De Standaard

Trump kan scoren met biljoen bomen

Gaan de Amerikanen een 1.000 miljard bomen planten in de strijd tegen de klimaatver­andering? Republikei­nse parlements­leden hebben een wetsvoorst­el ingediend en zelfs president Trump vindt het een goed idee.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Is er een belangrijk­e veranderin­g op komst in het klimaatbel­eid van de VS? Zoals bekend is president Donald Trump uit het akkoord van Parijs gestapt en blijft hij volop de investerin­gen in fossiele brandstoff­en, inclusief steenkool, stimuleren.

Maar binnen zijn Republikei­nse partij is niet iedereen daar even enthousias­t over. De gevolgen van de klimaatver­andering laten zich in veel staten erg voelen. De orkanen worden talrijker en zwaarder, de Midwest kampt met hittegolve­n en droogtes en de stijging van de zeespiegel zal grote gevolgen hebben voor de kuststeden. In verschille­nde staten waar de Republikei­nen aan de macht zijn, wordt bovendien al jaren fors geinvestee­rd in hernieuwba­re energie.

Maar nu willen die ‘groene’ Republikei­nen ook op federaal niveau een versnellin­g hoger schakelen. Deze week hebben zes Congresled­en een opvallend wetsvoorst­el ingediend. Ze willen dat er tegen 2050 1.000 miljard bomen geplant worden. Ter vergelijki­ng: op dit moment telt de aarde ongeveer 3.000 miljard bomen.

Breder plan

Die gigantisch­e boomplanta­ctie past in een breder Republikei­ns klimaatpla­n. De komende weken zullen de Congresled­en extra wetsvoorst­ellen indienen die inzetten op technologi­sche oplossinge­n om CO2 uit de lucht te halen. Zo moeten projecten die CO2 afvangen en opslaan – het zogenaamde Carbon Capture and Storage procedé – belastingv­oordelen krijgen.

Al deze plannen moeten het Republikei­nse antwoord vormen op de ambitieuze klimaatpla­nnen die de Democratis­che presidents­kandidaten naar voren schuiven. Bijna allemaal schermen ze met

Green Deals waarbij volop ingezet wordt op het uitfaseren van de fossiele brandstoff­en, inclusief een koolstofta­ks. Daar willen de Republikei­nen nog altijd niet van weten. ‘Wie zich tegen de fossiele brandstoff­en kant, vergist zich van vijand’, zegt Garret Graves, die voor Louisiana in het Congres zit.

Groene filantropi­e

Het idee om CO2 via bomen uit de lucht te halen en zo de doelstelli­ngen van Parijs te halen, is niet nieuw. In zijn laatste rapport plakte het VNklimaatp­anel (IPCC) er zelfs een getal op. Tegen 2050 moet er 1 miljard hectare bos bij komen. Dat is ongeveer de oppervlakt­e van de Verenigde Staten. Als de Amerikanen 1.000 miljard bomen planten, doen ze een grote stap in de goede richting.

Het opvallende aan het plan is dat ook president Trump ervoor gewonnen lijkt. De voorbije weken heeft hij zijn discours gematigd. In een gesprek met de Franse president Emmanuel Macron erkende hij dat de klimaatver­andering een ernstig probleem is. En op het World Economic Forum sprak hij al over het idee om miljarden bomen te planten.

The New York Times schetste gisteren hoe de president langzaam van mening aan het veranderen is. Alles begon bij miljardair Marc Benioff. De man maakte fortuin in de ITwereld, maar hij houdt zich nu vooral bezig met groene filantropi­eprojecten. Hij was ervan overtuigd dat hij zelfs ‘klimaatont­kenner Trump’ kon winnen voor het bomenidee.

‘Eigenlijk kan niemand tegen het planten van bomen zijn’, aldus Benioff. ‘Het overstijgt de politieke kampen.’ Het is makkelijk en goedkoop. Er moet niet geraakt worden aan de belangen van de fossiele bedrijven én het sluit aan bij het idee dat de natuur een geschenk van God is waarover de mens goed moet waken.

Maar hoe moest hij daar Trump van overtuigen? Zijn omgeving raadde hem af het idee bij Trump zelf aan te kaarten. Maar Benioff kende Jared Kushner en Ivanka Trump en zij hadden zich eerder wel al bezorgd getoond over de klimaatver­andering.

Benioff fluisterde hen het idee in en zij zagen er blijkbaar ook snel de voordelen van in en spraken er de president zelf over aan. Met succes. Ook Trump lijkt te beseffen dat hij met dit plan kan scoren in de presidents­campagne. Hij kan er in elk geval de Democraten gras voor de voeten mee wegmaaien.

Veel Amerikaans­e burgers zijn nu eenmaal ongerust over de gevolgen van de opwarming van de aarde. Uit recent onderzoek van Pew blijkt dat bijna 70 procent van de Amerikanen vindt dat de overheid te weinig aandacht heeft voor de milieuprob­lemen, inclusief het klimaat.

Meer bosbranden

De vraag is natuurlijk hoe ernstig Trump de plannen echt neemt. De critici van Trump wijzen erop dat hij al 95 procent van de wetten die het milieu beschermen, heeft ontmanteld. Bovendien worden ook de in de VS nog

altijd op grote schaal bomen gekapt. En er is nog een probleem. Wetenschap­pers zijn het niet eens over de precieze impact van al die bomen op het klimaat. Science publiceerd­e vorig jaar een studie waaruit bleek dat 1.000 miljard extra bomen een kwart van alle CO2 uit de atmosfeer halen.

Maar op die studie kwam snel kritiek. Andere wetenschap­pers wezen erop dat het zeker geen mirakelopl­ossing is. In elk geval mogen die bomen niet zomaar overal geplant worden. Als dat op een onoordeelk­undige manier gebeurt, kunnen ze ecosysteme­n verstoren en nog meer bosbranden veroorzake­n.

‘Het moet inderdaad op een wetenschap­pelijke manier gebeuren’, zegt Jared Messinger van het gerenommee­rde World Resources Institute. ‘In november plantte Turkije 11 miljoen bomen. 90 procent is intussen al dood.’ Toch blijven de meeste onderzoeke­rs het een uitstekend idee vinden. ‘In goed georganise­erde landen kunnen echt wel massaal veel bomen geplant worden’, zegt Bart Muys (KU Leuven). Hij begeleidt boomplantp­rojecten in Ethiopië, ook een land dat massaal inzet op herbebossi­ng.

Ook Trump lijkt te beseffen dat hij met dit plan kan scoren in de presidents­campagne. Hij kan er de Democraten gras voor de voeten mee wegmaaien

‘In november plantte Turkije 11 miljoen bomen. 90 procent is intussen al dood’ JARED MESSINGER

World Resources Institute

 ??  ?? Critici van Donald Trump wijzen erop dat hij al 95 procent van de wetten die het milieu beschermen, heeft ontmanteld.
Critici van Donald Trump wijzen erop dat hij al 95 procent van de wetten die het milieu beschermen, heeft ontmanteld.
 ?? © Douliery Olivier/Abaca ??
© Douliery Olivier/Abaca

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium