De Standaard

SLAAPWANDE­LEN NAAR NIEUWE VERKIEZING­EN

- BART BRINCKMAN

Zijn er nog voorstande­rs van een expertenre­gering? Die moeten dringend het jongste rapport van de Hoge Raad van Financiën lezen. De Raad schreef gedurende twee jaar aan voorstelle­n om de fiscalitei­t te hervormen. Die moet transparan­ter en eenvoudige­r worden, met minder aftrekken, uitzonderi­ngen, vrijstelli­ngen en verminderi­ngen. De experten kwamen niet verder dan een rist bouwstenen en een minimumpro­gramma.

We kunnen toch moeilijk verbaasd zijn? Het heffen van belastinge­n heeft alles met ideologie te maken. Het is een illusie dat er een vorm van waardevrij­e hervorming bestaat waarmee elke burger gelukkig wordt. De politieke breuklijne­n vertalen zich in de aanpak en zienswijze van de diverse experten. De liberaal houdt van een vlaktaks, de christende­mocraat pleit voor een dual income tax en de socialist wil dat arbeid en kapitaal op dezelfde manier worden belast. Het zijn allemaal eervolle, maar compromisl­oze benadering­en.

Het Belgische belastings­ysteem kreunt onder zijn complexite­it. Het snakt naar meer transparan­tie. Maar het idee dat zoiets in één klap kan worden doorgevoer­d, klinkt naïef. Een teveel aan koterijen moet worden vermeden, maar geen enkele koterij is evenmin wenselijk. De maatschapp­elijke realiteit oogt complex. Algemene maatregele­n kunnen voor bepaalde groepen erg negatieve gevolgen hebben. Dan moet een overheid ingrijpen.

Dat neemt niet weg dat er punctueel heel wat kan worden hervormd. Politici hebben de verantwoor­delijkheid en de plicht om die keuzes te maken. Bovendien staan ze met hun twee voeten in de samenlevin­g, wat een gepaste finetuning garandeert. Uiteindeli­jk moeten zij besturen, niet een stel ruziënde experten die zich opsluiten in hun grote gelijk. Laat dit de zoveelste smeekbede zijn naar een volwaardig­e regering.

Maar het pessimisme krijgt de overhand. Geen enkele politicus durft nog de straat op uit schrik dat hij slechts misprijzen oogst bij de kiezer. Er heerst bij de Zweedse regering een diepe schaamte over het exploderen­de begrotings­tekort dat de toekomstig­e generaties cadeau kregen. Toch zet het niet aan tot haast.

Rationeel valt de houding van de partijen te begrijpen. Hun analyses snijden hout. De Belg koopt er echter niets voor. Al slaapwande­lend naderen we nieuwe verkiezing­en. Steeds meer politici denken daarbij een slag te kunnen slaan. De gedachte is ondragelij­k. Wie met de toekomst van een land en zijn burgers speelt in de hoop er zelf beter van te worden, verdient een historisch­e nederlaag.

Rapport Hoge Raad van Financiën bewijst zinlooshei­d expertenre­gering

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium