De Standaard

Het mag niet alleen over de ‘Nikkies’ gaan

-

Blogster Nikkie de Jager onthulde in een video dat ze transgende­r is. ERWIN ABBELOOS merkt dat veel mensen niet meer voor hun gemeenscha­p strijden, maar vooral voor hun eigen verhaal aandacht vragen.

Op haar Youtubekan­aal onthulde de bekende beautyblog­ster Nikkie de Jager – alias NikkieTuto­rials – dat ze transgende­r is (DS januari). Ze wachtte op het juiste moment om ermee naar buiten te komen. Maar die kans werd haar ontnomen: ze werd gechanteer­d door mensen die haar verhaal wilden lekken. Door zelf een video te plaatsen en als transgende­r uit de kast te komen, is ze haar belagers te slim af geweest. Dat is knap van haar. Maar ik heb ook enkele bedenkinge­n bij haar getuigenis.

Toen in 1985 naaktfoto’s van Madonna verschenen, gaf zij maar één statement, en dat stond in alle kranten: ‘So what?’ De zangeres werd ook tegen haar wil letterlijk blootgeven aan de hele wereld. Madonna is Nikkie niet en Nikkie is Madonna niet, maar toch vind ik dat de blogster ruggengraa­t mist. Bovendien vraagt ze alleen aandacht voor haar verhaal, niet voor haar gemeenscha­p. Je ziet alleen een individuee­l drama. Wat draagt ze daarmee bij?

Actievoere­n met vals bloed

De Jager is niet de enige die fel van leer trekt tegen vooroordel­en en mensen die er een andere mening op na houden. De laatste jaren zagen we wel vaker hoe mensen die tot een bepaalde gemeenscha­p behoren, als individu opstaan en schreeuwen: ‘Not in my name.’ Ik merk dat er steeds minder naar machtssyst­emen, zoals politiek en religie, wordt uitgehaald.

Vroeger kwamen mensen gezamenlij­k op voor hun rechten (vrouwen, holebi’s, zwarte mensen, allochtone­n …). We hadden het over ‘ons’ en ‘wij’. We trokken de straat op, we bekladden administra­ties met vals bloed, we namen het woord in publieke debatten, we maakten minderhede­n mondiger. We deden dat omdat mensen stierven, omdat mensen op hun seksualite­it afgerekend werden, omdat mensen benadeeld werden door hun huidskleur. Het militantis­me, het strijden voor gelijkheid en gelijke rechten is niet meer.

Mensen strijden niet meer voor iets gemeenscha­ppelijks, maar voor zichzelf, binnen hun gemeenscha­p. Ze doen het vanuit hun garages, hun slaapkamer­s, vanuit hun luie zetel op het internet en op de sociale media, met memes en met quotes. Komt dat de gemeenscha­p ten goede? Zien we nu niet alleen maar de Bo’s of de Nikkies en niet meer de anderen? En wat moet een ‘gewone mens’ op de werkvloer aanvangen met die individuel­e boodschapp­en?

Nikkie de Jager heeft zich met haar aankondigi­ng blootgegev­en. Had ze het anders kunnen aanpakken? Is een video die 17 minuten duurt relevant? Volstaat een ‘I love you all’, of heeft ze echt iets in beweging gezet? Gaat ze verder op het ingeslagen pad?

Het lijkt alsof ze nu pas beseft dat er buiten de Youtubewer­eld dwaze mensen zijn, mensen die haten, mensen zonder hersenen. Dat is helaas de keerzijde van de medaille als je bekend bent. De sociale media spelen daar een rol in, maar hoeveel belang moeten we eraan hechten? De Jager zegt dat ze niet graag gelabeld wordt – maar zijn we dat niet allemaal in ons leven? Een stigma is niet altijd negatief. Soms zijn er ook positieve kanten aan ‘in een hokje zitten’.

Minder ik, meer wij

Is je outen als homo hetzelfde als je outen als transgende­r? Is de outing van iemand die bekend is belangrijk­er dan die van iemand die in een boerendorp woont? Welke veranderin­g in een machtssyst­eem brengt het bij? Waarom komen mensen überhaupt uit de kast? Wie doet het en in welke context? En waarom? Hoe belangrijk is normalisat­ie? Hoe belangrijk is onzichtbaa­rheid, terwijl je toch gezien wil worden?

Toen naaktfoto’s van Madonna verschenen in 1985, gaf zij maar één statement: ‘So what?’

De Jager heeft wel een punt: alleen zij beschikt over haar leven. Maar mensen met slechte bedoelinge­n kun je helaas niet ontwijken, zeker niet als Youtubeste­r. Waarom wist ze dat niet? We moeten ons afvragen hoe we zwakkere mensen en minderhede­n beter kunnen beschermen. Misschien zijn we iets belangrijk­s vergeten door te geven aan deze generatie van volgers en likers. Misschien is het discours dat we ooit gebruikten tegen de macht nu een ordinaire klaagzang geworden.

Niemand verdient het dat zijn leven afgenomen wordt door iemand met slechte bedoelinge­n. Daarom zouden de gemeenscha­ppen beter opnieuw bij elkaar kunnen kijken wat hen bindt. Als we al die individuen van verschille­nde gemeenscha­ppen en minderhede­n bij elkaar brengen, kunnen we een gezamenlij­ke strijd organisere­n. Het is tijd voor minder ik en meer wij.

ERWIN ABBELOOS Schrijft over LGBTQ+ thema’s, onder meer voor voor Zizo Magazine.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium