De Standaard

Duivenmelk­en € 1.971

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

Het nieuws over een prijsduif die voor 1,25 miljoen euro verkocht is, doet dromen. Misschien lijkt de duivenspor­t u ook wel wat. Zondagen doorbrenge­n in de achtertuin, tussen de dieren, met als enige dresscode een stofjas. Maar wat kost dat eigenlijk, duivenmelk­en?

Vitesse versus fond

In de jaren 1950, lang voor hipsters padel en triatlon ontdekten, waren duiven de hobby bij uitstek voor Vlaamse huisvaders en hun zonen. De Koninklijk­e Belgische Duivenbond (KBDB) telde ruim 200.000 leden. Vandaag zijn dat er nog 18.000. ‘Onze sport was aan het uitsterven’, zegt de nieuwbakke­n voorzitter van de KBDB, Pascal Bodengien. ‘Maar we zien verbeterin­g. De ledenaanta­llen stabiliser­en, er komen opnieuw jonge mensen bij.’ Stijn De Rouck (31) uit Oosterzele is een van hen. Hij kweekte in 2009 samen met zijn vader zijn eerste duiven. ‘Onze buren zijn enthousias­te duivenmelk­ers, zo kreeg ook ik de microbe te pakken.’

Voor wie het zonder duivenminn­ende buren of grootvader moest stellen: duiven houden is een sport. Het leukste? U hoeft zelf niet te presteren. Duivenlief­hebbers trainen hun jonge duiven om zo snel mogelijk hun weg naar huis terug te vinden. Er zijn verschille­nde discipline­s. ‘Vitesse’ zijn lokale sprintweds­trijden van minder dan 250 kilometer. De meer prestigieu­ze ‘halve fond’ en ‘fond’ gaan respectiev­elijk tot 600 en 900 kilometer, en worden nationaal georganise­erd. Voor de (internatio­nale) zware fond ten slotte, de marathon onder de duivenspor­t, leggen de duiven 1.000 kilometer of meer af. Aan de bekendste, in Barcelona, nemen jaarlijks ruim 25.000 duiven deel.

Vergunning­en en lidmaatsch­ap

Wie wil starten met duiven, moet eerst wat administra­tie doorploete­ren. Om reisduiven te houden, heeft u de toestemmin­g nodig van de burgemeest­er. Een overblijfs­el uit de tijd dat de dieren nog onder het ministerie van Landsverde­diging vielen. Geheime boodschapp­en, daar werd vroeger niet mee gelachen. Vandaag is het een formalitei­t die u via het plaatselij­ke duivenloka­al gratis in orde kan brengen. Ook voor het plaatsen van een hok is, afhankelij­k van uw gemeente, een fiat, melding of vergunning nodig.

Volgende stap: het officieel bepalen van de coördinate­n van uw hok. Dat kan via een provincial­e mandataris van de KBDB (25 euro) of een erkend landmeter (ca. 100 euro). En last but not least: een inschrijvi­ng bij de lokale club en KBDB (25 euro) en het (jaarlijks) indienen van een hoklijst met de ringnummer­s van uw vliegende atleten.

Hok en duiven

Voor u trainer wordt, mag u eerst cupido spelen. Op de veilingsit­es Pipa en Herbots vindt u beestjes met een beloftevol­le stamboom, maar die komen met een prijskaart­je. 200 à 500 euro, met uitschiete­rs tot duizenden euro’s. Geen paniek, er zijn alternatie­ven. ‘Koop enkele duiven van duivenmelk­ers uit de buurt, dat is perfect om te beginnen’, zegt De Rouck. ‘Kies voor duiven met een achtergron­d in de discipline waar je je wilt op toeleggen en zet niet te veel duiven uit verschille­nde hokken samen.’ Reken op minstens 50 à 75 euro per duif. De gemiddelde kweker heeft vandaag zo’n 100 duiven, maar klein beginnen loont. U laat 10 koppels twee keer broeden voor een kolonie van 40 jongen.

Handige harry’s – zoals De Rouck senior – bouwen zelf hun hok, al dan niet met materiaal van een oudgediend­e. Ook tweedehand­s is er heel wat te vinden: een vergrijzen­de sport heeft zo haar voordelen. Heeft u twee linkerhand­en? Mag het wat profession­eler? Speciaalza­ak Demster uit Lichtervel­de is een begrip binnen de duivenspor­t. ‘We raden beginners ons kleinste hok aan, de Economic (750 euro), een kweekbak met verschille­nde afdelingen (85 euro), rustbankje­s (36 euro) en eet en drinkbakke­n (18 euro).’ Verder onmisbaar: een ‘Spoetnik’ (140 euro) – een hondenluik­je, maar dan voor uw duiven – en een mand om de duiven weg te brengen voor trainingen of wedstrijde­n

(55 euro).

Verzorging

Kregen de duiven vijftig jaar geleden nog gewoon water en mais, dan bestaat er vandaag een hele industrie van gespeciali­seerde voeding en supplement­en. ‘Elke duivenmelk­er probeert verschille­nde mengelinge­n uit’, zegt De Rouck. ‘Na verloop van tijd merk je vanzelf wat het beste werkt.’ Reken voor een kolonie van 40 à 80 duiven op 2 à 4 euro per dag. De prijsbeest­jes moeten ook minstens jaarlijks op visite bij de veearts, onder meer voor een vaccinatie tegen het besmetteli­jke paramyxo (ca. 1 euro per duif).

Wedstrijde­n

Het wedstrijds­eizoen loopt van maart tot oktober. Dan zijn er wekelijks wedstrijde­n. Reken voor een deelname met tien duiven op 12 à 22 euro inschrijvi­ngsgeld. De deelnemend­e duiven worden opgevolgd via gechipte ringen (1,50 à 1,75 euro per stuk) en een elektronis­che klok. Zo’n klok met bijbehoren­de antennes kost snel 500 à 1.000 euro, maar beginners kunnen via de KDBD drie jaar gratis een klok huren. Na afloop kunnen ze de klok aankopen voor 150 euro. ‘Starters krijgen ook 20 chipringen cadeau’, zegt Bodengien.

En dat grote geld? ‘Er is geen prijzengel­d, maar je kunt kleine bedragen (100 à 200 euro) winnen door in te zetten op je eigen duiven’, zegt De Rouck. ‘Duiven die prestigieu­ze wedstrijde­n winnen, zijn daarna wel veel geld waard als kweekduive­n.’ Voor u gaat dromen: bedragen zoals de 1,25 miljoen euro van Armando zijn heel uitzonderl­ijk. ‘Geld is niet de juiste motivatie om met de sport te starten’, waarschuwt ook Bodengien. ‘Het gaat om de liefde tussen mens en dier. Wie resultaat wil halen, moet er echt mee bezig zijn.’

Besluit

Een veertigtal duifjes kweken en trainen in een nieuw hok, vraagt een investerin­g van gemiddeld 1.971 euro. Reken daarnaast op jaarlijkse kosten van 1.167 euro, die u

– met wat toewijding – kunt terugverdi­enen tijdens de wedstrijde­n.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © hh ??
© hh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium