ook beslissen om niet tot aan

 ?? © Jasper Rietman ??
© Jasper Rietman

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium