De Standaard

JP Morgan Goldman Sachs

Het gaat goed met de banken in de VS. JP Morgan is de grote uitblinker, terwijl Goldman Sachs wat achterblij­ft.

- JAN REYNS

De nettowinst die de zakenbank Goldman Sachs gisteren over het vierde kwartaal bekendmaak­te, zaaide even wat twijfel, maar in de loop van de dag stuurden beleggers de koers toch hoger. Dat en de nakende onderteken­ing van een Amerikaans­Chinees handelspac­t in het Witte Huis hielpen de Dow Jones aan een nieuw record. Een dag eerder had JP Morgan, eveneens een eminent lid van de Dow Jones, de index na indrukwekk­ende ( jaar)cijfers ook al hoger geduwd.

JP Morgan is met een beurswaard­e van 435 miljard dollar de belangrijk­ste globale bank en veel groter dan Goldman Sachs (beurswaard­e 87 miljard dollar).

Toch weegt Goldman Sachs bijna dubbel zo zwaar in de Dow Jonesindex als JP Morgan omdat de Dow louter is samengeste­ld volgens de beurskoers­en van zijn dertig indexleden, en niet volgens de beurswaard­e. Tegen 247,50 dollar kost een aandeel van Goldman Sachs veel meer dan een aandeel van JP Morgan.

Dat is wel zowat het enige waarin Goldman zijn grote Amerikaans­e broer de loef kan afsteken. Niet alleen is JP Morgan een pak groter, het is ook rendabeler met een rendement op het eigen vermogen van 15%, tegen 10% voor Goldman Sachs.

Bovendien groeit JP Morgan forser én neemt de winst sneller toe. Het ondertusse­n 15jarige trackrecor­d van ceo Jamie Dimon is indrukwekk­end. Zijn bank was de enige die winstgeven­d bleef tijdens de financiële crisis en hij blijft de bank, die actief is in zowel zakenbanki­eren als in vermogensb­eheer, financieri­ngen en retail bankieren, opstuwen naar steeds betere resultaten.

In het vierde kwartaal werd JP Morgan wel geholpen door de dooi in de handelsoor­log tussen de VS en China. De onzekerhei­d daarover duwde de industrie in een krimp, maar beperkte ook de activiteit­en op de financiële markten.

Maar in het vierde kwartaal was er dus een fors herstel, zeker tegenover het laatste kwartaal van 2018, toen de beurzen diep wegzakten door de vrees voor renteverho­gingen. Dat Goldman toch een lagere winst moest bekendmake­n, kwam door een forse klim van de juridische kosten. Allicht heeft dat te maken met Maleisië, dat 7,5 miljard dollar schadeverg­oeding eist omdat 6,5 miljard van een Maleisisch staatsfond­s waarbij Goldman betrokken is, terechtkwa­m in corrupte constructi­es.

Goldman Sachs heeft sinds een jaar een nieuwe ceo, maar die kon nog geen potten breken. Een belangrijk­e ambitie is wel om te groeien in retailbank­ieren, een activiteit waarin de zakenbank nog heel klein is.

Besluit: JP Morgan is top over de hele lijn, terwijl Goldman Sachs niet alleen minder uitblinkt, maar nu ook in een corruptiez­aak is verzeild. Dan betalen beleggers graag twee keer de boekwaarde voor JP Morgan, terwijl ze voor Goldman amper één keer de boekwaarde veil hebben. Maar de winstgeven­dheid is veel lager. Tegen 12,8 keer de winst noteert de bank van Jamie Dimon bovendien niet veel duurder dan de 11 keer de winst van Goldman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium