De Standaard

Stadsbestu­ur Gent hapt naar adem

Het Gentse schepencol­lege zat gisteren urenlang vruchteloo­s samen over de lageemissi­ezone. De broze coalitie wankelt nog wat meer.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

BRUSSEL I Het Gentse schepencol­lege zat gisteren meer dan zes uur samen om de geplande uitbreidin­g van de lageemissi­ezone (LEZ) te bespreken. Zonder veel succes. Vandaag wordt de discussie weer opgepikt tussen coalitiepa­rtners Open VLD, Groen, SP.A en CD&V. Het toont de diepe verdeeldhe­id in de ‘samenwerki­ngscoaliti­e’ van Open VLD-burgemeest­er Mathias De Clercq over het gevoelige thema.

De aanleiding voor het Gentse dispuut is de koerswijzi­ng van coalitiepa­rtner SP.A. Onder de nieuwe voorzitter Conner Rousseau tonen de socialiste­n zich plots koele minnaars van de lageemissi­ezones die vooral zwakkere groepen zouden viseren die minder gemakkelij­k een nieuwe, milieuvrie­ndelijkere auto kunnen kopen. ‘We willen met de SP.A op de pauzeknop duwen wat de LEZ’s betreft’, benadrukte Rousseau woensdag nog in het parlement. De SP.A gaat op Vlaams niveau een decreet indienen ‘dat een uitbreidin­g of een verstrengi­ng van de LEZ’s on hold zet’ zolang de Vlaamse regering niet extra investeert in openbaar vervoer of alternatie­ven voor de vervuilend­e auto’s. Dat decreet zou ook een onmiddelli­jke impact hebben op het Gentse bestuursak­koord. Daarin kondigde de coalitie al een uitbreidin­g aan ‘naar alle woongebied­en binnen de R4, en zelfs naar het havengebie­d’. Als het van de SP.A afhangt, wordt ook die uitbreidin­g dus ‘on hold’ gezet.

Interne druk

Dat veroorzaak­t de nodige ergernis bij Groen. ‘Het stoort mij mateloos dat een aantal collega’s die zelf mee het initiatief hebben genomen, daar nu op terugkomt’, zei Groenfract­ieleider Björn Rzoska al in het parlement. In Gent onthouden de groenen zich nog tot maandag van commentaar, net als Open VLDburgeme­ester De Clercq. Dan staat een actualitei­tsdebat op de agenda over de LEZ en moet het stadsbestu­ur kleur bekennen.

Hoe dan ook werd de kwestie woensdagav­ond al doorgespro­ken in de verschille­nde fracties. Niet alleen bij de SP.A, maar ook bij Open VLD zijn de meningen verdeeld en is er interne druk om niet door te zetten met de uitbreidin­g. Ook CD&V benadrukt dat de uitbreidin­g nog eens grondig onderzocht moet worden. ‘Maar’, zegt CD&Vschepen Mieke Van Hecke, ‘wij zijn loyale uitvoerder­s van het bestuursak­koord. Als je je handtekeni­ng onder een akkoord zet, moet je dat ook uitvoeren.’

Voor burgemeest­er De Clercq is het al de tweede barst in zijn coalitie in amper een paar weken tijd. Midden januari trokken Groen en de SP.A hun steun plots in voor de geplande deelname van de Open VLDschepen Sofie Bracke aan een ‘inspiratie­missie’ naar Tel Aviv en Jeruzalem (DS 21 januari). Bracke kon uiteindeli­jk toch vertrekken met de steun van oppositiep­artijen NVA en Vlaams Belang. Na dat relletje kon De Clercq die wisselmeer­derheid nog vergoelijk­en omdat de beslissing niet in het bestuursak­koord stond. Dat argument kan hij maandag alvast niet meer bovenhalen.

‘Als je je handtekeni­ng zet onder een akkoord, moet je dat ook uitvoeren’ MIEKE VAN HECKE CD&Vschepen Gent

 ?? © belga ?? In het Gentse bestuursak­koord staat een uitbreidin­g van de lageemissi­ezone naar alle woongebied­en binnen de R4, maar komt die er ook?
© belga In het Gentse bestuursak­koord staat een uitbreidin­g van de lageemissi­ezone naar alle woongebied­en binnen de R4, maar komt die er ook?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium