De Standaard

Megabelegg­er Larry Fink luistert naar klimaatbet­ogers

-

‘Wij zijn ervan overtuigd dat duurzaamhe­id onze nieuwe beleggings­standaard moet worden.’ Met die woorden dropte BlackRock, de grootste vermogensb­eheerder ter wereld, deze week een bommetje in de financiële wereld. Als de 7.000 miljard dollar die BlackRock onder beheer heeft, gaat schuiven in de richting van groene en duurzame bedrijven, zou dat een effect kunnen hebben op beurskoers­en overal ter wereld. Ook van heel wat Belgische bedrijven is BlackRock aandeelhou­der.

Ceo Larry Fink schrijft in zijn brief aan klanten en ceo’s dat zijn motivatie vooral financieel van aard is. Het transitier­isico, dat samenhangt met de overschake­ling op een koolstofar­me economie, kan op lange termijn cruciaal blijken te zijn voor de winstgeven­dheid van bedrijven. BlackRock voegt de daad bij het woord: er worden meer duurzame fondsen aangeboden, er wordt kritischer gekeken naar de duurzaamhe­id van de bedrijven waarin geïnvestee­rd wordt, en de blootstell­ing aan steenkool wordt afgebouwd. De participat­ies in bedrijven die meer dan 25 procent van hun omzet uit steenkoolp­roductie halen, zullen worden verkocht.

BlackRock is afgelopen jaar regelmatig op de korrel genomen door klimaatact­ivisten, omdat het met zijn reusachtig­e beleggings­portefeuil­le erg machtig is. In november betoogden klimaatact­ivisten nog voor de deur van BlackRocks vestiging in Londen. Fink verwees in zijn brief naar de ‘miljoenen mensen die de straat opgingen om actie af te dwingen tegen klimaatver­andering’.

Of er echt veel gaat veranderen, valt nog af te wachten. Want om te beginnen zal Fink maar een deel van de 7.000 miljard dollar aan belegginge­n duurzamer kunnen maken. Het grootste deel wordt passief beheerd, bijvoorbee­ld door fondsen die een index volgen. Ongeveer 1.800 miljard dollar wordt actief beheerd. En close reading van de brief toont aan dat het wel eens zou kunnen meevallen met die bijsturing. Grote steenkoold­elvers als Glencore, waarvan BlackRock 6 procent bezit, halen minder dan 25 procent van hun omzet uit steenkool omdat ze ook nog veel andere activiteit­en hebben. Van deze bedrijven kan BlackRock dus gewoon aandeelhou­der blijven. Volgens de Financial Times zal de nieuwe steenkoolr­egel maar 500 miljoen dollar, of 0,007 procent van de totale portefeuil­le, in beweging brengen.

Actiegroep Majority Action noemde de beslissing van BlackRock een ‘scharnierm­oment’ in de erkenning van klimaatris­ico’s, maar voegde eraan toe dat de vermogensb­eheerder nog veel meer kan doen. Met name via zijn stemrecht op algemene vergaderin­gen kan BlackRock grote bedrijven onder druk zetten. Dat gebeurt nu zelden, bleek onlangs uit een studie van Majority Action. BlackRock steunde maar 5 van de 41 onderzocht­e klimaatres­oluties. Zo stemde BlackRock tegen resoluties om het beleid van ExxonMobil klimaatvri­endelijker te maken.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Volgens Fink is zijn motivatie vooral financieel van aard

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium