De Standaard

N-VA en PS passen nooit samen

De NVA kan alleen met de handrem op in een federale coalitie stappen. De vraag is of je de oppositie in of buiten de meerderhei­d wil, schrijft

-

Voor de politieke impasse in dit land zijn al veel verklaring­en gegeven. Het zou liggen aan de onwil van politici, aan het verschil tussen noord en zuid, tussen Bart De Wever (NVA) en Paul Magnette (PS), aan de eigenschap­pen van het Vlaamse en Waalse volk. In werkelijkh­eid zijn de verschille­nde politieke projecten en de illusie dat een consensus mogelijk is het probleem.

De traditione­le partijen stammen uit de negentiend­e eeuw en hebben vanuit die ideologie de industriël­e maatschapp­ij gevormd. Dat is zo voor het liberalism­e, de christende­mocratie en het socialisme/sociaaldem­ocratie. De NVA en Vlaams Belang zijn producten van de crisis van de katholieke partij in het interbellu­m. De PVDA komt voort uit het oude debat binnen de socialisti­sche stroming over het reformisme. Alleen de politieke ecologie is recenter.

De eerste helft van de twintigste eeuw werd dezelfde strijd gevoerd in het parlement, op straat en in de bedrijven. Overal ging het om krachtsver­houdingen. En dan kwam het naoorlogse pacificati­emodel: het keynesiani­sme, de welvaartss­taat, het sociaal compromis. Dat model werkte van 1950 tot 1974/1979. Maar de traditione­le politiek zit nog steeds met zo’n overlegmod­el in het hoofd.

Winnaars en losers

Met de economisch­e crisis werd een verlengde periode van vertraagde groei ingezet. Iedereen een steeds groter stuk geven van een kleinere koek bleek niet langer mogelijk. Zo werd het neoliberal­e denken het nieuwe normaal: de winstvoet als norm, het primaat van de markt …

De dereguleri­ng en privatiser­ing verliepen in ons land traag door de vele overlegstr­ucturen, de uitgebreid­e sociale zekerheid en de sterke openbare diensten. Het nieuwe model was bovendien niet zo efficiënt. De overtuigin­g dat als de ondernemin­gen veel geld verdienen, dat zou doorsijpel­en naar de behoeftige­n, bleek snel een illusie. Ja, in de nieuwe flexibele economie was veel geld te verdienen. Door de winnaars. Maar er waren veel losers. De uitsluitin­g groeide.

In België is die kloof ook geografisc­h, omdat de investeerd­ers en het Belgische kapitalism­e de oude industrie in het zuiden hadden laten verkommere­n en de naoorlogse expansie zich alleen in het noorden situeerde. Niet omdat de Vlamingen zoveel beter waren dan de Walen. Wel omdat ze goedkoper waren, minder georganise­erd en dus ook makkelijke­r omgingen met de nieuwe ‘ondernemer­smentalite­it’. Net vanwege die ongelijke regionale ontwikkeli­ng vroegen de Walen in ruil voor meer Vlaamse culturele autonomie ook meer gewestelij­ke bevoegdhed­en.

De huidige impasse is het gevolg van die ondoordach­te opsplitsin­g in al te kleine eenheden op een steeds groter wordende markt. De economie is niet Vlaams, Waals, of Brussels, dat zijn administra­tieve structuren. Er is gewoon geen goed ontwikkeli­ngsmodel meer voorhanden. En de bestaande partijen kunnen dat op hun schaal niet meer uitdenken. Dan komen de verschille­n naar boven, niet tussen bepaalde landsdelen, wel tussen de verschille­nde antwoorden op een onmogelijk­e vraag.

Bewegingso­orlog

In het noorden heeft de NVA de hegemonie verworven door in te zetten op een radicaalre­chtse politieke lijn, waarin zowel het autoritair­e denken van de uiterste rechterzij­de als het neoliberal­e economisch­e model van privatiser­ing, liberalise­ring en dereguleri­ng aan bod kwam. Om succesvol te zijn, moet die lijn het aandeel van de sociale zekerheid en van het middenveld in de samenlevin­g sterk afbouwen. Dat, zo denkt de partij, zou in een zelfstandi­g Vlaanderen kunnen omdat er genoeg ‘hardwerken­de Vlamingen’ zijn die in een flexibele economie overleven en denken gebaat te zijn bij een afbouw van de herverdeli­ngsmechani­smen. Vandaar haar nadruk op confederal­isme.

In die bewegingso­orlog davert zowel CD&V als Open VLD op haar grondveste­n. In beide partijen is de top zo’n maatschapp­elijk model niet ongenegen. Maar dan moet CD&V Beweging.net afstoten, en dat kost veel kiezers. En dan moet Open VLD haar vrijheidsl­ievende en humanistis­che vleugel tekortdoen. De druk komt van de NVAdreigin­g van een coalitie met Vlaams Belang.

En dan is er nog België. De meerderhei­d van de bevolking wil niet dat de federale staatsstru­cturen zo afgebouwd worden. Zelfs de NVA en Vlaams Belangkiez­ers zien dat niet zitten. En het maatschapp­elijke model van de NVA, dat nog niet is doorgereke­nd, is onrealisti­sch voor Brussel en Wallonië. De economisch­e structuur heeft er nog niet de volledige postindust­riële omslag gemaakt. Het aantal werkzoeken­den en behoeftige­n is er dus hoger, ook in het ‘eigen volk’. De herverdeli­ng kan er minder makkelijk worden afgebouwd.

Het zuiden is bovendien het Zweedse experiment nog aan het verteren. Dat heeft de MR politiek te weinig opgeleverd, en heeft het neoliberal­e kamp zelfs gevoelig verzwakt. De MR verloor één vijfde van haar gewicht en staat onder druk van het sociaallib­erale project van Défi. De PS is lang niet weggedrukt, maar wordt wel belaagd door het sociaal radicalism­e van de PTB. Elk economisch groeiprogr­amma zal dus ook een voelbaar sociaal herverdeli­ngsluik moeten hebben. En, niet te vergeten, de groei van Ecolo toont dat er ook aandacht moet gaan naar een duurzaam ontwikkeli­ngsmodel.

Nieuw model

Ziedaar de impasse. Het ongeregeld­e vrije ondernemer­schap van de NVA, afgedekt door de mythe van de Vlaamse natie, heeft onvoldoend­e draagvlak in het land, zelfs in Vlaanderen. Er moet gezocht worden naar een economisch ontwikkeli­ngsmodel met een sociaal (en ecologisch) draagvlak. Toegegeven, dat model ligt niet op tafel. Omdat de progressie­ve partijen zelf ook allemaal gefascinee­rd en verlamd hebben gereageerd op de ‘geniale’ Bart De Wever, die de belangen van Voka heeft weten te verbinden met de Vlaamse suburbane volkse mentalitei­t.

Er komt dus geen echte coalitie met het NVAproject. Zeker niet wanneer je de voortvaren­de toonzettin­g bij de start van de Vlaamse regering bekijkt. De partij kan het zich ideologisc­h niet permittere­n een mogelijke meerderhei­d met Vlaams Belang op de helling te zetten. De NVA kan alleen met de handrem op in een federale coalitie stappen. De vraag is dus of je de oppositie in of buiten de meerderhei­d wil.

De impasse is het gevolg van de ondoordach­te opsplitsin­g in te kleine eenheden

Als een alternatie­ve meerderhei­d ook het draagvlak voor een radicaalre­chtse coalitie in Vlaanderen wil vermindere­n, moet ze een ontwikkeli­ngsmodel combineren met een serieuze sociale vooruitgan­g. En moet ze de klimaattra­nsitie succesvol inzetten. Dat kan alleen als het economisch­e model zelf afstapt van de dynamiek van het zuivere geldgewin en zijn energie haalt uit de inhoud en het enthousias­me van het project. Een economisch model waarin behalve de markt ook de openbare dienst en de coöperatie­ve deeleconom­ie een plaats krijgen.

 ?? © Jef Boes ?? ‘Het ongeregeld­e vrije ondernemer­schap van de NVA heeft onvoldoend­e draagvlak in het land.’
© Jef Boes ‘Het ongeregeld­e vrije ondernemer­schap van de NVA heeft onvoldoend­e draagvlak in het land.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium