De Standaard

Vangnet: het Tarifering­sbureau

Veruit de meest voorkomend­e aanleiding tot opzeg is wanbetalin­g

-

de vervaldag te wachten en het contract vroeger stop te zetten. Dat kan ‘na een schadegeva­l’. Die omschrijvi­ng is vaag, wat een brede waaier aan interpreta­ties mogelijk maakt. Soms is één (zwaar) schadedoss­ier al voldoende om tot opzeg over te gaan, maar meestal doet een verzekeraa­r dat pas na een opeenvolgi­ng van schadegeva­llen.

Ook het ‘kwaadwilli­g misleiden’ van de verzekeraa­r kan aanleiding zijn om het contract te beeindigen, bijvoorbee­ld als iemand valse verklaring­en aflegt bij een schadeaang­ifte.

Veruit de meest voorkomend­e aanleiding tot opzeg is wanbetalin­g, bijvoorbee­ld wanneer de klant zijn verzekerin­gspremie niet betaalt.

Kunt u tegen de opzeg in beroep gaan?

De beslissing tot opzeg ligt integraal bij het bedrijf. De verzekeraa­r kan alleen verplicht worden hierop terug te komen als er proceduref­outen zijn gemaakt. Klachten kunnen ingediend worden bij de Ombudsman van de Verzekerin­gen.

Bij die officiële instantie kwamen er vorig jaar 187 klachten binnen tegen de opzeg van een verzekerin­gscontract door de maatschapp­ij. Volgens de ombudsman, Laurent de Barsy, ligt dat aantal ‘in lijn met het aantal klachten in de voorgaande jaren’.

De Barsy benadrukt dat het overgrote deel ervan te maken heeft met betwisting­en over wanbetalin­g. ‘Soms kunnen de betrokkene­n aantonen dat de premie wel degelijk werd betaald en dat de verzekeraa­r die betaling slecht heeft geregistre­erd. Ongeveer de helft van dit soort klachten wordt snel rechtgezet – het contract wordt hersteld – of op een andere manier opgelost.’

Naast de brandverze­kering zijn volgens De Barsy vooral autopoliss­en en hospitalis­atieverzek­eringen het voorwerp van opzeg door de verzekeraa­r. ‘Bij de BA Auto vaak wegens een teveel aan schadedoss­iers.’

Komt u na de opzeg op een zwarte lijst terecht?

Het begrip ‘zwarte lijst’ ligt gevoelig in de verzekerin­gssector, maar er bestaan wel degelijk databestan­den over de contracten die worden opgezegd. In het vakjargon gaat het om ‘RSRbestand­en’, gevuld met gegevens over de ‘speciale risico’s’.

Dat bestand wordt bijgehoude­n door Datassur, een samenwerki­ngsverband tussen 45 verzekeraa­rs die in België actief zijn en samen zowat 95 procent van de markt uitmaken. Datassur zelf noemt zijn databanken ‘van vitaal belang’ opdat de verzekeraa­rs ‘met kennis van zaken’ de verschille­nde verzekerin­gsrisico’s kunnen inschatten.

In 2018 kwamen er in het RSRbestand iets meer dan 90.000 registrati­es binnen van opgezegde contracten. De overgrote meerderhei­d, bijna 97 procent, van die opzegginge­n kwam er na de nietbetali­ng van een premie.

Bijna 3 procent (of zo’n 2.550 op in totaal 90.000 dossiers) had te maken met ‘opzeg na een schadegeva­l’ en een kleine groep van 0,3 procent was het gevolg van verzekerin­gsfraude.

De registrati­es worden drie tot vijf jaar bewaard, maar – zo verzekert Datassur – dat betekent ‘niet dat de betrokkene­n automatisc­h van verzekerin­g zijn uitgeslote­n’. Alle betrokkene­n hebben het recht om het RSRbestand in te zien en kunnen een verzoek indienen om hun data te laten wissen.

Wie zijn polis BA Auto verliest en niet meteen een andere verzekeraa­r vindt, of alleen tegen een sterk verhoogde premie, kan terecht bij het Tarifering­sbureau. Hierin ‘bundelen’ de verzekeraa­rs hun krachten voor ‘moeilijk verzekerba­re risico’s’, zoals autobestuu­rders die veel ongevallen hebben veroorzaak­t. Opgelet: dit vangnet is alleen bedoeld voor de wettelijk verplichte BA Auto. Dus bijvoorbee­ld niet voor wie zijn brandverze­kering is kwijtgespe­eld of zijn hospitalis­atieverzek­ering opgezegd weet door de maatschapp­ij.

Er is nog een nadeel: de premie die u betaalt bij het Tarifering­sbureau, is niet de laagste van de markt. Andere autodekkin­gen, zoals een omnium voor schade aan de eigen wagen, kunt u niet via dit Tarifering­sbureau afsluiten. (jir)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium