De Standaard

‘De wachtlijst zal niet meteen verdwenen zijn’

‘We beloven niet dat de wachtlijst voor sociale woningen meteen weggewerkt zal zijn’, waarschuwt het stadsbestu­ur van Leuven. Maar de lijst moet wel serieus krimpen.

- VAN ONZE REDACTRICE HANNELORE SMITZ

LEUVEN I De komende jaren bouwen de stad Leuven, SWAL en Dijledal minstens 618 extra sociale woningen. Gisteren deden ze uit de doeken waar die allemaal komen.

‘Er is de laatste jaren al heel veel geïnvestee­rd in sociale huisvestin­g, maar dan vooral met renovaties. De komende jaren moeten er heel wat nieuwe projecten opstarten, in totaal goed voor zo’n 618 nieuwe woningen’, zegt schepen van Wonen Lies Corneillie (Groen).

In 2019 werden al twee nieuwe blokken in gebruik genomen: 22 appartemen­ten aan Klein Rijsel en 30 appartemen­ten en drie woningen aan het Hoornplein. ‘In 2020 komen daar 27 woningen in Wilgenhof in KesselLo, drie woningen in de Pastoriest­raat in Bierbeek, 27 appartemen­ten aan Janseniush­of en 31 appartemen­ten in de Minckelers­straat bij. We zijn ook nog bezig met het bouwen van 24 appartemen­ten in de Waterleidi­ngenstraat, de renovatie van de 168 appartemen­ten in Schorensho­f, de bouw van 49 woningen en 30 appartemen­ten op de site Mevrouwken­sveld in Bierbeek en de bouw van 30 appartemen­ten op het Prins Regentplei­n’, somt voorzitter van Dijledal Christophe Stockman (SP.A) op.

Er zijn ook nog werven die nog moeten opgestart worden: verschille­nde woningen in OudHeverle­e, langs de Bruul in Bierbeek, op de site Lolanden in KesselLo, de nieuwe Artoistore­n naast AB Inbev, langs de Kapucijnev­oer, en in Schorensho­f.

Geen mirakelopl­ossing

Sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij SWAL van haar kant heeft op dit moment in Leuven 172 sociale huurwoning­en ter beschikkin­g, daar komen er in 2021 nog 38 bij op Vlierbeekv­eld. ‘De 34 bestaande huurwoning­en in het Ruelenspar­k zullen we vervangen door vijftig nieuwe woningen of appartemen­ten’, zegt Lym De Brouwer, directeur van SWaL.

Betaalbaar, duurzaam en kwaliteits­vol wonen in Leuven is een prioriteit voor het stadsbestu­ur.

‘Iedereen moet in Leuven kunnen blijven wonen in een kwaliteits­volle woning. Dat is onze ambitie. Dat is ook een hele uitdaging, waarvoor helaas geen mirakelopl­ossing bestaat. Beloven dat we de wachtlijst van meer dan drieduizen­d gezinnen op een sociale woning zullen wegwerken, is niet realistisc­h. Dan zouden we nog zo’n acht keer SintMaarte­nsdal moeten bouwen’, zegt Corneillie.

Nog niet het eindpunt

Met de plannen die nu voorliggen, haalt Leuven het Bindend Sociaal Objectief van Vlaanderen dat bepaalt hoeveel sociale woningen iedere gemeente moet bijbouwen.

‘Maar dat is niet het eindpunt. We willen de wachtlijst­en wegwerken, en zoeken constant naar gronden en financiële middelen om dat te doen. En dat kan niet alleen op ons eigen grondgebie­d. Onze stad zal blijven groeien, dus de ruimte wordt schaars. SWAL en Dijledal hebben nu al projecten in onze buurgemeen­ten. We kijken ook naar die gemeenten voor samenwerki­ng om echt het tij te doen keren’, zegt Corneillie.

Ook oppositiep­artij PvdA vindt het behalen van het objectief niet voldoende.

‘Iedereen moet in Leuven kunnen blijven wonen in een kwaliteits­volle woning’

‘Als we iedereen willen helpen, hebben we nog acht keer een SintMaarte­nsdal nodig’

LIES CORNEILLIE

Schepen van Wonen (Groen)

 ?? © hsb ?? Christophe Stockman (Dijledal), schepen Lies Corneillie en Lym De Brouwer (SWAL) deden de plannen uit de doeken.
© hsb Christophe Stockman (Dijledal), schepen Lies Corneillie en Lym De Brouwer (SWAL) deden de plannen uit de doeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium