De Standaard

EEN KONINGIN MET TWEE LICHAMEN

- TINNEKE BEECKMAN

De saga rond Harry en Meghan toont (opnieuw) dat de monarchie een wreed, oubollig instituut is. De aristocrat­ie vertrekt van een ongelijkhe­id die haaks staat op de democratie, schreef ik hier al eerder (DS 21 november). Maar daarnaast is ook de houding van de bevolking van belang. Die staat eerder ambivalent dan welwillend tegenover haar royals. Want wie privileges heeft, wordt pas geliefd als hij ook opoffering­en brengt. Anders mort het volk. Royals die al te vrij, rijk en gelukkig willen zijn, worden makkelijk het doelwit van negatieve commentaar.

Die ambivalent­ie is inherent aan de monarchie, maar door de massamedia klinkt ze feller. Ambivalent­ie betekent dat de monarch zowel met een bijzondere liefde als met een bijzondere strengheid wordt bejegend. De liefde was vroeger zelfs deference, een onderdanig­e bewonderin­g. Monarchen kregen bijzondere krachten toegemeten, waardoor ze het land konden beschermen. Mensen geloofden dat de (Franse) koning hen bijvoorbee­ld kon genezen door hen aan te raken (aldus historicus Marc Bloch). Dat soort bijgeloof is verdwenen. Daarmee is ook de aanbidding verminderd. Toch is er nog een uitzonderl­ijk respect. Protocolla­ire regels illustrere­n dat de monarch letterlijk en symbolisch op iedereen voorrang heeft.

Maar tegenover die liefde staat heel wat dwang. Bij voorrechte­n horen plichten. Een bijna wreedaardi­ge beperking is dat koningin Elizabeth II nooit mag tonen wie ze is. Tijdens haar ontmoeting­en mag ze alleen handjes schudden, glimlachen en neutrale opmerkinge­n maken. Elizabeth gedraagt zich dan ook afstandeli­jk. Ze lijkt behept met een Britse stiff upper lip. Maar haar terughoude­ndheid is fundamente­ler. Ze hoort bij de ‘twee lichamen’ van de soeverein. De koningin is een publieke persoon (dat is haar heilige functie) en een private persoon. Als soeverein incarneert ze de body politic, de staat, de gemeenscha­p. De koningin is dus een mens. Maar door een heilig ritueel tijdens de troonsbest­ijging wordt ze méér dan gewoon Elizabeth. Voortaan beleeft ze niet alleen haar persoonlij­ke leven, maar belichaamt ze een eeuwige functie. Hoe meer de koningin haar persoonlij­ke karakter – de echte Elizabeth – verbergt, hoe beter ze haar functie uitoefent, en hoe meer macht ze verwerft.

Koningin Elizabeth wordt alom geprezen, omdat ze dat al bijna zeventig jaar uitstekend doet. In de buitenwere­ld weet niemand wie ze echt is. Alan Bennett suggereert in de geestige novelle De ongewone lezer dat er weinig te kennen valt. Maar dat doet er niet toe. Burgers zien dat de koningin offers brengt. Altijd roept de plicht. Soms ziet ze er een beetje gelukkig uit, maar met mate.

Elke royal die probeert om als persoon naar voren te treden, wordt afgestraft. De gekwelde prinses Diana wilde een hartenkoni­ngin zijn. Ze werd populairde­r naarmate ze ongelukkig­er was. Maar ze gaf ook

Niemand kan het Meghan kwalijk nemen dat ze zichzelf wil zijn, vrij wil zijn

interviews over haar intieme leven, en met haar scheiding verloor ze haar koninklijk­e titels. Want de monarchie verdraagt weinig individual­iteit.

De bevolking wil dus wel respect opbrengen, maar alleen wanneer royals voldoende inspanning­en leveren. Begin jaren 90 vond prins Charles zijn romantisch­e geluk belangrijk­er dan zijn functie. Zijn perikelen werden breed uitgesmeer­d in de tabloids en door miljoenen mensen gelezen. Tabloids gebruiken het excuus dat royals belastingg­eld krijgen. Dat is de moderne formulerin­g van de ruilhandel rond privileges. De generosite­it van de bevolking is dus voorwaarde­lijk: haar respect kan snel in minachting omslaan.

Toen verscheen Meghan Markle. Ze is een moderne, Amerikaans­e vrouw. Ze heeft een eigen levensstij­l, waarover ze vroeger blogde. Ze reflecteer­t waarschijn­lijk niet over de leer van de twee lichamen van de vorst, maar ze wil hoe dan ook niet in zo’n keurslijf. Ze wil samen met haar man zichzelf zijn, vrij. Dat kan niemand haar kwalijk nemen. Welke hedendaags­e mens wil volgens eeuwenoude tradities leven? De vraag is of Harry en Meghan hun koninklijk­e titels mogen behouden. Misschien lijkt het aanvaardba­ar dat ze op die manier financieel onafhankel­ijk kunnen zijn. Maar dat impliceert een uitverkoop van de koninklijk­e status, die de monarchie aantast en de kritische mediaaanda­cht niet zal wegnemen. Eigenlijk is er maar één uitkomst: gewoon burger worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium