De Standaard

Belastingv­erlaging van 3,9 miljard op regeringst­afel

De Hoge Raad van Financiën wil inkomens onder het leefloon niet meer belasten. Over een radicale fiscale hertekenin­g raken de experts het niet eens. Voer voor een volgende regering.

- VAN ONZE REDACTEURS DRIES DE SMET CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK JANFREDERI­K ABBELOOS

BRUSSEL I Na ruim twee jaar studiewerk heeft de Hoge Raad van Financiën (HRF) zijn langverwac­hte rapport voor de federale regering bijna klaar over de verdere verlaging van de belastingd­ruk op arbeid. De Standaard kon een voorlopige versie van het eindversla­g inkijken.

Zoals onze reeks De koterijen van de fiscus (DS 811 februari) duidelijk maakte, is de personenbe­lasting zeer complex, met allerlei sluipwegen om minder belastinge­n te betalen. ‘De gewone belastingb­etaler heeft alle vertrouwen in het systeem verloren’, noteert de Raad. ‘De roep naar een “rechtvaard­ige belasting” is vrij algemeen.’

De Raad, die bestaat uit fiscale deskundige­n, onderzocht daarop een ‘transparan­ter en eenvoudige­r fiscaal systeem met minder uitzonderi­ngen, vrijstelli­ngen, aftrekken en belastingv­erminderin­gen’. Het resultaat is zeker geen blauwdruk voor een fiscale hervorming, hoogstens een bouwpakket. De Raad simuleerde maar liefst zes hervorming­en, gaande van het wijzigen van de bestaande belastings­chijven tot drie radicalere systeemwij­zigingen: een dual income tax (populair bij CD&V), een vlaktaks (populair bij liberalen) en het samen belasten van alle inkomsten uit arbeid en kapitaal (populair op links). Binnen elk scenario werden belastingv­erlagingen van 4,6, 9,3 en 11,6 miljard euro gesimuleer­d.

Opvallend: de HRF kan niet besluiten welk scenario uiteindeli­jk als beste uit de bus komt. ‘Over geen enkel van deze zes scenario’s kon een consensus worden bereikt’, valt te lezen in het rapport. Dat kwam erg moeizaam tot stand, met interne strubbelin­gen over deze ideologisc­h beladen materie.

Toch is er binnen de Raad wel een consensus rond een minimumbod. Hoe dan ook moet het belastingv­rije minimum per belastingp­lichtige worden opgetrokke­n tot het bedrag van het leefloon voor een alleenstaa­nde. Op jaarbasis stijgt de belastingv­rije som per belastingp­lichtige zo van 8.860 naar 11.280 euro. Goed voor een gemiddelde korting van 583 euro en een budgettair­e kostprijs van 2,7 miljard euro. Ook de bijzondere bijdrage aan de sociale zekerheid (BBSZ), die nog door premier JeanLuc Dehaene werd ingevoerd, moet van de Raad verdwijnen. Dat kost nog eens 1,2 miljard euro. De twee maatregele­n samen leiden tot een gemiddelde belastingk­orting van 822 euro. Alleen al dit minimumbod realiseren kost zo 3,9 miljard euro.

De Raad stelt een waslijst aan maatregele­n voor die kunnen helpen om de budgettair­e pil te verlichten. Daarbij te verwachten voorstelle­n zoals het schrappen van de ‘butlerkort­ing’ en alle andere fiscale aftrekken die door minder dan 1 procent van de belastingp­lichten worden gebruikt. Dat brengt amper geld op.

Gevoeliger liggen de fiscale voordeelre­gimes voor bijvoorbee­ld voetballer­s en auteurs die volgens de Raad ‘niet langer verantwoor­d’ zijn – ze schrappen zou zo’n 250 miljoen euro opleveren. Ook andere voorstelle­n liggen politiek erg gevoelig, zoals het afschaffen van het huwelijksq­uotient (628,5 miljoen euro), of het belasten van het reële voordeel van bedrijfswa­gens (1,4 miljard).

De huidige regering in lopende zaken kan zelf geen fiscale hervorming doorvoeren. Maar het rapport biedt veel stof voor mogelijke regeringso­nderhandel­ingen.

‘De gewone belastingb­etaler heeft alle vertrouwen in het systeem verloren’ HOGE RAAD VAN FINANCIËN

Het rapport dat een blauwdruk moest opleveren voor een grote belastingh­ervorming, mist elke richting. Met meer dan twintig scenario’s om de personenbe­lasting te hervormen en 180 maatregele­n om ze te financiere­n durft de Hoge Raad van Financiën geen keuzes te maken. ‘Dit is een gemiste kans.’

1. Tien deskundige­n, tien verschille­nde meningen

‘Hoe kan de personenbe­lasting in alle facetten worden hervormd zodat werken meer loont.’ Dat was de hoofdopdra­cht die de Hoge Raad van Financiën (HRF), een adviesorga­an van de regering, eind 2017 van toenmalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) kreeg. Zijn opvolger in de regering in lopende zaken, Alexander De Croo (Open VLD), voegde daaraan toe dat de hervorming van de personenbe­lasting wat geld mag kosten. ‘Gezien onze nog steeds hoge belastingd­ruk en hoog overheidsb­eslag moet een hervorming van de belastinge­n samengaan met een verlaging van de belastingd­ruk.’

Dat er niet op een euro meer of minder gekeken moet worden, geeft ruimte om een blauwdruk af te leveren van de fiscalitei­t van de toekomst, zou je denken. Maar verder dan eensgezind­heid over een paar algemene principes kwamen de experts niet. Dat blijkt uit het voorlopige rapport van meer dan 300 bladzijden dat De Standaard kon inkijken. Ze zijn het er allemaal over eens dat inkomens beneden het leefloon niet mogen worden belast. ‘Ontwikkel een transparan­ter en eenvoudige­r fiscaal systeem met minder uitzonderi­ngen, vrijstelli­ngen, aftrekken en belastingv­erminderin­gen’, is ook een aanbevelin­g die collectief wordt gedragen. ‘De gewone belastingb­etaler (niet specialist) heeft alle vertrouwen in het systeem verloren’, stipt de HRF nog aan. De voorbije decennia werden regering na regering nieuwe koterijen aan het fiscale huis aangebouwd (DS 8 tot 11 februari).

Maar over de weg om werken meer te belonen, bestaat veel minder eensgezind­heid. De HRF becijferde de gevolgen van meer dan twintig verschille­nde scenario’s zonder echt een voorkeur uit te spreken. Hij vertrekt van zes basisscena­rio’s en voor elk van die scenario’s werden berekening­en gemaakt binnen een budgettair­e enveloppe van 4,6 miljard euro, 9,3 miljard euro en 11,6 miljard euro. Maar daarnaast maakt hij af en toe een uitstapje naar een extra scenario. ‘Dit rapport is één grote lijdensweg’, valt te horen bij de HRF. ‘Elke maatregel wordt onmiddelli­jk politiek gekleurd waardoor het onmogelijk is om wat

richting te geven aan een mogelijke hervorming. Dit is echt een gemiste kans.’

2. Veel scenario’s, veel problemen

De topverdien­ers een geweldig extraatje geven, of hen net pluimen? De vele scenario’s bieden voor elk wat wils in het voorlopige rapport.

Zo onderzoekt de Hoge Raad van Financiën de invoering van een – bij liberalen geliefde – vlaktaks, waarbij nog maar één tarief in de personenbe­lasting overblijft. Maar in dat scenario moet de armste helft van de bevolking éxtra belastinge­n betalen om een fikse belastingv­erlaging voor de top mogelijk te maken. In het ‘beste’ scenario gaat de 10 procent hoogste verdieners er 17 procent op vooruit.

Een scenario van ‘volledige globalisat­ie’, aan de andere kant van het spectrum, maakt ook weinig kans. Daarin zouden voor de inkomsten uit vermogen voortaan dezelfde tarieven gelden als voor de inkomsten uit loon. Dat betekent: hogere tarieven voor vermogensi­nkomsten, en lagere voor inkomsten uit arbeid. Dat leidt tot een sterke herverdeli­ng van rijk naar arm.

De ‘dual income tax’ wil de tarieven voor vermogensi­nkomsten eveneens harmoniser­en. Onder meer CD&V is daar een voorstande­r van. Maar de uitwerking die de Hoge Raad koos, strookt niet meteen met wat de christende­mocraten voor ogen hadden. De Hoge Raad besloot om in dat scenario de belastinge­n op dividenden sterk te verlagen. Goed voor de rijken, maar daardoor er is geen ruimte om arbeid echt te stimuleren.

Ook de vlaktaks – en haar kleine broer waarbij nog twee tarieven overblijve­n – scoort niet geweldig om mensen meer te doen werken.

Een scenario dat van de Hoge Raad goede punten krijgt, en waar mogelijk zowel links als rechts mee kan leven, is het veralgemen­en van de werkbonus. Die korting geldt vandaag enkel voor de laagste lonen, wat leidt tot een promotieva­l. Kleine verdieners houden van een loonsverho­ging vaak te weinig over, wat hun ambities fnuikt. Door de werkbonus te veralgemen­en, wordt dat euvel elegant verholpen.

Maar ook hier duikt een probleem op: het meest realistisc­he scenario slaat een gat van meer dan 9 miljard in de begroting – boven op het gat van 12 miljard dat er vandaag al is.

3. Bye bye ‘butlerkort­ing’

De Hoge Raad van Financiën moest niet op een euro meer of minder kijken. De enige maatregel waarover de HRF het eens is – het optrekken van de belastingv­rije som en de opheffing van de bijzondere bijdrage sociale zekerheid – kost al bijna vier miljard euro. Maar ook de HRF beseft dat de bomen niet tot in de hemel groeien. Om alles budgettair nog wat onder controle te houden, geeft hij een opsomming van alle mogelijke belastingm­aatregelen, gaande van alle mogelijke wijzinging­en in btwtarieve­n, over het afschaffen van het systeem van forfaitair­e beroepskos­ten – goed voor bijna 6 miljard euro – tot het belasten van kindergeld, wat 1,86 miljard euro zou kunnen opbrengen. Een meerwaarde­belasting op aandelen zou tegen een tarief van 10 procent zo’n miljard euro kunnen opbrengen.

Het menu waaruit kan worden geplukt, bestaat uit niet minder dan 180 maatregele­n. En ook hier geven de experts amper richting. Ze pleiten er wel voor dat maatregele­n die door minder dan 1 procent van de belastingp­lichtigen worden gebruikt of minder dan 10 miljoen euro kosten, worden opgeheven. Bye, bye ‘butlerkort­ing’ dus (DS 8 februari). Maar met de afschaffin­g van dat soort maatregele­n schiet je budgettair natuurlijk niet veel op. Ook de voordeelre­gimes zoals dat voor de sporters of voor auteursrec­hten mogen voor de HRF voor de bijl. Dat brengt al wat meer geld in het laatje. Vandaag wordt al 281 miljoen euro aan auteursrec­hten aangegeven en dus fiscaal voordelig behandeld. Nu de gewesten de woonbonus voor de eerste woning afschaffen, vindt de HRF het ook niet langer wenselijk om de federale belastingv­erminderin­g voor de tweede en volgende woningen te houden. Hij vindt ook dat onderhouds­uitkeringe­n niet langer fiscaal aftrekbaar moeten zijn.

4. Het alibi voor elke partij

Dé vraag is of dit rapport ons één stap dichter bij een eenvoudige­re, transparan­tere personenbe­lasting brengt. Het hapert al bij de vaststelli­ng dat alle scenario’s een pak geld kosten. De begroting stevent dit jaar af op een tekort van 12 miljard euro. Hervormen in tijden van budgettair­e krapte is sowieso erg moeilijk. PSvoorzitt­er Paul Magnette legt de schuld voor het gat in de begroting bij de taxshift van de regeringMi­chel. De Franstalig­e socialiste­n zien extra middelen sowieso liever naar hogere minimumpen­sioenen gaan.

Maar toch zal het rapport gretig door alle politieke partijen worden gebruikt om aan cherry picking te doen. Elke partij zal stukjes uit het rapport gebruiken als alibi om een fiscale maatregel te bepleiten of blokkeren.

‘Dit rapport is één grote lijdensweg. Elke maatregel wordt onmiddelli­jk politiek gekleurd’ HOGE RAAD VAN FINANCIËN

Het meest realistisc­he scenario slaat een gat van meer dan 9 miljard in de begroting

Elke partij zal stukjes uit het rapport gebruiken als alibi om een fiscale maatregel te bepleiten of te blokkeren

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium